Barcelona provarà els robots com a solució a la soledat de la gent gran

Una vintena de persones en tindran un a casa per reduir l'aïllament i evitar descuits

La intel·ligència artificial fa un pas endavant a Barcelona. Una prova pilot portarà un robot a casa de gent gran que viu sola per facilitar la seva vida i fer companyia. Una vintena de persones grans usuàries dels serveis socials municipals formaran part de la prova, que ha sorgit del Mobile World Capital. El projecte, presentat per l’empresa de Lledia Grup Saltó, va ser el guanyador del repte Com millorar la qualitat de vida de les persones grans mitjançant la tecnologia

Quatre robots estaran repartits en cases de gent gran que viu sola i s’hi estaran dos mesos. La prova, que començarà al febrer i tindrà una durada d’un any, vol comprovar l’efectivitat de la intel·ligència artificial en l’acompanyament a persones grans. “S’estudiarà si el robot ajuda a reduir l’aïllament de persones grans, si serveix per monitorar el seu estat de salut o bé si és útil per reduir oblits com pot ser la medicació o una visita mèdica”, apunta l’Ajuntament de Barcelona. El consistori ha premiat amb 100.000 euros el projecte per haver guanyat el concurs convocat juntament amb el Mobile World Capital. 

Per tal d’avaluar l’efectivitat dels robots, treballadors municipals avaluaran la situació de les persones acompanyades del robot abans i després de començar la prova. En cas que els resultats siguin satisfactoris, avança l’Ajuntament, es valorarà la “possibilitat d’escalar el projecte i estendre l’ús del robot progressivament a més llars de la ciutat”. 

L’Ajuntament justifica la necessitat de provar els robots per l’augment progressiu de persones de la tercera edat i la falta de places a residències finançades públicament. En aquest sentit, el consistori xifra en 350.000 les persones de més de 65 anys a Barcelona, 90.000 de les quals viuen soles. Davant d’aquesta realitat, la ciutat només disposa de 13.000 places a residències finançades amb diners municipals i la llista d’espera és superior a les 6.000 persones. 

Nou comentari