Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona, la ciutat on creix més la delinqüència
  • CA

Barcelona afronta el 2019 amb la delinqüència com una de les principals assignatures pendents. Ho va indicar l’enquesta d’opinió ciutadana, hi insisteixen els discursos preelectorals dels candidats i ho confirmen les dades presentades pel Ministeri de l’Interior sobre l’últim trimestre de l’any passat, que s’acaben de fer públiques. Així, la capital catalana lidera l’augment d’infraccions penals a tot l’Estat amb un increment de prop de 30.000 nous casos respecte el 2017, fins arribar als 194.212 (+17,2%). Concretament, creixen els robatoris en les seves diferents vessants. Una tendència que es dona també a la resta de ciutats de l’entorn metropolità, com el Prat de Llobregat o Santa Coloma de Gramenet, i a les capitals de província, especialment a Girona. 

El que més ha crescut a Barcelona durant l’últim any han estat els robatoris amb violència i intimidació, ja que s’han donat 2.000 casos més que el 2017, quan es va tancar l’any amb 10.285. Aquest tipus de delicte amb coacció s’ha disparat especialment a alguns districtes com Ciutat Vella, tal com va avançar el TOT Barcelona. Si bé també és cert que els robatoris a domicilis o establiments, que comporta forçar l’entrada a una propietat privada, han pujat en la mateixa proporció, un 20,1%, i s’han enfilat fins als 9.360. De fet, la majoria d’aquests casos van suposar l’entrada a cases particulars, en un total de 6.326 ocasions. És a dir, 17 robatoris a domicilis cada dia. 

Tot i així, els delictes més freqüent a Barcelona són els furts, també concentrats en els districtes més turístics. Durant el 2018 es va arribar als 109.154 fets denunciats, per 93.460 de l’any anterior. L’increment del 16,8% representa una tendència compartida amb la resta de delictes similars, però en aquest cas queden vinculats freqüentment al carterisme i a les habilitats dels lladregots que aconsegueixen sostraure objectes personals sense que la víctima se n’adoni.

Les dades mostren també un increment lleu en els delictes de tràfic de droga, que pugen un 4,4%, i els robatoris de vehicles, un 2,4%. Tanmateix, les pitjors situacions penals, com són els homicidis dolosos i assassinats consumats, s’han quedat tan sols en 10 casos, i la temptativa de cometre’ls en 44. 

De la mateixa manera, cal remarcar que la tendència a l’alça en els delictes contra la llibertat sexual s’atribueix sovint a la conscienciació creixent a l’hora de denunciar. Així, s’han recollit 136 casos de violació –18 més que l’any anterior– i 628 infraccions més, majoritàriament d’abusos sexuals de menys gravetat. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa