Les tarifes pel 2019 a Barcelona: transport, subministraments i lleure

Durant el 2019 les tarifes del transport públic a Barcelona mantindran els preus de l’any passat, i d’aquesta manera es prorrogaran també la validesa dels títols comprats el 2018. Així, la T-10 d’una zona continuarà costant 10,20 euros i la de dues zones 20,10 euros. La T-Mes d’una zona mantindrà també el seu cost de 54 euros, la T-Trimestre ho farà en 145,30 euros i la T-Jove, 105 euros. A més, la nova tarifa plana de transport públic als 36 municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha entrat en funcionament aquest dimarts i a partir d’ara els desplaçaments que tinguin origen i destinació a les estacions ferroviàries i parades d’autobús d’aquestes localitats es podran fer amb títols d’una zona.

Subministraments

Pel que fa al subministrament d’aigua, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha confirmat que les tarifes de l’aigua es mantindran congelades després de rebutjar la proposta d’Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana del Cicles Integral de l’Aigua (Abemcia), que contemplava una pujada del 4,1%. També dona per finalitzat l’Acord Marc 2014-2018 signat amb la companyia que ha regit la política tarifària durant aquests anys.

Abemcia, que suministra aigua potable a 23 municipis metropolitans, s’ha compromès a presentar a principis del pròxim any una proposta de noves tarifes perquè entri en vigor a partir de 2020. L’AMB espera que la proposta vagi en la línia de les rebaixes tarifàries dels últims anys i comporti una baixada significativa.

Tal com recull l’ACN, sobre la resta de l’energia, l’executiu de Pedro Sánchez ha aprovat la congelació de la part regulada de la tarifa del gas i l’electricitat per aquest 2018. De fet, la tarifa d’últim recurs de gas natural baixarà un 4,6% de mitjana, segons el BOE. Això no impedirà, però que les companyies elèctriques puguin pujar les tarifes dels seus serveis, que alguns experts apunten que podrien pujar un 4%. 

Altres serveis de l’Ajuntament

A més, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit congelar la majoria dels preus públics i privats per l’any que ve. Els centre civics, les ludoteques, els casals de barri, de joves i de gent gran mantindran les tarifes. En canvi, a les instal·lacions esportives municipals s’apujaran un 2,2% i s’ha establert una nova tarifa reduïda per fomentar l’esport entre les persones amb discapacitat

El parc d’atraccions del Tibidado i el Zoo tampoc apujaran preus, però sí que hi haurà un canvi en la gestió de l’entrada al Park Güell. A partir de l’1 de gener, entrar a la zona monumental costarà 8,5 euros –els barcelonins tenen accés lliure–, mentre que està previst que l’1 de juny el preu d’incrementi a 10 euros perquè inclourà el servei de transport en bus llançadora.

Una de les altres grans novetat és que el Bicing passa a considerar-se preu públic i estableix dues modalitats d’abonament: pagament per ús, que inclou un fixe (35 euros) més un variable en funció de la utilització del servei, o tarifa plana, que serà similar a l’abonament del 2017 i quedarà en 50 euros. En tots dos casos es podran fer servir tant bicicletes convencionals com elèctriques.

Telefonia i medicaments

L’Agència Catalana de Notícies, a més, explica que Telefonia mòbil l’ONG FACUA-Consumidors en Acció ha advertit que, per exemple, Movistar tornarà a pujar les seves tarifes a partir de mitjans de gener, amb un 33,3% més que l’any passant en l’establiment de trucada del paquet Fusió 0 -passant de 30 a 40 cèntims. Així mateix, Movistar ADSL -que no inclou telefonia mòbil- puja 3 euros al mes.

Finalment, més de 1.200 medicaments que es poden obtenir en farmàcies baixaren de preu gràcies a l’entrada en vigor de l’Ordre de preus de referència de 2018, el 27 de novembre. La factura pública de medicaments es reduirà en gairebé 90 milions d’euros. Medicaments antiinflamatoris, per a l’artrosi, el glaucoma o per la hipertensió arterial s’inclouen entre els que veuran reduït el seu preu a partir de la setmana que ve.

Nou comentari

Més notícies

Doug Cress: “No és just que els animalistes critiquin tant el zoo de Barcelona”

L'Associació Mundial dels Zoos i Aquàriums acaba d'instal·lar la seva seu a la ciutat i el seu director espera reunir-se amb Colau per "transmetre-li la importància del zoo"

El tió a l’Aquàrium, Tibidabo gratuït, i Jacint Verdaguer exorcista: què fer aquest cap de setmana

Plans d'urbanització d'artistes, circ contemporani i fotografies del Raval són altres propostes interessants

Ona Carbonell, entre peixos i taurons a L’Aquàrium per celebrar el Nadal

La nedadora se submergeix a l'Oceanari per a la tradició solidària del centre marí de Barcelona, que destinarà 5.000 euros a Oxfam Intermón

Foc, llum, pirotècnia i videoprojeccions en l’espectacle de Cap d’Any de Barcelona

La companyia francesa Groupe F, especialista en espectacles de carrer de gran format, ha dissenyat el muntatge expressament per a la ciutat