Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona acollirà un dels supercomputadors més potents d’Europa
  • CA

Barcelona acollirà un dels tres centres de computació d’alt rendiment d’Europa al costat d’Itàlia i de Finlàndia, segons ha anunciat la Comissió Europea. Això suposa que la capital catalana podrà desenvolupar el supercomputador més potent del continent. 

La Iniciativa Europea de Computació d’Altes Prestacions (EuroHPC per les sigles en anglès), que compta amb un pressupost de 840 milions d’euros, ha seleccionat vuit països per instal·lar-hi centres de supercomputació, els tres ja esmentats i cinc que acolliran instal·lacions de menys abast, Bulgària, Txèquia, Luxemburg, Portugal i Eslovènia. Segons ha pogut saber l’ACN, el finançament destinat al centre de Barcelona suposarà la inversió més gran en recerca de la UE a l’Estat. Els vuit centres donaran suport al desenvolupament d’aplicacions majors en àmbits com la medicina personalitzada, el disseny de materials, la bioenginyeria, la predicció meteorològica o el canvi climàtic. L’EuroHPC i els 3 centres seleccionats, entre ells Barcelona, tenen previst adquirir supercomputadors que amb una capacitat per fer 150.000 milions de càlculs per segon estaran entre els 10 més potents del món.

Així, s’espera que aquests centres proporcionin entre 4 i 5 vegades més de potència que els actuals sistemes de supercomputació. La Unió Europea i els països participants invertiran 840 milions d’euros en la iniciativa que duplicarà els recursos actuals de supercomputació al bloc.

En els pròxims mesos, el consorci que gestionarà la iniciativa signarà els acords amb les entitats seleccionades i els seus respectius pressupostos. Està previst que els supercomputadors estiguin operatius durant la segona meitat del 2020 per als usuaris europeus, principalment, el sector acadèmic, industrial i públic.

Ajuntament i Estat, satisfets

Segons recull l’ACN, la quarta tinent d’alcaldia en funcions, Janet Sanz, ha celebrat l’elecció de la ciutat i creu que el nou computador ha de servir per fer “millors polítiques per la gent”. En aquest sentit, Sanz ha tret pit de la feina del govern municipal per situar la capital catalana com a “referent, ciutat que genera atracció i punta de llança” a Europa i el món de la “nova agenda urbana”.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, ha destacat que aquesta és “la culminació d’una llarga tradició espanyola d’aposta per la supercomputació que va començar el 2004”. Segons Duque, el Marenostrum 5 haurà d’estar completament operatiu abans del final de l’any que ve i per tant caldrà “treballar fort” per fer-ho possible. Ha recordat que les inversions afavoreixen l’ocupació i per aquest motiu el govern espanyol “està obligat” a invertir en innovació.

Tecnologia estratègica

Des de la Comissió Europea es considera “crucial” la computació d’alt rendiment per generar creixement econòmic i ocupació, però també per a l’autonomia estratègica i per a la innovació. A través de la supercomputació, per exemple, es poden predir patrons climàtics regionals o la mida i els recorreguts de les tempestes o les inundacions, de tal manera que sigui possible activar més d’hora els sistemes d’emergència pertinents.

També s’utilitza per dissenyar noves medicines, per resoldre equacions físiques complexes que modelen els processos moleculars o per observar la interacció de nous medicaments amb els teixits humans. L’aviació i l’automoció també utilitzen la supercomputació en els seus testos de seguretat, per exemple.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ton c. a juny 08, 2019 | 08:44
    ton c. juny 08, 2019 | 08:44
    aixó es la contionuació, del que inventen ellos, que nosaltres ja ens empportarem els guanys, com msempre clar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa