Barcelona acollirà la trobada europea per combatre els residus a la Mediterrània

A la cita prenen part els 15 socis del projecte, provinents de vuit països de la conca mediterrània, entre els quals hi ha l'ARC

Els quinze socis del projecte europeu Plastic Busters MPAs, que vol mantenir la biodiversitat i preservar els ecosistemes naturals de les àrees marines costaneres protegides i consolidar els esforços realitzats contra les deixalles marines a la Mediterrània, especialment el plàstic, es reuneixen el 12 i 13 de novembre al recinte modernista de l’antic hospital de Sant Pau, a Barcelona, per intercanviar experiències i coordinar-se.

L’Agència de Residus de Catalunya en forma part a través del Regional Activity Center for Sustainable Consumption and Production (SCP-RAC), juntament amb membres de vuit països de la conca mediterrània. Entre els socis hi ha representants d’universitats i centres d’investigació punters en el tema de les deixalles marines, administracions, àrees marines protegides afectades per aquest problema i ONGs que porten anys estudiant-lo i denunciant-lo.

El Projecte Plastic Busters MPAs cobreix tot el cicle de gestió de les deixalles marines a través d’un enfocament integral, multifacètic i coordinat per combatre les deixalles a les àrees protegides pelàgiques i costaneres de la Mediterrània i aconseguir uns ecosistemes saludables. La de Sant Pau serà la quarta trobada del projecte i on es faran públics els resultats de quatre expedicions realitzades aquest estiu passat a les àrees marines protegides de Zakynthos (Grècia), Cabrera (Mallorca), Arxipèlag Toscà (Itàlia) i el Santuari de Pelagos (França/Itàlia).

Aquestes expedicions han servit per comprovar les metodologies de presa de mostres de deixalles marines –micro i macroplàstics– a la columna d’aigua, fons marins, platges i superfície de l’aigua i en animals i plantes marins. A més, es discutiran els propers passos a seguir per realitzar proves pilot a 10 àrees protegides on s’implementaran mesures per mitigar el problema de les deixalles marines.

Per garantir l’acceptació dels resultats del projecte s’elaborarà un pla de governança conjunt que permetrà a les persones i organitzacions que administren les àrees marines protegides, responsables polítics i altres parts interessades, emprendre accions coordinades i específiques contra les deixalles marines. Aprofitant la presència dels socis del projecte a Barcelona, ​​el dia 14 de novembre es reuniran amb els socis del projecte ENI CBC COMMON per alinear les actuacions que s’estan desenvolupant sobre deixalles marines a tota la conca mediterrània, consolidar la col·laboració i coordinar metodologies. D’aquesta manera, es volen establir les bases per crear unes sinergies operatives i unes dinàmiques d’intercanvis d’experiències i capitalització.

Nou comentari