L’augment dels delictes comença a frenar-se a Barcelona tot i tancar el 2019 amb un nou increment

L'any passat es va tancar amb una pujada del 2,9%, però Interior destaca que a partir del juliol va començar un descens

La xifra de delictes a Barcelona va seguir augmentant el 2019, però el ritme de creixement es va frenar amb la posada en marxa el pla d’acció dels Mossos d’Esquadra per combatre la inseguretat, el 29 de juliol passat. “Veniem d’estar creixent un 7,7% abans del pla, i amb el pla hem baixat un 3,5%”, ha explicat el comissari en cap del cos, Eduard Sallent.

En tot el 2019 es van produir 229.256 fets delictius, un 2,9% més que el 2018. “Unes dades que valorem positivament, venint d’on venim”, ha afegit Sallent. “Estem reconduint la situació, venim d’una situació de gran adversitat”, ha reblat el conseller d’Interior, Miquel Buch. Ho han explicat durant la compareixença per explicar les conclusions del ‘Pla estratègic Barcelona’, que consta de 22 mesures per reduir la ciminalitat, gestionar l’espai públic, millorar la coordinació entre els actors de la seguretat, enfortir l’entorn social i establir una estratègia de comunicació.

El conseller ha explicat que l’objectiu del Pla “és reduir el nombre de delictes, millorar l’atenció a la víctima i recuperar la iniciativa ciutadana i el consens sobre les actuacions de la seguretat en aquesta ciutat”.

En aquest sentit, el titular d’Interior ha posat en valor que “l’èxit d’aquestes dades corresponen a la prevenció i a la capacitat de reacció”. Buch ha fet esment de “la dotació d’un 20% més de patrulles cada dia a la ciutat i del reforç de 167 Mossos destinats en pràctiques a finals de juny i 384 efectius més incorporats a finals de setembre”.

El Pla compta amb la participació dels diferents actors que intervenen en la seguretat pública i d’entitats que hi estan directament relacionades, com entitats veïnals, socials, econòmiques o relacionades amb el turisme. El Pla s’ha formulat a partir de grups de treball organitzats en temàtiques concretes: població, mobilitat, comerç i empresa, oci i lleure, nuclis d’interès de la ciutat, actors de la seguretat, cos consular i comunicació.

El conseller ha afirmat que “hi ha un canvi de paradigma en l’àmbit de la seguretat, una nova manera de treballar que implica la col·laboració real i el treball conjunt de molts agents implicats de la mateixa ciutat per reduir la delinqüència i la percepció d’inseguretat”. També ha avançat que es faran dues trobades més, una a l’estiu i una altra a finals d’aquest any per a fer el seguiment del Pla.

Per la seva banda, el director general de la Policia, Pere Ferrer, ha explicat que “el Pla pretén reduir la criminalitat, fer corresponsables a tots els que hi participen, gestionar l’espai públic de manera més eficaç i millorar les organitzacions policials”.

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, s’ha referit a l’augment de la plantilla de Mossos d’Esquadra que treballen a la ciutat, la qual cosa, ha dit “ha permès millorar la seguretat”. I ha remarcat que s’ha “incrementat el temps de patrullatge dirigit a la prevenció” amb “més activitat policial que s’ha situat en un increment de les identificacions i detencions”. El comissari en cap també ha dit que els furts, que constitueixen el percentatge més gran dels delictes que es produeixen a Barcelona, s’han reduït un 1,2 per cent.

A la reunió d’aquest dilluns hi han assistit diferents departaments de la Generalitat de Catalunya (les conselleries d’Empresa i Coneixement; Treball, Afers Socials i Famílies; Territori i Sostenibilitat; i Justícia), representants de l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, PIMEC, Cambra de Comerç de Barcelona, Foment del Treball, Associació de Sales de Concerts de Catalunya, Gremi d’empresaris de discoteques de Barcelona i província, Fira de Barcelona, Port de Barcelona, Associació Catalana d’Empreses de Seguretat (ACAES), APROSER Catalunya, FC Barcelona, FECALON, Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FavB), Federació d’associacions de Barna Centre, Associació del Passeig de Gràcia, Els Amics de la Rambla, Fundació Sagrada Família, Autoritat del Transport Metropolità, Gremi de Restauració de Barcelona, Gremi d’Hotels de Barcelona, APARTUR, Barcelona Oberta, Barcelona Comerç, Justícia i Pau Barcelona, Barcelona Serveis Municipals i Creu Roja.

Més informació

Nou comentari