Augmenten un 50% els menors acompanyats que demanen asil atesos per l’Ajuntament

Cada vegada són més els sol·licitants d’asil que arriben a Barcelona acompanyats en família i amb els seus fills menors d’edat. El Servei d’Atenció a persones Immigrants, Emigrants i Refugiades (SAIER) de Barcelona ha atès durant el primer semestre d’aquest any a 1.304 infants i joves en nuclis familiars amb perfil refugi. La xifra suposa un increment del 50% respecte les dades del mateix període de 2018. Davant d’aquesta realitat, el SAIER estrena ara un nou edifici al carrer Tarragona amb sales d’atenció més grans i un espai infantil.

El nou espai, ja en funcionament, actua com a porta d’entrada i disposa del servei de primera acollida, des d’on es deriven els usuaris en funció de la vulnerabilitat, la tipologia de problema o sol·licitud i l’emergència de la situació.

Segons ha indicat durant una atenció als mitjans el regidor de Drets de Ciutadania de Barcelona, Marc Serra, s’espera que el 2019 Barcelona pugui arribar a atendre més de 10.000 persones refugiades. Per a Serra, el nou edifici ha de servir per millorar la qualitat de l’atenció. “Guanyem en preservació de la intimitat i guanyem en espais, passem de quatre a set boxes”, ha explicat.

[r:1]

Una altra millora, a més de l’espai, és la introducció del sistema de cita prèvia, que té com a objectiu principal evitar llargues cues a les portes de l’edifici. La inversió per a adaptar la nova seu ha estat de 500.000 euros. A més del nou edifici, el SAIER segueix comptant amb els tres espais que ja tenia: un ubicat a l’avinguda Paral·lel i dos més a Font Honrada.

Perfil d’usuari

Segons ha explicat en una visita per a periodistes Ramon Sanahuja, director d’Atenció i Acollida a Immigració, el perfil d’usuari és cada vegada més el de refugiat i menys el d’immigrant. Durant el primer semestre del 2019, el SAIER ha atès 12.332 persones, de les quals 5.624 són persones amb perfil de sol·licitant d’asil.

Les projeccions de l’Ajuntament són superar els 20.000 a finals d’any i que prop de la meitat siguin persones que busquen refugi. Segons Sanahuja, el perfil d’usuari que es troben més ve de Centreamèrica, sobretot de països com Hondures, El Salvador o Veneçuela, entre altres. Davant l’increment dels sol·licitants d’asil, el servei també organitza sessions grupals in situ per informar d’aquest tràmit. En cas que es detecti el cas d’un menor no acompanyat s’avisa a la DGAIA.

Tipus d’atenció

Des del carrer Tarragona s’ofereix un servei de primera acollida, on es fa un “triatge” en funció de les necessitats que presenta l’usuari, i que poden anar des de l’homologació d’un títol universitari, la recerca d’un habitatge, l’assessorament laboral o informació per tramitar una sol·licitud d’asil. Un cop valorat el cas de forma individualitzada, els professionals poden derivar l’usuari als centres de Paral·lel o Font Honrada.

Segons han explicat treballadors del SAIER, el nou edifici del carrer Tarragona atén diàriament més d’un centenar de casos nous i reserva una vintena d’atencions per a persones que hi acudeixen sense cita prèvia i en situació d’emergència.

Competències

Durant l’atenció als mitjans el regidor Marc Serra ha recordat que qui té competències en matèria d’asil i refugi és l’Estat, En aquest sentit, ha demanat al govern espanyol que recuperi els fons d’acollida a municipis i comunitats autònomes per ampliar serveis com el de l’acollida a refugiats i immigrants. “No pot ser que l’Estat segueixi deixant sols els municipis”, ha lamentat.

Nou comentari

Més notícies

Marc Serra: “La causa contra les càrregues de l’1-O pot acabar amb condemnes de policies”

El regidor de Drets de Ciutadania i Participació i de Sants-Montjuïc assegura que el govern d'Ada Colau mai enderrocarà Can Vies