Aprovat 'in extremis' el projecte de Balconada per reviscolar el Moll de la Fusta el 2020

L'Ajuntament dona llum verda inicial, amb mig any de retard, a la creació d'un nou espai de lleure de 7.000 m2 a primera línia de mar

L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment el projecte per fer un nou espai de lleure de 7.460 metres quadrats al Moll de la Fusta. La llum verda municipal arriba en les últimes setmanes del mandat i endarrereix mig any l'estrena anunciada al novembre La nova previsió és començar les obres de La Balconada al segon semestre del 2019, per acabar-les a mitjans del 2020. El pressupost és de 2,4 MEUR, provinents del Pla de Barris del Raval Sud i el Gòtic Sud.

L'espai tindrà cinc zones diferenciades: l'Umbracle, la Sala, el Pati, el Jardí de Medinaceli i el circuit de patinets. D'aquesta forma es pretén donar resposta a diverses necessitats del veïnat. L'objectiu és que els veïns vegin en 'La Balconada' un espai útil de lleure i no una zona de pas, com ara, per atraure'ls i omplir de vida un espai que ara gairebé no s'utilitza. Són 600 metres lineals a primera línia de mar, que van des de la Rambla fins a la Via Laietana.

Aquest projecte, dissenyat per dels arquitectes Oriol Clos i LEVE projectes, es farà en terrenys de l'Autoritat Portuària de Barcelona gràcies a un acord amb el port. Preveu implantar nous usos ciutadans en aquest àmbit per atendre les demandes veïnals de Ciutat Vella i que passi a ser un lloc de trobada. Inclou la creació de zones d'ombra, l'increment de la vegetació per 'estirar' la Plaça Duc de Medinaceli fins al mar, instal·lacions per fer activitats de lleure i esport i la renovació de les xarxes de subministraments i il·luminació. 

El circuit de patinets serà una pista marcada a terra per a patinets de roda petita i amb recorreguts múltiples. El Jardí de Medinaceli funcionarà com a continuació de la plaça a l'altra banda del passeig Colom. Hi haurà elements vegetals amb hidro-jardineres, el recinte infantil, dues pistes de petanca i una zona per intercanvi de llibres. El Pati serà un espai buit d'obstacles amb una malla de marques al paviment per ajudar a organitzar activitats temporals. Pot funcionar com a extensió d'esbarjo per a les escoles del barri. 

L'Umbracle serà una àrea de 1.200 metres quadrats coberta per una malla d'acer inoxidable amb càpsules de plàstic de colors variats suportada per pilars metàl·lics a gairebé 5 metres d'altura. Podrà acollir a l'ombra activitats quotidianes com la gimnàstica de gent gran o activitats infantils de les escoles, però també esdeveniments puntuals com fires d'entitats, festes majors de barri o altres celebracions comunitàries. Finalment, a la Sala es disposaran tots els bancs lineals que hi ha ara distribuïts a La Balconada, juntament amb algunes bigues de fusta existents reutilitzades com a espai per seure.

Més informació
Comentaris (1)
el projecte s'ha concursat? Fa 3 mesos
el projecte s'ha concursat? es un normal que un projecte d'aquest impacte per a la ciutat no sigui concursat? ningú qüestiona que l'encarrec vagi a parar a l'ex soci de Josep Bohigues (actual director de BR que lidera el pla litoral) ? la imatge del projecte d'aprop es una mica mamotreto no? https://img.beteve.cat/wp-content/uploads/2019/04/balconada-umbracle-250419.jpg