L’Ajuntament reforçarà la seguretat i la higiene per a dones sense llar

Es reformaran els equipaments on pernocten les persones sense un habitatge fixe per evitar situacions d'inseguretat o falta d'intimitat, ha anunciat Laura Pérez

“Als albergs, els espais per a dones són més reduïts. La higiene està molt oblidada, per a dones. I hauríem de tenir més suport, perquè necessitem més intimitat, per exemple, a les dutxes, i no el tenim”. Així explicava avui la Gemma, una dona que ha passat pel sensellarisme, la situació de desigualtat en què es troben vers els homes. I això és precisament el que l’Ajuntament de Barcelona intentarà combatre més intensament a partir d’ara, a través de noves que ha anunciat la tinent d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez. Segons ha explicat la representant municipal, es destinaran 1,2 milions d’euros de més a “repensar” els espais on pernocten o són ateses les persones sense llar per adequar-los a les necessitats de les dones. 

Laura Pérez ha apuntat que les dones que viuen al carrer representen “un 13%” respecte al total, però que, en canvi, “viuen situacions molt més greus i es troben casos de violència que tenen a veure amb el seu gènere”. Davant d’això, per intentar pal·liar-ho, es reformaran els espais d’acollida a persones sense sostre per “incorporar la visió de la dona”. És a dir, segons ha explicat la representant del govern d’Ada Colau, es farà un nou plantejament per garantir “espais de seguretat”, ja que la percepció d’intranqui·litat és molt alta entre les dones en aquests equipaments. A més, es volen millorar les opcions de “privacitat, intimitat i higiene”, ha apuntat Pérez.

També s’ampliaran les places que pot oferir l’Ajuntament a l’hora de treure les dones del carrer: se n’oferiran 80 de noves, en un període de tres anys, tot i que s’ha deixat la porta a ampliar-les en un futur. El que s’ha garantit que es vol deixar fixe a partir d’ara és el reforç econòmic de 600.000 euros per garantir el compliment de la perspectiva de gènere als 35 milions ja invertits pel govern de Colau en matèria de sensellarisme. 

Les mesures anunciades per Laura Pérez també inclouen “coordinar millor els serveis de sensellarisme amb els serveis d’atenció a víctimes de violència masclista”, formar professionals en el coneixement de la realitat de les dones sense habitatge i tenir preparats els protocols d’actuació als equipaments per quan apareguin situacions de violència masclista.​

El problema de la desigualtat i la cruesa que viuen les dones que han passat pel carrer havia estat denunciat de manera reiterada per les associacions que treballen amb el sensellarisme, com és el cas de la Fundació Arrels. El seu director, Ferran Busquets, va explicar a aquest diari que una de les “frases típiques” que se senti dir a les dones que viuen al carrer és: “cada dia em desperto i tinc un home a sobre”. 

Les 80 noves places

Les noves places que sumarà durant els propers tres anys provindran de l’ampliació del programa municipal Primer la Llar, que ja compta amb 68 pisos, ha informat Pérex. En el comunicat municipal difòs als mitjans, s’aclareix que es fa referència a “nous allotjaments temporals amb suport social per a dones o famílies monomarentals que segueixin el model iniciat amb l’equipament del carrer Tànger de petits apartaments en un edifici amb suport social centralitzat o bé el model dels Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP); i també 10 places més que comptaran amb el suport econòmic de l’Ajuntament i que s’inclouran en la futura Llar Rosario Endrinal que actualment està construint el Centre Assís”. 

Nou comentari