Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Aigües Sabadell proposa el Biotop com a Pacte Social per a la transformació de la ciutat
  • CA

L’Ajuntament i Aigües Sabadell han proposat el Biotop com a Pacte Social per a la transformació de la ciutat. En l’últim Consell d’Administració abans de les vacances d’Aigües Sabadell, presidit per Enric Blasco i per l’alcaldessa de la ciutat, Marta Farrés, han aprovat un ambiciós projecte disruptiu de transformació de les dues Estacions Depuradores d’Aigües Residuals (EDAR) de la ciutat i de les instal·lacions del cicle de l’aigua en espais que generin vida, que fomentin l’economia circular i que millorin la qualitat de vida dels sabadellencs i sabadellenques.

Farrés ja va presentar el 9 d’abril en roda de premsa el Biotop com a una de les propostes tractores de ciutat, dins de la presentació dels projectes a optar als fons europeus Next Generation. Des de llavors, tècnics municipals i de la companyia d’aigües treballen en la configuració i desplegament de les diferents iniciatives.

Generació de vida i valor

Aquest projecte, desenvolupat durant el 2020 i presentat a l’Agència Catalana de l’Aigua al desembre de l’exercici passat per donar resposta a la crisi post Covid-19, parteix de les activitats del cicle de l’aigua a Sabadell per a la contribució i generació de vida –energia neta, aigua i recursos regenerats i aire net– i valor –nou model de gestió sostenible, transparència, ocupació verda–.

L’objectiu és potenciar la interacció amb la ciutadania i l’entorn, amb aliances amb administracions i entitats, ajudant a la creació de la ciutat del futur (més circular i sensibilitzada, més digital i intel·ligent, resilient, interconnectada i sostenible), i generant ocupació verda. El Biotop és també un exemple pioner d’aplicació de les directives marc europees de l’aigua i d’economia circular, completament alineat a la contribució de l’Agenda 2030 i als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides.

28 projectes

L’Ajuntament de Sabadell i companyia d’aigües han treballat conjuntament per definir 10 iniciatives i 28 projectes estructurats en tres eixos principals: regeneració, sostenibilitat i ciutat verda; tarifa social, talent verd i creació d’ocupació, i eficiència digital. La totalitat dels projectes comporten una inversió aproximada d’uns 120 milions d’euros.

Destaquen projectes relacionats amb l’eficiència energètica i la revalorització de residus. Biotop posa especial èmfasi en la mobilitat sostenible, que contempla la renovació de la flota de la companyia d’aigües a vehicles ECO o de baixes emissions i la instal·lació d’una xarxa pública de punts de recàrrega dins i fora de les instal·lacions de CASSA.

Mobilitat sostenible

En aquest sentit, està prevista la construcció d’una Bioestació, a la sortida de l’EDAR del Riu Sec distribuïdora de diverses energies netes per la mobilitat sostenible (energia elèctrica, GNC i hidrogen verd) generades en la pròpia instal·lació, tot un referent a Europa per la varietat dels recursos que distribueix. El foment de nova ocupació, “green jobs”, derivada dels projectes a implantar o el foment del talent verd és un dels vectors del projecte.

Amb el desplegament de totes les iniciatives està prevista la creació de 17 nous llocs de treball, això és gairebé un 14% de l’actual plantilla d’Aigües Sabadell. La transformació i digitalització del cicle de l’aigua té també un pes molt rellevant en el conjunt dels projectes i implantarà una xarxa de comunicacions que permetrà recollir informació de les diferents infraestructures.

Fons europeus

El Biotop està perfectament alineat a la normativa i directrius europees. Està dissenyat i definit per tal d’optar als fons europeus Next Generation que han de subvencionar accions que permetin als països de la Unió Europea recuperar-se de la crisi del Covid-19, la crisi econòmica i també la climàtica. A mida que es vagin publicant les subvencions, els projectes que conformen el Biotop s’aniran presentant per tal d’optar als fons.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa