Afrontar la Covid-19 sense desatendre el càncer: el repte de l’hospital Vall d’Hebron

L’Hospital Universaitari Vall d’Hebron de Barcelona s’ha vist obligat a replantejar el tractament dels seus pacients amb càncer –en un centre on hi ha una de les àrees més importants d’Europa dedicades a aquesta malaltia– arran de la pandèmia de Covid-19 causada pel coronavirus SARS-CoV-19. L’objectiu era mantenir els tractaments tot i la necessària reorganització de recursos i alhora protegir al màxim d’un possible contagi els malalts de càncer, especialment vulnerables a les malalties infeccioses.

La manera com l’hospital ha afrontat aquest repte queda reflectida en un article publicat aquest dijous a la revista Nature Medicine, que recull l‘experiència del Vall d’Hebron i de sis centres més líders en el tractament de el càncer, agrupats en el Cancer Core Europe (CCE).

“En poques setmanes ha calgut revisar i reorganitzar els tractaments dels pacients i també els projectes d’investigació a causa d’aquesta crisi de la COVID-19. Ha calgut posposar alguns tractaments o ajustar-los per protegir al màxim possible els pacients amb càncer”, explica el doctor Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i un dels autors de l’article juntament amb la doctora Elena Garralda, investigadora principal del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO, i el doctor Alejandro Piris, cap de l’Àrea de Coordinació Científica del VHIO entre d’altres.

“També ha calgut limitar les situacions de contacte físic amb els pacients o fer servir la teleassistència quan era possible, mirant de mantenir sempre els estàndards de tractament tot i la limitació en equipament de protecció personal, reducció de llits, personal i altres recursos per la crisi sanitària”, afegeix Tabernero, que indica com també ha calgut reavaluar els estudis clínics per veure si podien continuar.

De manera col·lateral, els canvis que ha calgut fer podria està portant a avançar en determinats aspectes del tractament del càncer. Segons el doctor Tabernero, “l’ús de tractaments menys invasius ja era una tendència abans, però ara està avançant encara més. Aquesta pandèmia ens està permetent veure com podem emprar la tecnològia per aconseguir una atenció mèdica més ràpida i accessible i dinamitzar la teleassistència i la telemedicina”. “Són lliçons que tindran un immens valor un cop superada la pandèmia”, conclou.

Nou comentari

Més notícies

L’OMS lloa l’Hospital Vall d’Hebron per la seva bona gestió del coronavirus

“És impressionant com us heu avançat al que anava a passar", ha afirmat el Dr. Bruce Aylward

Vall d’Hebron i Clínic participen en un assaig per pacients greus de coronavirus

Dades preliminars d'un estudi més simple dut a terme a la Xina són encoratjadores

El poliesportiu per a malalts de la Vall d’Hebron ja atén 22 pacients

Es preveu que aquesta setmana hi instal·li 132 infectats | Acollirà pacients no crítics mentre l'Hospital Vall d'Hebron treballa per passar de 56 llits d'UCI a 350
Urgències de l'hospital Vall d'Hebron, on hi ha ingressats casos de coronavirus / Adrià Lizanda

La Vall d’Hebron ja dedica el 90% dels seus recursos al coronavirus

Vergés apunta que el sistema sanitari estarà en tensió durant moltes setmanes quan baixi la corba del coronavirus

El cap de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron avisa que la pròxima setmana serà “una mica pitjor”

Almirante reconeix una situació "molt difícil" als hospitals però defensa que s'està responent

Prohibides les visites a dues grans àrees del Vall d’Hebron “fins a nova ordre”

La decisió ha estat presa pel Comitè de Direcció

Com fer aparèixer 7 UCIs en pocs dies: el relat de dos metges de la Vall d’Hebron

El coordinador de l'Hospital ha assegurat que es guanyarà al virus: "No ho dubteu!"

Epidemiòleg de Vall d’Hebron: “Podem estar més d’un mes fent confinaments pel coronavirus”

Parlem amb Benito Almirante, cap de malalties infeccioses de l'Hospital Vall d'Hebron