Afrontar la Covid-19 sense desatendre el càncer: el repte de l’hospital Vall d’Hebron

El gran hospital barceloní participa en un projecte europeu per adaptar els tractaments oncològics a la nova situació

L’Hospital Universaitari Vall d’Hebron de Barcelona s’ha vist obligat a replantejar el tractament dels seus pacients amb càncer –en un centre on hi ha una de les àrees més importants d’Europa dedicades a aquesta malaltia– arran de la pandèmia de Covid-19 causada pel coronavirus SARS-CoV-19. L’objectiu era mantenir els tractaments tot i la necessària reorganització de recursos i alhora protegir al màxim d’un possible contagi els malalts de càncer, especialment vulnerables a les malalties infeccioses.

La manera com l’hospital ha afrontat aquest repte queda reflectida en un article publicat aquest dijous a la revista Nature Medicine, que recull l‘experiència del Vall d’Hebron i de sis centres més líders en el tractament de el càncer, agrupats en el Cancer Core Europe (CCE).

“En poques setmanes ha calgut revisar i reorganitzar els tractaments dels pacients i també els projectes d’investigació a causa d’aquesta crisi de la COVID-19. Ha calgut posposar alguns tractaments o ajustar-los per protegir al màxim possible els pacients amb càncer”, explica el doctor Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i un dels autors de l’article juntament amb la doctora Elena Garralda, investigadora principal del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO, i el doctor Alejandro Piris, cap de l’Àrea de Coordinació Científica del VHIO entre d’altres.

“També ha calgut limitar les situacions de contacte físic amb els pacients o fer servir la teleassistència quan era possible, mirant de mantenir sempre els estàndards de tractament tot i la limitació en equipament de protecció personal, reducció de llits, personal i altres recursos per la crisi sanitària”, afegeix Tabernero, que indica com també ha calgut reavaluar els estudis clínics per veure si podien continuar.

De manera col·lateral, els canvis que ha calgut fer podria està portant a avançar en determinats aspectes del tractament del càncer. Segons el doctor Tabernero, “l’ús de tractaments menys invasius ja era una tendència abans, però ara està avançant encara més. Aquesta pandèmia ens està permetent veure com podem emprar la tecnològia per aconseguir una atenció mèdica més ràpida i accessible i dinamitzar la teleassistència i la telemedicina”. “Són lliçons que tindran un immens valor un cop superada la pandèmia”, conclou.

Més informació

Nou comentari