Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’acció veïnal que vol fomentar el sentiment de pertinença al Gòtic
  • CA

Hi ha un projecte que vol retratar la memòria comunitària del barri Gòtic: Memòria Visual del barri Gòtic. Tal com explica un membre de l’Associació de Veïns del Gòtic, Martí Cusó, consisteix a recopilar projectes fets a partir de fotos, vídeos o àudios o, bé, a partir de diferents formats a la mateixa vegada que retratin una part de l’ànima del Gòtic. El projecte ha estat impulsat per diferents veïns i entitats que donen vida a aquesta zona del cor de Barcelona, com l’Associació de Veïnes i Veïns del Gòtic, l’espai social La Negreta, la fundació FITS, la Llar la Mercè, la Biblioteca Andreu Nin i la plataforma El Borsí pel barri. L’objectiu del projecte, indica Cusó, és fomentar el sentiment de pertinença a aquest barri, que amb el pas dels anys ha anat perdent veïns i identitat.

Els temes tractats en les diferents propostes són diversos. “Entren manifestacions, reivindicacions, lluites socials, festes socials i projectes artístics i comunitaris: un munt de coses que volem que formin part de la memòria del barri”, detalla Cusó. Un exemple de les seves paraules és la proposta ‘La ciutat dels inconformistes’, fotografies i textos que donen a conèixer als veïns que lluiten contra l’especulació immobiliària i es resisteixen a ser expulsats de casa seva i del seu barri. 

Els mateixos veïns parlen d’especulació immobiliària

Aquesta realitat s’aborda a partir d’entrevistes fetes a l’entitat en defensa al dret de l’habitatge, Resistim al Gòtic, una veïna que ocupava un habitatge per necessitat, Beatriz Riera, i un altre que viu a aquest punt de Barcelona des que tenia quatre anys, Lau Feliu, entre altres. “El Gòtic és com un malalt en estat terminal. Si hi ha alguna cosa a fer, no ho sé, em sembla que ens donaria molta feina aixecar-lo”, indica Feliu en el text. 

Una pancarta contra l'especulació immobiliària a la plaça George Orwell / Joan Tomás
Una pancarta contra l’especulació immobiliària a la plaça George Orwell / Joan Tomás

D’altra banda, també hi trobem el treball fotogràfic ‘Ocupem les places! Instants de Ciutat Vella que havíem perdut’, que mostra com els veïns van recuperar el Gòtic durant els mesos més durs de la pandèmia. “Les places permeten que les nenes i nens del barri juguin plegats, Ciutat Vella torna a ser barri! […] La nostra canalla ha agafat allò que era seu i sempre li havien negat. Aquest espai de vida, ara idíl·lic, caldrà defensar-lo”, va dir el seu autor. El treball es va exposar al Centre Cívic Pati Can Llimona entre el passat 9 de juliol i el 15 de setembre. 

Just abans de la pandèmia es va produir una acció de la Fundació Setba que va acabar retratant la mostra fotogràfica ‘De l’ombra a la llum’. Aquesta la van protagonitzar diferents dones de Ciutat Vella, que van enganxar retrats d’altres dones fets per l’artista i activista Marta Fàbregas en 14 emplaçaments del barri. Totes elles havien patit abans violència masclista. 

Part del procés de la Fundació Setba / Marta Maza
Part del procés de la Fundació Setba / Marta Maza

Un barri no pot ser un barri sense els seus infants, i és per això que un altre dels treballs sigui ‘Infantesa al barri Gòtic’, conformat per diverses fotografies que expliquen com alguns veïns van viure la seva infantesa. Un barri tampoc pot ser un barri sense les places que fan de punt de trobada, i és per això que un altre dels treballs és ‘De com conquerir les places, ús i abús de l’espai públic al barri Gòtic’, format per una sèrie de fotos que, juntament amb una veu en off, expliquen la lluita veïnal que va alliberar de vehicles la plaça dels Peixos. 

Aquests treballs són només una petita part del que vol aspirar a ser l’Arxiu és Viu. Tal com diu Cusó, la pandèmia va aturar el projecte durant un temps. La idea, subratlla, és anar-ne recopilant més i fer-lo reflotar al 100%. Des del projecte estan animant a tothom qui vulgui a participar per tal de continuar enfortint el sentiment de pertinença del barri que vol continuar sent un barri amb veïns.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa