Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
30 places per a ni-nis a la primera escola pública de segona oportunitat
  • CA

La primera Escola de Segona Oportunitat de titularitat pública de Barcelona oferirà formació en sis àmbits a partir del setembre i tindrà plaça per a 30 joves nini. El projecte ha sigut presentat aquest dilluns pel comissionat d’Educació, Infància i Joventut de l’Ajuntament, Miquel Àngel Essomba.

El centre estarà gestionat per Salesians Sant Jordi i la Fundació El Llindar, que han guanyat el concurs públic convocat per l’Ajuntament. Amb un servei completament gratuït, l’Escola Municipal de Segona Oportunitat, al barri de Navas, al districte de Sant Andreu, oferirà una estada màxima de dos anys a 30 joves. És un percentatge molt petit dels 17.000 joves de la ciutat que, segons les dades de l’Ajuntament, ni busquen feina ni s’estan formant.

Orientat a joves d’entre 16 i 24 anys, els alumnes rebran formació i orientació durant dos anys. Segons ha explicat Fran Viedma, de Salesians Sant Jordi, el primer any es farà èmfasi en l’orientació i en el segon es desenvoluparan accions en formació professional. L’objectiu és, així, orientar els joves que ni estudien ni treballen perquè tornin als estudis o s’insereixen al mercat laboral amb un grau més alt d’especialització.

L’Escola de Segona Oportunitat tindrà un espai setmanal de treball en equip, estarà coordinada amb altres centres formatius i oferirà suport psicològic als joves si ho demanen. A més, també es coordinarà amb agents externs per respondre les necessitats dels joves. El centre també treballarà amb les famílies dels joves, especialment en el cas d’aquells que són menors d’edat. S’hi faran, com a mínim, tres entrevistes amb les famílies, una a l’inici de la formació, una segona de seguiment i una darrera al final. 

El centre s’ubicarà a l’edifici de l’antic CAP de Navas, que s’està acabant de remodelar. Les obres acabaran durant la primera quinzena de juliol. El centre començarà a treballar al setembre i el curs s’iniciarà el 16 de setembre. La selecció dels joves es farà a través d’entrevistes personals. 

Gestió externalitzada 

Malgrat ser de titularitat pública, l’Escola Municipal de Segones Oportunitats estarà gestionada per entitats socioeducatives i no directament per l’Ajuntament. El Llindar i Salesians Sant Jordi són dues de les quatre entitats que ja tenen Escoles de Segona Oportunitat a Catalunya acreditades per la Xarxa Espanyola d’Escoles de Segona Oportunitat. Segons el comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba, el consistori ha escollit l’externalització de la gestió per aprofitar l’experiència de les entitats.

Les dues entitats han presentat un projecte conjunt constituïdes com a UTE. Salesians Sant Jordi és l’entitat que desenvolupa l’acció social dels Salesians a Catalunya. Té quatre Escoles de Segona Oportunitat, en les qual atén 700 joves. La Fundació El Llindar és una entitat social i educativa sense ànim de lucre. En els darrers 15 anys, l’Escola de Segona Oportunitat que té a Cornellà de Llobregat ha acompanyat prop de 4.000 joves del Baix Llobregat i del Barcelonès Sud. 

Denuncien la manca “d’encaix administratiu”

Begoña Gasch, de la Fundació El Llindar, ha denunciat la manca “d’encaix” administratiu de les Escoles de Segona Oportunitat, cosa que dificulta la seva viabilitat. Gasch ha qualificat de “fita important” que l’Ajuntament hagi apostat per la col·laboració amb les entitats, però ha reclamat la necessitat d’un “fort lideratge polític” per apostar per iniciatives com aquesta.

“Els departaments de Treball i Educació i els municipis s’han de posar a treballar per garantir la sostenibilitat econòmica i començar a investigar quines són les certificacions de les ofertes formatives”, ha demanat Gasch, que ha apuntat a les concertacions o a les formes no contractuals com a alternativa per garantir la sostenibilitat dels centres perquè no hagin de dependre de subvencions i concursos públics

Finalment, el president de la Xarxa Espanyola de Segona Oportunitat, José Maria Usón, ha assegurat que l’impuls de l’Escola de Segona Oportunitat pública de Barcelona és un “pas decidit” i “ferm” per la lluita per la igualtat d’oportunitats. Usón s’ha mostrat convençut que el centre oferirà “solucions concretes a molts joves de la ciutat“. “Desitgem que el model de col·laboració sigui un exemple per a altres ciutats”, ha dit. 

17.000 joves que ni estudien ni treballen 

El comissionat d’Educació ha assegurat que des del consistori calculen que uns 17.000 joves de la ciutat ni estudien ni treballen. Essomba ha justificat així la necessitat de l’Escola de Segona Oportunitat a la ciutat perquè, segons ha dit, ajuda a pal·liar una situació que encara no està coberta a Barcelona. “És una oportunitat per entendre que anar a l’escola pot ser una activitat diferent”, ha remarcat Essomba, que ha subratllat que el fracàs és del sistema educatiu i no dels joves.

Més notícies
Nova polèmica al Poblenou per un hotel juvenil de 450 places
Notícia: Nova polèmica al Poblenou per un hotel juvenil de 450 places
Comparteix
L'Ajuntament aprova un nou projecte al costat de l’antiga fàbrica de Ca l’Alier, seu del futur laboratori de mobilitat de la UE

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa