Ha plogut molt a la ciutat des de l’1 de gener del 2018, i no és cap metàfora. Segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, que ha difós avui el balanç de l’any que acabem de deixar, l’any 2018 ha sigut el segon més plujós dels últims 105 anys. Això indiquen les dades de l’Observatori Fabra, una de les estacions centenàries de Catalunya i que permeten tenir xifres de sèries molt llargues.
De fet, ha sigut un any molt plujós a tot Catalunya, on s’han superat els mil litres acumulats a més de la meitat de les comarques del país. Aquest llindar s’ha superat en zones on és poc habitual, com les estacions del Raval i de la Font del Gat, situades al front marítim de Barcelona. Els mesos en què s’ha recollit més aigua han sigut el gener, el febrer i, sobretot, l’octubre i el novembre.
Tanta calor com pluja
Però de la mateixa manera que ha plogut molt, també ha fet molta calor: la sensació d’estiu boig i esgotador no era només una percepció, sinó que les dades científiques ho corroboren. El Barcelonès, juntament amb l’Alt Empordà i punts de les Terres de l’Ebre, ha sigut dels llocs més calorosos. En algunes estacions d’aquestes zones la temperatura mitjana del 2018 ha superat amb un 1,5 °C la mitjana del període de referència que s’utilitza, que és entre els anys 1961 i 1990. I en el cas de Barcelona, encara més: al Raval la diferència ha sigut de 2 °C més, i la mitjana ha superat el llindar dels 18 °C. De tota manera, no és un rècord: ja va passar l’any 2011 i després s’ha repetit cada any des del 2014.