Vargas Llosa: “No reconec aquesta Barcelona”

L'escriptor ha evocat la "sensació" que li feia la capital catalana "quan els espanyols hi anaven per a sentir-se europeus"

L’escriptor i premi Nobel, Mario Vargas Llosa, ha assegurat aquest dimecres a Logronyo: “No reconec aquesta Barcelona”, davant el conflicte català. Ha evocat la ciutat en la qual va viure cinc anys i que ha considerat “segurament els més feliços” de la seva vida, quan la ciutat era “la capital de la cultura d’Espanya”, ha dit. Ara “és molt difícil entendre el que està passant”.

Vargas Llosa s’ha referit així a la situació a Catalunya, i ha recordat la “sensació” d’aquella Barcelona “quan els espanyols hi anaven per a sentir-se europeus perquè allà es respirava Europa, la democràcia, la llibertat… hi havia independentistes sí, però no com ara”.

L’escriptor ha reflexionat, a més, que Espanya “va cometre un error cedint l’educació a les autonomies” perquè “hi ha tres generacions de joves catalans que han viscut en la mentida històrica i se’ls ha convençut que Espanya va ocupar colonialment a Catalunya i que els ha robat. Aquesta animadversió que és el nacionalisme i el moviment independentista català ha retrocedit a Barcelona de ser la capital cultural d’Espanya a una cultura provinciana”, ha seguit despaxant-se Vargas Llosa.

Per acabar, ha apuntat que “el que és tràgic és que això ocorri en un país que va sorprendre al món durant la Transició perquè el món sencer va mirar entusiasmat la Transició espanyola”, ha acabat dient.

Més informació

Comentaris

  Roberto Alcazar y Pedrín 24/10/2019 10:03 am
  Diu: "Espanya va cometre un error cedint l'educació a les autonomies perquè hi ha tres generacions de joves catalans que han viscut en la mentida històrica". Es dedueix que a ell ja li semblava bé l'escola franquista i la seva "veritat històrica" i la seva Formación del Espíritu Nacional que va condicionar el pensament de les tres o quatre generacions anteriors, les que, segons ell, van fer una Transició o Transacció modèlica amb el franquisme.
  d'on no n'hi ha no en raja 24/10/2019 8:49 am
  se m'enfot tres pitus, mira vargas, saps que és la democràcia, doncs si ho saps explica-m'ho, aleshores ententràs que el que fa el gobierno español no és democràcia. Calla i paga el deute vargas, que el teu deute si que està reconegut
  capitao lampiao 24/10/2019 3:14 am
  On els espanyols no van ocupar colonialment ni van robar res va ser al Peru. Nomes hi van anar per inventar la truita de patates altrament dita "española".
  La lluminaria 24/10/2019 1:37 am
  fake.

Nou comentari