Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El text d’ERC i JxCat sobre la sentència que Colau ha frenat debatre a l’Ajuntament
  • CA

Aquest és el text íntegre de la proposició que ERC i JxCat havien pactat per portar a debat al ple extraordinari sobre la sentència de l’1-O a l’Ajuntament de Barcelona. Una sessió que havia convocat formalment el govern d’Ada Colau, que s’havia de fer demà i que els mateixos comuns aquest dimecres han decidit suspendre. La convocatòria ja incloïa un breu text de partida, de 4 punts, que es solidaritzava amb els presos, rebutjava la sentència, condemnava la judicialització del conflicte i defensava la cerca de solucions polítiques.

[r:1]

ERC i JxCat han entrat a registre aquest matí a les 9h un text alternatiu per a ser votat, molt més llarg i amb compromisos explícits com traslladar a les institucions internacionals la demanda d’autodeterminació de Catalunya. Tot i que bona part del redactat és assumible per a les tesis del partit de Colau, el text dels dos partits independentistes conté punts que demanen una alta implicació del govern municipal en la defensa internacional proactiva del dret a l’autodeterminació. 

Les dues declaracions podien acabar convergint en una única de consens –a través d’una negociació política– o votar-se demà una després de l’altra sense suports garantits. Els comuns desvinculen la suspensió del text que s’arribés a votar, que no s’ha arribat a discutir a la Junta de Portaveus d’aquest matí, on el govern ha anunciat la desconvocatòria. En tot cas, donada la suspensió del ple, cap dels dos textos no es debatrà ja aquesta setmana. Podrien tramitar-se, això sí, com a mocions ordinàries a les comissions de dilluns i dimarts o al plenari del 26 d’octubre. 

Consulta el text presentat pels comuns

Consulta el text presentat per ERC i JxCat

La moció dels dos partits inclou referències explícites al moviment independentista. Defensa que l’Estat espanyol “actua desoint” resolucions i tractats internacionals i les “manifestacions pacífiques del poble de Catalunya a favor de la independència i la República Catalana”. “L’Ajuntament de Barcelona, capital de Catalunya, no pot mantenir-se al marge en aquest moment transcendental i per això ens conjurem per cercar urgentment la solució dialogada i responsable que mereix aquesta situació injusta”, diu també.

Previsiblement el vot a favor dels comuns hagués comportat negociar canvis en el text. L’actual comportaria obligacions polítiques pels comuns, perquè explicita tres “compromisos” que requereixen una acció proactiva de l’Ajuntament –que a la pràctica encarna l’alcadessa– per internacionalitzar el conflicte i la demanda d’autodeterminació dels catalans. Així, els tres darrers “acords” de la proposició insten a “establir urgentment contactes internacionals per forçar la posada en llibertat dels presos i preses polítiques i el retorn dels exiliats”, fer arribar el document a la resta d’institucions catalanes, espanyoles i internacionals  “sumar-se a les reclamacions majoritàries de la resta de municipis de Catalunya, incloent la participació en els actes conjunts de petició de llibertat”.

Més notícies
Colau suspèn el ple de la sentència i ERC i JxCat l’acusen de “mirar cap a una altra banda”
Notícia: Colau suspèn el ple de la sentència i ERC i JxCat l’acusen de “mirar cap a una altra banda”
Comparteix
ERC, JxCat havien presentat un text alternatiu per votar també demà | Els comuns han optat per retirar la convocatòria perquè no veuen garantit un debat serè

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa