Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau suspèn el ple de la sentència i ERC i JxCat l’acusen de “mirar cap a una altra banda”
  • CA

El ple extraordinari anunciat per demà a la l’Ajuntament de Barcelona finalment no se celebrarà. Colau ha fet marxa enrere i ha impulsat la cancel·lació de la seva pròpia convocatòria: aquest dimecres al matí ha reunit la Junta de Portaveus, a la que assisteix un representant de cada grup polític, per debatre la retirada de la proposta de plenari. El ple l’havia convocat l’alcadessa, ja amb un text de 4 punts per a ser votat. 

Segons ha sabut el TOT Barcelona, ERC i JxCat han entrat a registre aquest matí a les 9h un text alternatiu per a ser votat, molt més llarg i amb compromisos explícits com traslladar a les institucions internacionals la demanda d’autodeterminació de Catalunya. Les dues declaracions podien acabar convergint en una única de consens –a través d’una negociació política– o votar-se demà una després de l’altra sense suports garantits.

Dues hores després de presentar el text, ERC i JxCat s’han trobat amb què els comuns cancel·laven el ple extraordinari. Per convocar-ne un ells mateixos cal la firma d’11 regidors i no disposaven d’elles, perquè electes de JxCat ja havien esgotat el màxim de peticions per mandat que permet el reglament i assolir les 11 necessàries depenia ara dels comuns. En tot moment el partit d’Ada Colau ha defensat que la suspensió es deu al context polític, a que després dels aldarulls d’ahir no seria un bon moment per fer un “debat serè” sobre la sentència del Suprem.

La posició institucional com a Ajuntament, per tant, no ha arribat a negociar-se formalment. Tampoc s’ha comentat cap dels dos textos a la Junta de Portaveus d’aquest matí. Ara bé, l’existència de dues propostes diferents de declaració evidencia que les posicions d’ERC i JxCat i dels comuns no són la mateixa. No obstant, els dos partits independentistes descarten que la negociació del text hagi estat un escull per celebrar el ple i obren la porta a portar-lo igualment a votació per via ordinària la setmana vinent, sigui a les comissions municipals o al ple del dia 26.

ERC i JxCat acusen Colau de “mirar cap a una altra banda”

A la sortida de la Junta de Portaveus, cada partit ha fet la seva valoració de la cancel·lació. La reacció d’ERC i JxCat ha sigut conjunta. El portaveu dels republicans, Jordi Coronas, i la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, han comparegut junts per criticar la decisió, amb la qual consideren que Colau “mira cap a una altra banda” en la setmana clau de respostes a la sentència.

L’alcaldessa els ha dit que considera ara no hi ha les condicions per abordar aquest debat amb serenitat, però Coronas i Artadi no hi estan d’acord. “En una qüestió tan important, el que no pot fer l’Ajuntament de Barcelona és fer veure que no passa res o mirar cap a una altra banda per un criteri de prudència que no entenem. Som perfectament responsables, sabem abordar aquests debats. És més, la ciutadania ens ha escollit per abordar aquests debats en el moment que toca, i el moment que toca és ara”, ha advertit el republicà.

Elsa Artadi, de JxCat, i Jordi Coronas, d'ERC, compareixen junts per criticar la decisió de Colau de suspendre el ple sobre la sentència de l'1-O / JxCat

Elsa Artadi, de JxCat, i Jordi Coronas, d’ERC, compareixen junts per criticar la decisió de Colau de suspendre el ple sobre la sentència de l’1-O / JxCat

 

“Se’ns diu avui que l’alcaldessa ha decidit retirar el plenari perquè no es donen les condicions per fer un debat serè. Entenem que sempre hem donat exemplaritat de fer debats serens en aquesta casa. En els moments més difícils és quan els polítics han de debatre, perquè hem arribat aquí [amb el Procés als tribunals] precisament per manca de diàleg i de fer política. És una oportunitat perduda. No podem fer veure que hi ha normalitat perquè no som capaços de debatre”, ha afegit Artadi.

Els comuns al·leguen que no volen “augmentar el soroll”

Per part dels comuns, ha sortit a donar explicacions de la decisió de Colau el regidor de Presidència, Jordi Martí. “L’alcaldessa ha decidit ajornar el ple atesos els esdeveniments d’aquesta nit. El plenari tenia com a objectiu reaccionar a la sentència que commou i que afecta un regidor d’aquesta casa. Els dos grups del govern mantenim posicions diferents en aquesta qüestió. Per als comuns era també una manera de mostrar el rebuig de la sentència”, ha dit.

“Però el context del que va passar ahir a la nit i els anuncis de totes les mobilitzacions que hi ha aquests dies tampoc permeten un debat serè i a l’alcaldessa li ha semblat que era millor posposar-lo i que es pugui fer en un moment de més tranquil·litat”, ha dit. Per a Martí, “Barcelona ha de ser l’espai de diàleg i és la capital del país”. “El que no farem és augmentar el soroll i les escenificacions en un moment en què el que necessitem és una cosa totalment diferent”, ha afegit.

La tinent d’alcaldia socialista Laia Bonet ha recordat que la convocatòria era “iniciativa de BComú” i ha situat al PSC en una volguda neutralitat: “Evidentment no podem fer altra cosa que respectar-ho [la proposta de ple] i així ho vam expressar quan ens ho van comunicar, com respectem la decisió del mateix grup de considerar que no és el millor dels moments”. Ha posat l’èmfasi, en canvi, en els serveis municipals de neteja i via pública, als qui ha adreçat un missatge en clau interna de “suport i recolzament” i ha agraït que hagin retornat la ciutat “a la normalitat”.

Bcn pel Canvi ho veu una “bona notícia”

La regidora de BCN pel Canvi a l’Ajuntament Eva Parera ha opinat que és una “bona notícia” la suspensió. “No tenia cap sentit fer una crida a la calma com estava fent l’alcaldessa i, alhora, fer un ple extraordinari amb un contingut clarament destinat a mantenir el conflicte viu”, ha considerat.

Ha dit que els aldarulls d’aquest dimarts a Barcelona són una “conseqüència directa d’un Govern que porta anys cridant a prendre els carrers amb un discurs molt demagògic”, i creu que és el moment que es comencin a assumir responsabilitats que ningú aquesta prenent, segons ella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa