Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El PSC vota en contra de la negociació sobre el Bruc que va demanar al Congrés fa 6 anys
  • CA

El ple del districte barceloní de les Corts ha aprovat aquest dijous que una moció sobre el trasllat de la caserna militar del Bruc. La iniciativa, presentada per JxCat, ha dividit als dos socis de govern: els comuns hi han votat a favor i els socialistes, en contra. A més a més ha arrossegat al PSC a contradir-se, perquè ha hagut de votar en contra d’una negociació que els propis socialistes van defensar l’any 2013 al Congrés quasi amb les mateixes paraules. Fa sis anys el diputat Germán Rodríguez Sánchez (PSC) exposava al parlament espanyol una esmena de substitució amb la que els socialistes demanaven repensar el futur del Bruc.

“Simplement diem que s’obri un procés de diàleg entre l’Ajuntament i la Generalitat; per informar de les activitats i funcions que es porten a terme a la caserna del Bruc i el seu interès per la defensa i per avaluar les possibles alternatives per a dur a terme un trasllat de les unitats ubicades en aquesta instal·lació i el seu possible trasllat a les administracions catalanes amb objecte de dedicar aquest espai a la política d’habitatge, equipaments per la ciutat, equipaments universitaris, així como altres usos cívics, respectant en tot cas la normativa vigent”, deia exactament el diputat.

Aleshores el PSOE estava a l’oposició a Espanya, a Catalunya i a Barcelona, on governaven respectivament Mariano Rajoy (PP), Artur Mas (CiU) i Xavier Trias (CiU). Aquest dijous al regidor de les Corts, el socialista Xavier Marcé, li ha tocat el difícil paper de l’equidistància i ha hagut de fer malabarismes discursius per defensar la cessió i alhora oposar-se a obrir negociacions. I és que ara a la Moncloa hi ha el president en funcions Pedro Sánchez, que a més ha convocat eleccions anticipades. El PSC no podia ara votar a favor, perquè hipotecaria el seu propi programa electoral pel 10 de novembre.

“Això acabarà sent de la ciutat, però ho serà quan l’exèrcit deixi de fer les seves funcions aquí, les que siguin, no conec el detall”, ha dit Marcé. El traspàs arribarà “quan toqui”, ha resolt. Negociar-lo ara, ha justificat, no és pràctic: “Ens porta a un debat ideològic que no tenim cap interès en fer per pur sentit pràctic”. Quan sigui l’hora, “caurà pel seu propi pes”, ha insistit.

L’escenificació processista, clau

Els representants de JxCat al districte han exposat la seva moció al plenari del districte demanant que els militars marxin com abans millor de les Corts, com també havia reclamat hores abans en roda de premsa la portaveu del grup municipal, Elsa Artadi. En la mateixa línia antimilitarista s’ha expressar la consellera d’ERC i també una militant de la CUP que ha intervingut en un torn de paraula per al públic. Ciutadans, PP i Barcelona pel Canvi tampoc se n’han estat d’abordar la qüestió des d’una perspectiva purament processista, retraient als independentistes que vulguin fer fora de Catalunya a les institucions de l’Estat.

Però el text que es votava, que ha comptat amb el suport dels comuns, realment només deia: “El consell plenari de les Corts insta l’Ajuntament de Barcelona a iniciar negociacions amb el Ministeri de Defensa per a avaluar les possibles alternatives per a dur a terme un trasllat de les unitats ubicades en la caserna del Bruc i el seu traspàs –sense cost– per a l’Ajuntament de Barcelona amb l’objecte de dedicar aquest espai a vivendes per a joves universitaris i investigadors, equipaments universitaris (auditoris, biblioteques, laboratoris…) i altres equipaments necessaris pel barri de Pedralbes i la ciutat”. En definitiva, un redactat molt semblant al discurs del diputat Germán Rodríguez.

Quan el conseller de JxCat Ivan Condés li ha retret a Marcé que estava contradient paraules pronunciades pel PSC al Congrés, el regidor socialista ha esquivat el dard com ha pogut. “Els contextos són molt importants, on es diu les coses, i les interlocucions: no té res a veure el Congrés per parlar d’això amb aquest districte”, ha dit. “No estem qüestionant que la caserna ha de ser per la ciutat, és més, ho acabarà sent, però obrir aquest debat ara probablement ho faria més difícil”, ha insistit. Els comuns han deixat sol al PSC i s’han limitat a donar suport a la moció amb una breu frase. La iniciativa s’ha aprovat finalment amb els vots a favor de JxCat, ERC i Bcomú i el vot contrari de PSC, PP, Cs i BpC.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: jg a octubre 11, 2019 | 11:14
    jg octubre 11, 2019 | 11:14
    hace seis años aun estaban en el psc marina geli, Antoni castella y otros...era un psc con algo de catalanismo....hoy ningún catalanista vota psc….pero sigue teniendo mucho apoyo en el territorio...
  2. Icona del comentari de: i SEGUIM! a octubre 11, 2019 | 15:27
    i SEGUIM! octubre 11, 2019 | 15:27
    Encara hi haurà algú a Catalunya que us voti?
  3. Icona del comentari de: i SEGUIM! a octubre 11, 2019 | 15:31
    i SEGUIM! octubre 11, 2019 | 15:31
    Ai Iceta que si no en traieu prou de vots a Calalunya no arribareu a la Moncloa¡ Ai Iceta que la maledicció del Coletas s'acabarà cumplint i tu, de retruc t'hauràs de jubilar. Ai Iceta, aiaiaiaiiiiiiiiiiiiiiii. Hehehe.
  4. Icona del comentari de: Ep! a octubre 11, 2019 | 17:03
    Ep! octubre 11, 2019 | 17:03
    No s'ha significat encara el flequer amb noséquants cognoms catalans?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa