La primera iniciativa ciutadana de Barcelona surt del plenari amb les mans buides

Veïns i professionals sanitaris demanen als polítics que retirin la cessió de la Capella de la Misericòrdia al MACBA i la destini a l'ampliació de l'ambulatori

La primera iniciativa ciutadana que arriba mai al ple municipal, amb un grup de veïns defensant una proposta davant dels partits polítics, ha quedat ofegada per l’alta crispació que genera el destí de la Capella de la Misericòrdia. Aquest espai en desús al cor del Raval es va assignar fa cinc anys a l’ampliació del MACBA, però ara els veïns mobilitzats, l’Ajuntament i la conselleria de Salut de la Generalitat plantegen desfer la cessió per ubicar en aquest espai el nou ambulatori del Raval Nord, que fa més de deu anys que reclama una solució a la greu precarietat de l’edifici actual.

La iniciativa s’ha aprovat per la mínima, amb 14 vots a favor (BComú i CUP), 13 en contra (Cs, PSC, PP i el regidor Gerard Ardanuy) i 15 abstencions (PDECat, ERC i el regidor Juanjo Puigcorbé). No és vinculant però serveix per avançar les possibilitats d’èxit de la votació efectiva al ple del mes de març, on es decidirà realment el destí d’aquesta antiga capella catalogada com a patrimoni. La controvèrsia ha motivat un agre debat, amb retrets entre grups municipals i també cap al govern de la Generalitat. 

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha defensat que la capella és l’única possibilitat efectiva per l’ampliació del CAP Raval Nord i ha apel·lat a l’aval de la consellera de Salut, Alba Vergés (ERC), la vigília en un article. La CUP ha exigit avantposar l’atenció sanitària als veïns als grans projectes culturals al Raval, que considera que beneficien fonamentalment als actors econòmics. ERC, que ja havia anunciat que s’abstindria “perquè no s’estan fent bé les coses” al no garantir una bona alternativa al MACBA. La regidora Gemma Sendra ha defensat que en l’última reunió municipal sobre aquest conflicte els grups de l’oposició van plantejar tres noves opcions per fer possibles les dues ampliacions.

Anna Romagosa, directora del CAP Raval Nord, defensant la iniciativa al ple / Meritxell M. Pauné

Anna Romagosa, directora del CAP Raval Nord, defensant la iniciativa al ple / Meritxell M. Pauné

Més categòric ha estat l’exalcalde Xavier Trias, que visiblement airat ha sostingut que “cap director de salut” li va plantejar l’ús sanitari de la Capella i ha carregat contra l’alcaldessa Ada Colau per generar confusió votant a favor de l’ampliació del MACBA i “sis mesos després” auspiciar la reivindicació d’aquests veïns. “Tots tenen raó i vostè ho està emmerdant!”, li ha cridat. També ha estat molt categòrica Carmen Andrés (PSC), que ha retret l’enfrontament de necessitats legítimes que al seu entendre ha causat la gestió municipal del conflicte.

Cs ha subratllat el seu suport a ampliar l’ambulatori, però ha reclamat no fer-ho en detriment del museu. El PP ha demanat diàleg constant i una decisió immediata. Els dos regidors no adscrits, per la seva banda, han apostat per una solució concreta cada un: Gerard Ardanuy ha defensat millorar l’edifici actual i Juanjo Puigcorbé ha demanat explorar més a fons la possibilitat de reubicar la estació subelèctrica que bloqueja una de les millors alternatives estudiades.

Veïns i professionals defensen des de la tribuna del ple la iniciativa ciutadana sobre l'ampliació del CAP Raval Nord / Meritxell M. Pauné

Veïns i professionals defensen des de la tribuna del ple la iniciativa ciutadana sobre l’ampliació del CAP Raval Nord / Meritxell M. Pauné

 

Més informació

Nou comentari