El ‘mur Lennon’ de Pícnic per la República a plaça Catalunya no ha durat ni dues hores. La Guàrdia Urbana ha desmantellat el mural de missatges que els activistes havien col·locat sobre el monument a Francesc Macià, han confirmat fonts municipals al TOT Barcelona. L’acció animava als vianants a penjar missatges a favor de la llibertat, amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans.
La policia local “ha vist que s’havia embolicat amb un plàstic el monument i l’ha retirat perquè no es pot posar cap tipus d’element sense autorització” sobre els monuments de Barcelona, indica l’Ajuntament. Els agents també han identificat a una persona que anava a penjar un post-it al mural, però no han arribat a tramitar cap denúncia ni multa perquè no ha arribat a col·locar el paper.

La Guàrdia Urbana desmantellant el mur Lennon / Pícnic per la República
Ja a primera hora els Mossos d’Esquadra han identificat diversos membres de Pícnic per la República minuts després que instal·lessin un mur Lennon al Els afectats han explicat al TOT Barcelona que els agents de la policia catalana buscaven “els responsables de la instal·lació” per si al llarg del dia es produïa algun desperfecte al monument, tot i que estava visiblement cobert per un gran plàstic perquè els missatges dels participants no malmetessin l’obra.
La brigada municipal de neteja ha arrencat el mur de Lennon el Dia Internacional Dels Drets Humans. Bravo Colau! #colaulactivista@AdaColau#CataloniaIsAEuropeanMatter pic.twitter.com/FYCozRkxOG
— PicnicxRepública ✊ 😷 (@PicnicxRep) December 10, 2019
L’objectiu de l’acció era cridar l’atenció del món sobre les reivindicacions de Catalunya. Tot i que els primers missatges que s’hi han penjat feien referència al conflicte català, també s’hi poden veure proclames de suport a Julian Assange o en contra de la violència masclista.
Els murs Lennon tenen l’origen en una paret de Praga que, des del 1980 –any de l’assassinat de John Lennon quan s’havia convertit en un defensor dels drets humans i del pacifisme–, està permanentment plena de grafits i missatges reivindicatius. A Hong Kong també s’ha utilitzat aquesta estratègia, en la lluita que els dissidents contraris a les polítiques de la Xina mantenen des de fa mesos. En aquesta ciutat, el mur és en realitat quilòmetres de passadíssos subterranis.