L’oposició blinda la cessió de la Misericòrdia al MACBA

La unanimitat de tots els partits menys CUP i BComú en contra de revocar l'assignació sentencia la construcció de l'ambulatori del Raval al 'cub' annex al museu

L’últim ple del mandat ha blindat la cessió de l’antiga capella de la Misericòrdia al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). El govern municipal d’Ada Colau ha fet un últim intent de revocar l’assignació d’aquest solar municipal per a destinar-la al futur ambulatori del Raval Nord, portant-la a votació al plenari. Davant la negativa frontal de tota la resta de grups polítics –excepte la CUP– a la ronda d’intervencions, els comuns han retirat de l’ordre del dia la votació. Han deixat constància, no obstant, de la seva reticència a ubicar el CAP en el nou edifici annex al museu que ha estudiat a fons el Servei Català de la Salut (CatSalut). 

“No és la millor opció pel barri, tot i que a nivell funcional sigui viable”, ha dit la regidora Gala Pin. Després de reclamar a Generalitat i Diputació que posin per escrit la cessió del terreny de la plaça dels Àngels oferta com a alternativa, ha promès que el consistori no posarà “cap trava perquè hi hagi un CAP on hi hagi més consens”. Abans de perdre la votació, ha optat per fer marxa enrere i deixar la porta a un canvi de plans el proper mandat: “Retirem el punt perquè si es veu que el ‘cub’ és inviable es pugui tornar a votar al ple”.

[r:1]

Els veïns mantindran la mobilització

Una comitiva de la plataforma CAP Raval Nord Digne ha assistit al plenari i ha escridassat a l’oposició des de la tribuna de convidats, on han penjat pancartes a favor de la Misericòrdia. En acabar el debat han marxat indignats i al crit de “MACBA fora del barri”. La directora del CAP i portaveu revelació de la plataforma, Anna Romagosa​, ha explicat als mitjans a posteriori que els veïns i treballadors sanitaris mobilitzats no tiren la tovallola.

Encara que es firmi un conveni per a construir un ambulatori més gran a la plaça dels Àngels, ha dit, s’hi oposaran i seguiran reivindicant que la millor opció per al barri era la Misericòrdia. “Per mi seria una descàrrega de feina, perquè tindria més consultes per distribuir als metges i pacients, però això va molt més enllà i el ‘cub’ no és la millor solució per al conjunt del barri perquè fa perdre un espai públic”. També ha alertat dels inconvenients de l’edifici plantejat “a l’ombra del MACBA”, perquè preveu que rebi poca llum solar a causa de l’escassa distància entre façana i museu i perquè el desencotxament de pacients serà complicat.

La CUP, l’única a favor del CAP a la Misericòrdia

L’oposició ha carregat contra l’equip de Colau per tornar a portar al ple el conflicte de la Misericòrdia. L’exalcalde Xavier Trias (PDECat) ha recriminat que durant mesos s’hagués presentat la capella com a única ubicació possible quan finalment ha aparegut una opció, el ‘cub’, que permet encabir més consultes. “Perdem temps per tirar-ho endavant; és l’Ajuntament qui no compleix, les altres administracions són serioses”, ha defensat. 

Marilén Barceló (Cs) ha considerat que tornar-ho a debatre al plenari és una “irresponsabilitat política” i ha acusat al govern de “seguir ancorat en el conflicte”. “Deixin de pressionar al museu i no enganyi als professionals de l’ambulatori”, ha defensat. Jordi Coronas (ERC) ha girat l’argument de Gala Pin per demanar un compromís definitiu al govern municipal: “Només falta el seu, són l’únic obstacle per fer realitat l’ambulatori”. “Patrimoni de la Diputació ja ha fet la valoració econòmica de la cessió i el CatSalut ja ha dit que hi caben més consultes, volem que governin mentre encara hi siguin!”, ha reclamant en referència a les imminents eleccions municipals del 26M. 

[r:2]

Carmen Andrés (PSC) ha lamentat que no es posi fil a l’agulla d’una vegada ara que “hi ha un punt d’acord”: “S’ha trobat un espai que ofereix 500 m2 més i que té el compromís formal que serà cedit”. Alberto Fernández Díaz (PP) ha fet èmfasi en què tots els partits polítics disposen ja d'”un document per escrit i un compromís ferm de dues administracions” i que per tant el que tocaria és “exigir a la Generalitat compromisos financers perquè no s’endarrereixi” més el CAP, que fa 13 anys que espera l’ampliació.

La CUP s’ha desmarcat de la resta de l’oposició i ha renyat als partits per abordar el conflicte com un afer “d’edificis” quan al seu parer és un xoc de necessitats i interessos entre els veïns i el MACBA. “El conflicte l’han creat aquells que han volgut preservar uns privilegis sense escoltar la veu dels veïns”, ha reivindicat Eulàlia Reguant. “Ningú pensa en l’impacte en la salut que provoca la supressió d’espais públics o en l’afectació del ‘cub’ per als veïns de Joaquim Costa”, ha lamentat.

Més informació

Nou comentari