Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nets i besnets de regidors d’ERC de la Segona República documenten l’exili republicà a Mèxic
  • CA

L’història dels regidors barcelonins d’Esquerra Republicana de Catalunya exiliats durant la Segona República segueix ben viva. I ho fa de la mà dels testimonis dels seus nets i besnets, que han decidit explicar tot el que recorden dels seus familiars a l’historiador Pau Vinyes, que està recopilant informació sobre l’època. Després de rebre l’encàrrec de la Fundació Josep Irla, Vinyes s’ha desplaçat fins a Mèxic per trobar-se i entrevistar els descendents d’alts dirigents i personatges crucials del republicanisme a Barcelona, sempre recopilant documents i imatges de la vida política i social dels militants exiliats.

Allà ha parlat amb diferents familiars dels líders polítics que, després de la Guerra Civil, van començar el seu exili per França i van acabar al país nord-americà, com Diana López, neta de Marian Font i Orobitg, un dels màxims responsables d’Esquerra a l’exili mexicà i comissari de la columna Macià-Companys durant la Guerra Civil. Aquesta milícia, que unia voluntaris d’ERC i Estat Català, va ser la referència més enllà de la CNT de la lluita antifeixista. Font i Orobitg també va treballar per a la revista del partit La Humanitat. Un vincle que comparteix amb Vicenç Verni, periodista central d’aquella publicació i dirigent de les joventuts republicanes durant el període bèl·lic. Per parlar sobre Verni, l’historiador s’ha reunit també amb la seva filla, Aglae Verni. 

També ha pogut entrevistar-se amb M. Carmen Serra, neta de Jaume Serra i Húnter, qui va ser regidor d’ERC a l’Ajuntament i diputat al Parlament, així com rector de la Universitat de Barcelona. També va ser regidor Roc Boronat, i gràcies a la conversa amb el seu nets i besnet, Vinyes recollirà podrà recuperar la història del que, a més d’un bastió republicà a la ciutat, va ser el fundador del Sindicat de Cecs de Catalunya.

La tasca, dedicada a millorar l’arxiu de la Fundació Josep Irla, ha estat possible en gran part gràcies a l’existència de l’Orfeó Català de Mèxic, l’entitat que des de 1906 agrupa els catalans i els descendents residents a la capital mexicana. 

Més notícies
Ernest Maragall: “No podem regalar a Valls una campanya entre unionisme i independentisme”
Notícia: Ernest Maragall: “No podem regalar a Valls una campanya entre unionisme i independentisme”
Comparteix
El candidat d'ERC ha assegurat que no es pot "furtar" als barcelonins el debat sobre els problemes de la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa