Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El moviment antipopulista italià ‘6.000 sardines’ desembarca a Barcelona
  • CA

El moviment antipopulista italià 6.000 Sardines s’ha estrenat a Barcelona amb una concentració a la plaça del Rei aquest diumenge al migdia. Es tracta d’una iniciativa de quatre joves de Bolonya, que en dos mesos ha omplert 138 de places d’Itàlia i una vintena a d’altres països. Protesta sobretot contra les polítiques i el discurs xenòfob de Matteo Salvini, ex primer ministre i líder del partit dretà i euroescèptic Lega, però per extensió critica també la demagògia política i l’ús propagandístic de les institucions.

Un professor de literatura italiana a la Universitat de Barcelona, Raffaele Pinto, ha portat a la capital catalana el discurs dels fundadors del moviment de les Sardines. La concentració d’aquest diumenge ha reunit unes 500 persones, segons els organitzadors, i ha comptat amb la presència d’activistes d’entitats com Unitat contra el Feixisme i Racisme (UCFR), Fridays for the future i Asamblea Chile Despertó Barcelona. A més de cridar consignes contra el populisme i cantar Bella Ciao, han fet un intercanvi de llibres i han recollit menjar per a l’Hospital de Campanya per a persones sense llar de l’església de Santa Anna.

 

 

Els quatre fundadors reclamen a la ciutadania enfadada amb la política que surtin al carrer en lloc d’abocar només missatges a les xarxes socials. Entre les seves demandes hi ha per exemple que els polítics en actiu només puguin comunicar-se a través de canals institucionals –per evitar dobles discursos a través dels perfils personals a les xarxes socials–, que s’exclogui tota forma de violència del discurs públic i que les lleis de seguretat no es centrin en la por.

El nom del moviment ve de la primera plaça on es van concentrar a Bolonya, amb capacitat per a 6.000 persones si s’omple al màxim, amb els assistents estrets com si fossin sardines en una llauna de conserva. També al·ludeix al comportament d’aquest peix petit i vulnerable, que neda en grup per tenir més força davant de possibles depredadors. Demanen als assistents als seus actes que no portin cap bandera –són molt crítics amb el nacionalisme, de fet– i que els partits s’abstinguin de participar-hi. Ja han anunciat que seguiran omplint places fins al 27 de gener, quan tenen lloc les eleccions regionals a Emilia Romagna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa