Maragall demana incloure deute a l’acord pressupostari sense esperar a l’Estat

ERC s'obre a ajornar algunes inversions i veu possible un acord pels comptes aquesta mateixa setmana

Les negociacions pel pressupost de Barcelona avancen discretament i entren en els últims dies de discussió entre govern i oposició. ERC manté la seva reclamació de mantenir el total dels comptes pel 2020, els 3.033 milions d’euros aprovats al gener, que els convertien en els pressupostos més voluminosos de la història del consistori. Però ara obre la porta a ajornar algunes inversions, com volen comuns i socialistes. El president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, ho ha avançat en una trobada amb periodistes aquest dijous, tot i que ha evitat detallar quines inversions concretes podrien saltar a l’any vinent.

Així, els republicans assumeixen que s’endarrereixi alguna inversió per incrementar la despesa anticrisi i per compensar el cost d’algunes mesures de xoc durant l’emergència sanitària. Però per mantenir el volum total del pressupost, demanen que el pacte polític pel pressupost inclogui l’ús del superàvit i l’endeutament sense esperar que l’Estat espanyol ho autoritzi, igual que la proposta del govern ja inclou l’ús del romanent de tresoreria sense que de fet estigui encara aprovada aquesta reivindicació municipalista. “Barcelona té capacitat d’endeutament i podem prendre aquesta decisió política”, sosté.

“Què” i no només “quant” es retalla

La negociació ERC-govern se centraria ara, doncs, en discutir “com fugir de les retallades” que segons Maragall ascendeixen a 82 milions d’euros. Quines partides s’ajornen és clau pel ‘sí’ dels republicans: “Hem de discutir no només el quant, sinó també el què”. Així, ERC es nega en rodó a renunciar al fons público-privat per a la rehabilitació d’habitatges i a la inversió extra de 50 milions d’euros que van aconseguir en les negociacions de gener. “Hem de protegir-ho”, ha dit el cap de files.

“El govern coneix perfectament els nostres plantejaments, estem molt a prop del moment crític en el bon sentit de la paraula, en el moment de prendre decisions”, ha dit Maragall. “Ara qui té la paraula és el govern, pot ser qüestió de poques hores o de dies”, ha afegit. Hi ha hagut ja reunions bilaterals ERC-govern –també amb l’alcaldessa directament– i n’hi haurà de noves aquest dijous, a banda de la trobada setmanal sobre el pressupost amb tots els grups cada divendres.

Gesticulació en la reprovació de Valls

Preguntat pels periodistes, Maragall també s’ha referit a les ofeses queixes d’Ada Colau i Laia Bonet en la declaració institucional contra Manuel Valls el passat divendres al plenari, arran de la petició de dimissió que va incloure Elisenda Alamany a la lectura del text consensuat. “La declaració era oportuna i necessària i Colau i Bonet no estaven protestant per les regles del joc, sinó protegint a un actor de la pel·lícula per interès polític”, ha respost irònicament el president del grup republicà.

Renda per a artistes i xec servei per a treballadores de la llar

ERC també ha aprofitat la roda de premsa per a exposar les propostes que porta a les taules de debat del Pacte per Barcelona. A banda d’insistir en mesures estructurals mil cops debatudes al ple però mai executades, com un salari mínim de ciutat o ampliar les competències metropolitanes, els republicans llancen noves propostes com crear una “renda mínima universal de quarantena” per a artistes o una prova pilot a Barcelona de “xec servei per a treballadores de la llar”.

Més informació

Nou comentari