Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall demana incloure deute a l’acord pressupostari sense esperar a l’Estat
  • CA

Les negociacions pel pressupost de Barcelona avancen discretament i entren en els últims dies de discussió entre govern i oposició. ERC manté la seva reclamació de mantenir el total dels comptes pel 2020, els 3.033 milions d’euros aprovats al gener, que els convertien en els pressupostos més voluminosos de la història del consistori. Però ara obre la porta a ajornar algunes inversions, com volen comuns i socialistes. El president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, ho ha avançat en una trobada amb periodistes aquest dijous, tot i que ha evitat detallar quines inversions concretes podrien saltar a l’any vinent.

Així, els republicans assumeixen que s’endarrereixi alguna inversió per incrementar la despesa anticrisi i per compensar el cost d’algunes mesures de xoc durant l’emergència sanitària. Però per mantenir el volum total del pressupost, demanen que el pacte polític pel pressupost inclogui l’ús del superàvit i l’endeutament sense esperar que l’Estat espanyol ho autoritzi, igual que la proposta del govern ja inclou l’ús del romanent de tresoreria sense que de fet estigui encara aprovada aquesta reivindicació municipalista. “Barcelona té capacitat d’endeutament i podem prendre aquesta decisió política”, sosté.

“Què” i no només “quant” es retalla

La negociació ERC-govern se centraria ara, doncs, en discutir “com fugir de les retallades” que segons Maragall ascendeixen a 82 milions d’euros. Quines partides s’ajornen és clau pel ‘sí’ dels republicans: “Hem de discutir no només el quant, sinó també el què”. Així, ERC es nega en rodó a renunciar al fons público-privat per a la rehabilitació d’habitatges i a la inversió extra de 50 milions d’euros que van aconseguir en les negociacions de gener. “Hem de protegir-ho”, ha dit el cap de files.

“El govern coneix perfectament els nostres plantejaments, estem molt a prop del moment crític en el bon sentit de la paraula, en el moment de prendre decisions”, ha dit Maragall. “Ara qui té la paraula és el govern, pot ser qüestió de poques hores o de dies”, ha afegit. Hi ha hagut ja reunions bilaterals ERC-govern –també amb l’alcaldessa directament– i n’hi haurà de noves aquest dijous, a banda de la trobada setmanal sobre el pressupost amb tots els grups cada divendres.

Gesticulació en la reprovació de Valls

Preguntat pels periodistes, Maragall també s’ha referit a les ofeses queixes d’Ada Colau i Laia Bonet en la declaració institucional contra Manuel Valls el passat divendres al plenari, arran de la petició de dimissió que va incloure Elisenda Alamany a la lectura del text consensuat. “La declaració era oportuna i necessària i Colau i Bonet no estaven protestant per les regles del joc, sinó protegint a un actor de la pel·lícula per interès polític”, ha respost irònicament el president del grup republicà.

Renda per a artistes i xec servei per a treballadores de la llar

ERC també ha aprofitat la roda de premsa per a exposar les propostes que porta a les taules de debat del Pacte per Barcelona. A banda d’insistir en mesures estructurals mil cops debatudes al ple però mai executades, com un salari mínim de ciutat o ampliar les competències metropolitanes, els republicans llancen noves propostes com crear una “renda mínima universal de quarantena” per a artistes o una prova pilot a Barcelona de “xec servei per a treballadores de la llar”.

Més notícies
Reunió del vicepresident Pere Aragonès i l'alcaldessa Ada Colau, aquest dilluns / Vicepresidència
Aragonès i Colau acorden fer pinça per quadrar els pressupostos de Barcelona
Notícia: Aragonès i Colau acorden fer pinça per quadrar els pressupostos de Barcelona
Comparteix
Un nou grup de treball abordarà projectes per a la reactivació econòmica de la capital
Elsa Artadi (JuntsxCat), al ple del 20 de desembre de 2019 / Jordi Play
El govern Colau recull el guant de JxCat d’endeutar-se el 2021 amb 500 milions extra
Notícia: El govern Colau recull el guant de JxCat d’endeutar-se el 2021 amb 500 milions extra
Comparteix
Elsa Artadi defensa que la solvència municipal ho permet | ERC vota en contra i Martí Grau (BComú) s'hi enfronta
Ernest Maragall, en una foto d'arxiu / ACN
Maragall insisteix a Colau que renunciï a fer “retallades” al pressupost
Notícia: Maragall insisteix a Colau que renunciï a fer “retallades” al pressupost
Comparteix
El president del grup municipal d'ERC convida l'alcaldessa a seure i buscar alternatives a un eventual suport de Ciutadans
Barcelona negocia uns pressupostos d’unitat a l’espera que l’Estat mogui fitxa
Notícia: Barcelona negocia uns pressupostos d’unitat a l’espera que l’Estat mogui fitxa
Comparteix
El govern municipal preveu citar a tota l'oposició cada divendres | Mantenir la inversió i alhora baixar impostos, principal escull per a la unanimitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa