Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Maragall proposa augmentar un 10% l’endeutament municipal aquest any
  • CA

ERC proposa al govern d’Ada Colau incrementar l’endeutament municipal al voltant d’un 10-12% aquest 2020, per no haver de rebaixar el volum total del pressupost de Barcelona. Els comptes aprovats al gener, amb un pacte a quatre bandes BComú-PSC-ERC-JxCat, van ser els primers de la història municipal que superaven el llindar dels 3.000 milions d’euros. Els republicans voldrien obtenir per aquesta via els 80 milions d’euros que perdria el pressupost segons l’esborrany presentat divendres pels regidors Jaume Collboni i Jordi Martí. Sempre i quan l’Estat acabi autoritzant l’ús dels 161 milions d’euros de romanent de tresoreria amb els que ja compta el govern per quadrar els números.

En una trobada amb periodistes, el president del grup Ernest Maragall i el regidor que ha negociat els anteriors pressupostos Jordi Castellana han fet èmfasi en aquesta cerca de recursos nous. Consideren que l’Estat acabarà obrint la porta a l’endeutament dels municipis, després que la Unió Europea ja hagi derogat temporalment les regles fiscals que lligaven als Estats durant la crisi anterior. “Hi ha marge per pressionar el govern espanyol”, ha dit Maragall.

A finals d’any l’endeutament de l’Ajuntament de Barcelona era de 780 milions, l’equivalent al 29% dels ingressos corrents. “La llei permet arribar al 110% i els experts recomanen no sobrepassar el 60%, pel que Barcelona té el potencial de pràcticament doblar el deute”, ha exposat Castellana. Un 10% enguany ho consideren “prudent”, perquè avisen que caldria també emetre deute el 2021 i 2022. També aposten per “buscar aliances” amb ens públics “potencialment inversors” com l’AMB, la Generalitat, el Consorci de la Zona Franca o l’Institut Català de Finances.

Com avança el TOT Barcelona, el govern municipal orienta ara les negociacions pressupostàries cap a un consens unitari, en comptes de prioritzar revalidar el pacte a 4. Aspira, doncs, a aprovar el pressupost refet sense cap vot en contra. Preguntats per aquesta aritmètica, els republicans no hi tanquen la porta però avisen que el consens ha de servir per “empènyer en l’ambició” i no pas per buscar un “mínim comú denominador que descafeïni els posicionaments”. “Tan de bo tothom s’incorpori a aquesta ambició, perquè els consensos basats en el mínim comú denominador acaben sent molt improductius”, ha advertit Maragall. 

Jordi Martí defensa que ja no hi ha temps material el 2020 per tramitar i executar totes les inversions previstes al gener i que convé més ajornar-les a 2021. Els republicans ho consideren una renúncia: “Dir que no podrem gestionar-ho és una actitud de renúncia que no podem acceptar, hauríem de ser capaços de superar els tràmits amb una actitud més decidida”, replica Maragall. Preguntat per les conseqüències del xoc amb Martí en la comissió de dilluns sobre el concert als balcons, on ERC va reclamar al govern “assumir responsabilitats”, Maragall veuria útil una rectificació: “Un gest així redundaria en una recuperació de la confiança global que ens ajudaria a enfocar millor les negociacions”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa