Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’estat d’alarma aireja les mancances del teletreball a l’Ajuntament
  • CA

L’emergència sanitària per la Covid-19 ha forçat l’Ajuntament de Barcelona a adaptar al teletreball tota la maquinària burocràtica, sense prou experiència previ ni mitjans materials. Manca de portàtils, desenvolupament d’aplicacions digitals a corre-cuita, ampliació de la capacitat de les xarxes de connexió, escàs control dels riscos laborals… Dues proposicions per posar al dia el consistori, presentades per ERC i JxCat, s’han aprovat per unanimitat aquest dimecres.

Tota l’oposició ha retret al govern d’Ada Colau els dèficits en aquesta matèria abans de l’estat d’alarma, que han comportat un sobreesforç de la plantilla en temps ja molt difícils a les llars. Per contra, el govern municipal ha girat l’argument i ha ressaltat el mèrit d’aquest “salt” digital en un temps rècord. Preveu negociar al setembre amb els sindicats un nou marc per al treball a distància i diu que ja té “91 plans de retorn” avaluats per a la represa de la feina presencial.

La regidora Laia Bonet (PSC) ha presentat un informe a la comissió de Presidència sobre les noves eines desenvolupades per l’Institut Municipal d’Informàtica i ha posat xifres a l’sprint: 9.741 usuaris treballant a distància, fins a 6.000 connexions diàries en remot –3.500 de mitjana entre setmana i mil els caps de setmana– i adquisició de 573 nous portàtils en una setmana –fins assolir un total avui de 1.785 equips–. Ha apostat per “consolidar” els avenços i ha convidat a l’oposició a fer-ho possible avalant inversions durant la negociació dels pressupostos.

La regidora Montse Ballarín (PSC) ha respost a JxCat i ERC que ja s’han realitzat 563 proves PCR i 210 test ràpids a persones confinades perquè puguin tornar al servei presencial amb garanties”. Ha promès també “2.000 PCR addicionals” per a qui hagi tingut símptomes i “més de 10.000 proves serològiques a tots els serveis presencials”. En una primera fase el retorn es farà “amb terços rotaris” per minimitzar el risc de contagi.

Qui tingui menors o dependents a càrrec disposarà de mesures de flexibilitat, ha afegit Ballarín, que ha reconegut que hi ha una “por natural” d’alguns treballadors de tornar a les oficines. “Cap persona sensible a la Covid o de més de 60 anys es reincorporarà sense un informe de vigilància de la salut”, ha afirmat. Segons la regidora, s’avaluaran 1.254 empleats, dels que 305 ja tenen l’informe fet.

L’oposició ha agraït les explicacions però ha demanat anar més enllà. “Teletreballar no és treballar des de casa”, ha insistit Jordi Coronas (ERC), que ha demanat “vetllar pel dret a la desconnexió” i combatre “el risc d’aïllament i el tecnoestrès”. “L’Ajuntament de la capital del mòbil no ha estat a l’alçada”, ha criticat. Jordi Martí Galbis (JxCat) ha qüestionat la gestió de recursos humans: “No pot ser q s’hagi pressionat personal amb persones a càrrec per reincorporar-se a serveis no essencials ni que els treballadors hagin hagut d’autoavaluar els riscos laborals dels seus domicilis”. “La tecnologia ja existeix, ara el que cal és lideratge polític”, ha coincidit Francina Vila (JxCat).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa