L’Audiència rebutja investigar els caps de la Policia Nacional per les càrregues de l’1-O

El tribunal sosté que si es va actuar amb desproporció seria culpa dels agents rasos desplegats a Barcelona

L’Audiència de Barcelona ha rebutjat que s’investigui el cap dels antiavalots de la Policia Nacional, el cap d’Informació i el cap de la brigada provincial d’Informació a Barcelona per les càrregues policials del referèndum de l’1-O a la capital catalana. Els magistrats desestimen la petició de la Generalitat i de diversos ferits d’investigar als tres comandaments en considerar que no hi ha indicis que es donessin ordres als agents per actuar “amb contundència” ni tampoc que es dissenyés un operatiu “sever i violent”.

En una interlocutòria avançada per Eldiario.es i confirmada per l’ACN, l’Audiència confirma la negativa del magistrat instructor, que manté com a investigats mig centenar d’agents. Segons els magistrats, la suposada responsabilitat de les lesions dels ciutadans és dels agents i dels seus comandaments que van actuar en cadascuna de les escoles, però no dels seus caps que no van estar sobre el terreny.

Els policies de més rang investigats són els vuit inspectors en cap de la UIP que van comandar les seves respectives unitats en els centres de votació. La Generalitat i acusacions particulars dels ferits volien anar un pas més enllà en la cadena de comandament i imputar als tres comandaments màxims –el cap de la unitat d’antiavalots i els dos de la brigada d’Informació– en considerar-los responsables del disseny de l’operatiu.

Els casos d'”ús de violència innecessària i desproporcionada” i d’”extralimitació de la força” per part dels agents “han de valorar-se en cada col·legi electoral i en cada cas”, remarquen. De fet, argumenten que la investigació judicial no ha pogut trobar indicis que hi hagués una “instrucció concreta” per part dels responsables de l’operatiu per actuar “amb contundència o més violència que la imprescindible” per impedir la votació.

Així, els vuit inspectors en cap investigats han declarat que les ordres dels seus superiors per actuar l’1-O estaven basades en els principis de proporcionalitat, oportunitat i ús progressiu de la força. Així constava a més en la instrucció prèvia a l’1-O redactada pel llavors secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, que davant del jutge es va responsabilitzar de l’operatiu. Tot i això, cap acusació ha sol·licitat que declari com a investigat, recorden els jutges.

Més informació

Comentaris

  Donec Perficiam 12/05/2021 1:58 pm
  Un retrat més del que podeu esperar de Caspaña. Caspaña De caspa, de crostas, de grasa, de rància, i de feixista clar. No fa falta dir res més. Qué més necessiteu per voler marxar? Qué més podeu esperar? RES és la resposta a totes les preguntes.
  i... 12/05/2021 12:37 pm
  oh quina sorpresa, o millor dit, era d'esperar de la afranconada injustícia española
  eees 11/05/2021 6:54 pm
  al final no sabran quien eran ni quien los mandaban son unos cobardes.. porque no sale uno i dice si fui yo le di de golpes porque me lo mando o lo hice porque quise
  Ricard 11/05/2021 5:13 pm
  Segons aquests jutges si un policia castellanista t'apallissa has de posar-hi l'altra cara. És fabulós. Com es nota que l'1 d'octubre eren a la vora de la llar de foc, aplaudint.
  Gonzalo 11/05/2021 1:34 pm
  Siempre os queda acudir al tribunal europeo. Pese a ser unos laZisnaZis, aún tenéis vuestros derechos intactos.
   Lukas 11/05/2021 8:13 pm
   Que buen recuerdo tengo de los tiempos de ETA
    Gonzalo 12/05/2021 12:16 am
    Pues yo del gal, ni te cuento...
  joanka 11/05/2021 11:49 am
  quan a la justicia marca espanya no veu com amagar l'escandol simplement no accepta que s'investigui i llestos!!!!
  Evarist 11/05/2021 11:36 am
  Doncs que penjin als rassos amb un filferro
  ....que els va parir 11/05/2021 11:30 am
  O sigui que, si un exercit ataca i els soldats maten, la responsabilitat es del que mata i no del qui ha ordenat l’atac. Ha suat molt el jutge per arribar a n’aquesta conclusió ?
   Gonzalo 11/05/2021 1:35 pm
   Si comparas una guerra con unos disturbios....pues ya ha quedado claro tú indigencia mental.
    Ta tia la monja 11/05/2021 5:40 pm
    Poc saber. Ves a l’estació de Sants a fer la ma als trens.
     Gonzalo 12/05/2021 12:18 am
     Tu quédate mejor en los lavabos de Sants....se rumorea que a los laZisnaZis os va mucho ese rollete gay.....
      uno que vive en Tabarnia 12/05/2021 10:02 am
      que enteradillo estas he muchachito, tu neurona no da para mas y te has quedado estupidito

Nou comentari