L’Ajuntament reformula el PAM per pal·liar les conseqüències de la covid

Barcelona reformula el Programa d’Actuació Municipal (PAM) 2020-2023 per adaptar-lo a l’escenari en què es trobarà la ciutat després del pas de la covid. El nou pla, amb 2.277 milions d’euros d’inversions previstes, revisa i actualitza les prioritats formulades al gener per fer front a la situació excepcional actual derivada de la pandèmia. El total d’inversió suposa 270 milions d’euros més que els previstos al gener i significa un creixement d’un 25,2% respecte el PAM 2016-2019, que tenia una inversió de 1.818 milions. Al nou full de ruta s’han incorporat 73 actuacions prioritàries per fer front a la crisi sorgides del Pacte per Barcelona i el procés de diàleg amb entitats, actors i agents professionals, empreses, sindicats i universitats.

El regidor de Presidència, Pressupost i Pla de Barris, Jordi Martí, ha assegurat que una de les idees centrals del nou programa és fer actuacions amb un impacte “multiplicador”. “El criteri que més hem utilitzat és aquelles iniciatives amb un impacte més important en termes socials i ambientals, i d’un cert gruix”, ha indicat.

La tercera tinenta d’alcaldia i d’Agenda 2030, Laia Bonet, ha citat alguns exemples d’actuacions previstes. Ha destacat la construcció del nou CAP del Raval Nord o la urbanització de la Rambla per a nous usos al districte de Ciutat Vella o la pacificació del trànsit amb nous eixos verds i superilles a l’Eixample, on també es preveu la transformació de l’avinguda Roma i l’antiga presó Model.

També es preveuen pacificacions de carrers al districte de Gràcia o la transformació del front litoral i el Port Olímpic al districte de Sant Martí.

A Horta-Guinardó, ha mencionat Bonet, es preveu l’estudi i avantprojecte de la tercera fase del cobriment de la ronda de Dalt.

A banda, el programa d’actuació municipal també inclou nous equipaments municipals, com ara una nova escola bressol a Sant Andreu, millores en casals de gent gran o una nova escola de música a Sant Martí, entre altres.

A més, es mantenen els plans de barri ja existents en algunes zones de la ciutat i es preveu ampliar el programa de millores a nous barris, com Can Peguera.

Bonet també ha destacat la construcció de nous habitatges a Vallcarca o Sant Andreu, així com el pla de regeneració urbana del Besòs o la transformació del [email protected]

Calendari

El nou PAM 2020-2023, validat aquest dijous per la Comissió de Govern, es votarà al plenari del febrer, sempre que s’aconsegueixi superar els tràmits previs.

El nou programa no preveu un nou procés participatiu ja que ja es va fer durant els darrers mesos. Malgrat que el procés de participació presencial va quedar interromput amb la declaració de l’estat d’alarma, 13.512 persones van participar presencialment en alguna de les trobades mentre eren permeses.

A més, la plataforma digital ‘Decidim.barcelona’ va permetre a la ciutadania incorporar noves propostes fins el 22 de maig. Des de l’inici del procés participatiu fins aleshores, unes 10.000 persones van registrar-se al Decidim.barcelona, arribant a més de 40.000 usuàries registrades a finals de maig.

Així, un total de 3.344 propostes ciutadanes van ser recollides i estudiades tècnicament per ser adherides, en funció de la seva viabilitat, en l’actual programa.

Nou comentari