Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament ajorna instal·lar dues altres llambordes ‘stolpersteine’
  • CA

El govern municipal de Barcelona insisteix en ajornar la col·locació de llambordes stolpersteine per fer abans un debat sobre els seus pros i contres. El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa (BComú), ha respost així un prec d’ERC a la comissió de Cultura d’aquest dimarts. Els republicans demanaven col·locar aquesta peça de paviment metàl·lica davant d’edificis vinculats a Francesc Boix, (carrer Margarit, 17) i a Mercè Núñez Targa (carrer Santa Anna, 5), així com dedicar-ne a altres col·lectius perseguits pel nazisme, com Testimonis de Jehovà, gitanos o homosexuals.

El govern ha tombat el prec al·legant que “no hi ha consens” entre tots els col·lectius de memòria i acadèmics sobre aquestes llambordes que molts vianants trepitgen sense prestar-hi atenció, malgrat que s’han instal·lat a multitud de ciutats d’arreu del món, de Catalunya i d’Espanya. Rabassa ha argumentat que al febrer està previst una jornada de debat sobre “l’ús i abús” d’aquesta senyalització i com encaixa amb les plaques i faristols d’història que ja hi ha instal·lats a la ciutat. 

“No dic que no, però abans reflexionem”, ha insistit. Ha recordat la ciutat ja compta amb elements que recorden la repressió del feixisme i ha advertit que “la inflació memorial pot acabar sent una banalització ètica”. També ha assenyalat que València i ciutats de Navarra “tenen una llamborda pròpia” i Munic no en té cap perquè hi ha “veus contràries”.

La reticència de Barcelona amb aquestes llambordes no és recent, pel que la reflexió arribarà després d’anys de poca claredat municipal sobre la qüestió. Precisament la setmana passada es va col·locar a la plaça Sant Jaume la primera i única peça d’aquest tipus que hi ha a la ciutat, després de molta pressió política i associativa. Es tracta d’una stolpersteine dedicada al president català afusellat Lluís Companys, que portava tres anys en un despatx de Memorial Democràtic esperant la llum verda del consistori, tal com va denunciar el TOT Barcelona

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Xevic a octubre 20, 2020 | 16:48
    Xevic octubre 20, 2020 | 16:48
    Ja de passada podrien canviar els noms infames de carrers de Barcelona que encara són Monàrquics, Franquistes, etc... CarrerAviador Ruiz de AldaFranquisme - Falangista CarrerBiadaEsclavista CarrerCapità ArenasGuerra del Marroc CarrerCastillejosGuerra del Marroc CarrerComandant BenitezGuerra del Marroc CarrerCoronel SanfeliuColonialisme Castellà AvingudaExèrcitMilitarisme CarrerFernando PooColonialisme Castellà CarrerGeneral VivesGuerra del Marroc CarrerGonzalez TablasGuerra del Marroc PassatgeGüellEsclavista CarrerHernán CortésColonialisme Castellà CarrerInfanta IsabelMonarquia Borbònica PasseigJoan de BorbóMonarquia Borbònica PassatgeLa VirreinaColonialisme Castellà CarrerPare Pérez del PulgarFranquisme - Repressor RamblaPrimGuerra del Marroc PassatgePrimGuerra del Marroc PlaçaPrimGuerra del Marroc CarrerRafael CapdevilaDictadura Primo de Rivera AvingudaReina Maria CristinaMonarquia Borbònica CarrerTinent FlomestaGuerra del Marroc PlaçaVirrei AmatColonialisme Castellà CarrerXifréEsclavista
  2. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a octubre 20, 2020 | 17:58
    L'OBSERVADOR ASTORAT octubre 20, 2020 | 17:58
    COMUNS - PODEM ("sucursal colonial" de Podemos), i altres partits suposadament "d’esquerres i progres", són la nova versió del "LERROUXISME". Tots “Col.laboradors Necessaris, Tontos Útils i Blanquejadors" del "Deep State Ñ (Borbònic-Franquista 2.0)", i dels seus partits afins (PsoE=Psc, PP, C's, Vox, SCc), amb els quals queden perfectament "HOMOLOGATS". C'est pas vrai, "Madame" Colau!!
  3. Icona del comentari de: Joan Gibert a octubre 20, 2020 | 19:29
    Joan Gibert octubre 20, 2020 | 19:29
    És que els Comuns són molt progres i antifeixistes, excepte quan es tracta de passar als fets. Llavors troben que no hi ha consens. Colau and Co. són una enganyifa.
  4. Icona del comentari de: Pol a octubre 21, 2020 | 10:26
    Pol octubre 21, 2020 | 10:26
    Llegiu la frase : "Ha assenyalat que València i ciutats de Navarra tenen una llamborda pròpia". Les llambordes d'ensopegada traducció de stolpersteine, son un creació, i les fa l'artista, alemany Gunter Demnig, jo intueixo que el senyor Demnig no és de la corda de Colau o per algun motiu no li cau bé. Altrament no hi veiem cap explicació de sentit comú al capteniment de la Batllessa de Barcelona, si a la resta de Catalunya des del 2015 se n'han col·locat moltes, a Sabadell n'hi ha 61. Algú ens en podria fer cinc cèntims sobre aquesta qüestió ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa