L’Ajuntament ajorna instal·lar dues altres llambordes ‘stolpersteine’

ERC en demanava per homenatjar Francesc Boix i Mercè Núñez, però el govern Colau vol fer abans una jornada de debat

El govern municipal de Barcelona insisteix en ajornar la col·locació de llambordes stolpersteine per fer abans un debat sobre els seus pros i contres. El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa (BComú), ha respost així un prec d’ERC a la comissió de Cultura d’aquest dimarts. Els republicans demanaven col·locar aquesta peça de paviment metàl·lica davant d’edificis vinculats a Francesc Boix, (carrer Margarit, 17) i a Mercè Núñez Targa (carrer Santa Anna, 5), així com dedicar-ne a altres col·lectius perseguits pel nazisme, com Testimonis de Jehovà, gitanos o homosexuals.

El govern ha tombat el prec al·legant que “no hi ha consens” entre tots els col·lectius de memòria i acadèmics sobre aquestes llambordes que molts vianants trepitgen sense prestar-hi atenció, malgrat que s’han instal·lat a multitud de ciutats d’arreu del món, de Catalunya i d’Espanya. Rabassa ha argumentat que al febrer està previst una jornada de debat sobre “l’ús i abús” d’aquesta senyalització i com encaixa amb les plaques i faristols d’història que ja hi ha instal·lats a la ciutat. 

“No dic que no, però abans reflexionem”, ha insistit. Ha recordat la ciutat ja compta amb elements que recorden la repressió del feixisme i ha advertit que “la inflació memorial pot acabar sent una banalització ètica”. També ha assenyalat que València i ciutats de Navarra “tenen una llamborda pròpia” i Munic no en té cap perquè hi ha “veus contràries”.

La reticència de Barcelona amb aquestes llambordes no és recent, pel que la reflexió arribarà després d’anys de poca claredat municipal sobre la qüestió. Precisament la setmana passada es va col·locar a la plaça Sant Jaume la primera i única peça d’aquest tipus que hi ha a la ciutat, després de molta pressió política i associativa. Es tracta d’una stolpersteine dedicada al president català afusellat Lluís Companys, que portava tres anys en un despatx de Memorial Democràtic esperant la llum verda del consistori, tal com va denunciar el TOT Barcelona

Comentaris

  Xevic 20/10/2020 4:48 pm
  Ja de passada podrien canviar els noms infames de carrers de Barcelona que encara són Monàrquics, Franquistes, etc... Carrer Aviador Ruiz de Alda Franquisme - Falangista Carrer Biada Esclavista Carrer Capità Arenas Guerra del Marroc Carrer Castillejos Guerra del Marroc Carrer Comandant Benitez Guerra del Marroc Carrer Coronel Sanfeliu Colonialisme Castellà Avinguda Exèrcit Militarisme Carrer Fernando Poo Colonialisme Castellà Carrer General Vives Guerra del Marroc Carrer Gonzalez Tablas Guerra del Marroc Passatge Güell Esclavista Carrer Hernán Cortés Colonialisme Castellà Carrer Infanta Isabel Monarquia Borbònica Passeig Joan de Borbó Monarquia Borbònica Passatge La Virreina Colonialisme Castellà Carrer Pare Pérez del Pulgar Franquisme - Repressor Rambla Prim Guerra del Marroc Passatge Prim Guerra del Marroc Plaça Prim Guerra del Marroc Carrer Rafael Capdevila Dictadura Primo de Rivera Avinguda Reina Maria Cristina Monarquia Borbònica Carrer Tinent Flomesta Guerra del Marroc Plaça Virrei Amat Colonialisme Castellà Carrer Xifré Esclavista
  L'OBSERVADOR ASTORAT 20/10/2020 5:58 pm
  COMUNS - PODEM ("sucursal colonial" de Podemos), i altres partits suposadament "d’esquerres i progres", són la nova versió del "LERROUXISME". Tots “Col.laboradors Necessaris, Tontos Útils i Blanquejadors" del "Deep State Ñ (Borbònic-Franquista 2.0)", i dels seus partits afins (PsoE=Psc, PP, C's, Vox, SCc), amb els quals queden perfectament "HOMOLOGATS". C'est pas vrai, "Madame" Colau!!
  Joan Gibert 20/10/2020 7:29 pm
  És que els Comuns són molt progres i antifeixistes, excepte quan es tracta de passar als fets. Llavors troben que no hi ha consens. Colau and Co. són una enganyifa.
  Pol 21/10/2020 10:26 am
  Llegiu la frase : "Ha assenyalat que València i ciutats de Navarra tenen una llamborda pròpia". Les llambordes d'ensopegada traducció de stolpersteine, son un creació, i les fa l'artista, alemany Gunter Demnig, jo intueixo que el senyor Demnig no és de la corda de Colau o per algun motiu no li cau bé. Altrament no hi veiem cap explicació de sentit comú al capteniment de la Batllessa de Barcelona, si a la resta de Catalunya des del 2015 se n'han col·locat moltes, a Sabadell n'hi ha 61. Algú ens en podria fer cinc cèntims sobre aquesta qüestió ?

Nou comentari