Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
JxCat proposa instal·lar una còpia de l’estàtua de la República a la plaça del Cinc d’Oros
  • CA

El grup de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona ha proposat aquest dimecres remodelar l’obelisc que ocupa la part central de la plaça del Cinc d’Oros per recuperar el seu sentit històric referent a la primera república. En concret, presentaran un prec a l’alcaldessa per reclamar que s’instal·li una còpia de l’estàtua de la República de Josep Viladomat a sobre de l’obelisc o bé que es porti a terme un concurs públic de projectes per retornar al monument el seu sentit original d’homenatge a Pi i Margall i als valors republicans.

L’any 2016 es va canviar el nom de la plaça de Joan Carles I –vigent des de 1981– i se li va retornar el seu nom original. El dissabte passat es va retirar la placa en honor al rei emèrit. Jordi Martí, portaveu de Junts per Catalunya a Barcelona, ha denunciat que amb l’extracció de la placa ha quedat un “monument mut”, que no explica res i resta sentit històric a l’espai. És per aquesta raó que demana al govern d’Ada Colau l’actualització d’aquest entorn perquè la ciutadania i els visitants de la ciutat puguin entendre el conjunt escultòric i històric de l’obelisc.

Des de Junts per Catalunya han proposat tornar a instal·lar la placa en homenatge a Pi i Margall per recuperar l’al·legoria de la primera república catalana i així tornar a donar el valor històric a l’espai. Tot i que demanen al govern municipal recuperar els valors inicials d’aquest monument, han assegurat que no volen polaritzar ni contraposar la seva proposta amb la dels altres, simplement “dignificar l’espai, recuperant els valors republicans de la construcció”.

El PP vol a Felip VI

Aquesta mateixa setmana el PP ha demanat que es restauri la placa amb l’escut d’armes del rei emèrit Joan Carles I amb una imatge del rei Felip VI. La formació va reivindicar dimecres la defensa dels símbols de l’estat espanyol a Barcelona, criticant “l’obsessió” de l’alcaldessa, Ada Colau, per retirar-los. El regidor i president de la formació a la província, Oscar Ramírez, va recordar que la història “es respecta” i no es “reinventa” com està fent “el govern municipal”. Per això, el partit ha col·locat un paper on es pot veure imprès l’escut del Rei al mateix lloc d’on el consistori va retirar l’escut fa només uns dies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa