Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC i JxCat volen posar Colau contra les cordes en el debat sobre la sentència al ple
  • CA

El ple que Ada Colau no va voler fer la setmana passada com a extraordinari a l’Ajuntament de Barcelona es farà aquest divendres dins del plenari ordinari. ERC i Junts per Catalunya portaran a debat una proposició conjunta per rebutjar la sentència de l’1-O. Tots dos grups han presentat, cadascun perl seu compte –per tenir més temps d’intervenció en el debat– el mateix text. Tanmateix, aquest dijous al vespre encara hi havia converses entre els tres grups per mirar d’arribar a un acord que, amb algun retoc, porti els comuns a votar la proposició amb ERC i JxCat.

La setmana passada totes dues formacions van consensuar el text que continua sobre la taula, que en aquell momment els comuns no van considerar que calgués tramitar d’urgència: van al·legar que, a causa dels aldarulls que hi havia, no es podia fer “un debat serè”. 

Els republicans i JxCat van acusar l’alcaldessa i els comuns de “mirar cap a una altra banda” i continuen fent-ho. Fins al punt que aquest dijous Elsa Artadi i el regidor de Drets Ciutadans i Participació han xocat a través de Twitter per aquesta raó. La portaveu de JxCat ha retret a l’alcaldessa que prefereix fer balanç de contenidors cremats –per les dades que va donar ahir l’Ajuntament de balanç dels aldarulls– que condemnar la sentència com han fet “la immesa majoria d’ajuntaments”, el 85% segons dades que ha donat ERC. Serra ha replicat que Colau ja va fer una declaració institucional de rebuig de les condemnes als líders independentistes jutjats al Suprem i ha titllat Artadi d'”hipòcrita”.

Paral·lelament la portveu adjunta del grup municipal d’ERC, Elisenda Alamany, ha anunciat que els republicans portaran al ple tres textos per assolir “un posicionament clar i nítid” de l’Ajuntament  “contra les condemnes i per la llibertat dels presos polítics, per posar en marxa una taula de diàleg i per internacionalitzar el conflicte”.

Per a ERC, “el ple de d’aquest divendres és el de resposta a la sentència que ha tingut indignada la ciutadania de Barcelona”. Alamany assegura que “el govern de l’Ajuntament, no ha estat a l’altura”. Segons els republicans, la institució ha de tenir “un posicionament clar i nítid per l’alliberament dels presos i preses polítiques”.

A més a més de la proposició conjunta amb JxCat, els republicans dos precs: un de dirigit a Colau perquè convoqui una taula de diàleg, cosa que encaixa, de fet, amb la idea que ella mateixa ha presentat aquest matí amb Pablo Iglesias i Jaume Asens a Barcelona. “No li demanem que sigui àrbitre en aquest conflicte, que faci de moderadora o mediadora, sinó que tingui un rol actiu i que l’ajuntament exigeixi realment un diàleg entre institucions”, ha assenyalat Alamany. L’altra prec d’ERC serà per instar el govern municipal actuar “en totes les xarxes internacionals on Barcelona sigui present per fer conèixer la involució i la regressió de drets i llibertats que està patint ara mateix Catalunya”. Aquest punt és el que posa els comuns amb més problemes amb els seus socis de govern, el PSC, un efecte col·lareral que tant els republicans com JxCat busquen.

El PP troba que hi haurà una “bronca impressionant”

Davant d’aquest panorama, el líder del PP a Barcelona ha dit que preveu una “bronca impressionant” al ple. Josep Bou no hi posa ironia, sinó alarmisme: creu que és una “desgràcia” que al ple no es parli dels problemes de la ciutat –cosa que no ha dit ningú, perquè a l’ordre del dia hi ha altres punts. Malgrat aquest posicionament, ell no s’estarà d’abordar el tema des del seu punt de vista, que és “els aldarulls no es poden repetir”. “La imatge de Barcelona ha quedat molt danyada”, segons ell. També ha agraït la feina dels cossos policials.

Més notícies
Colau suspèn el ple de la sentència i ERC i JxCat l’acusen de “mirar cap a una altra banda”
Notícia: Colau suspèn el ple de la sentència i ERC i JxCat l’acusen de “mirar cap a una altra banda”
Comparteix
ERC, JxCat havien presentat un text alternatiu per votar també demà | Els comuns han optat per retirar la convocatòria perquè no veuen garantit un debat serè

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa