Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els llaços grocs de Colau: equidistància és distància
  • CA

La decisió de l’Ajuntament de retirar a tota velocitat el llaç groc de la façana per l’ordre de la Junta Electoral de Zona  no és exactament una sorpresa perquè ja havia passat –durant la campanya del 21-D– però hauria de ser-ho. Per què un equip de govern format per persones que provenen de l’activisme i acostumades al combat judicial es mostra tan disposat a complir una instrucció d’una junta electoral en una qüestió que és obvi que no lesiona els drets de cap ciutadà?

Asseguren que el secretari municipal va estudiar l’ordre de la junta i els va comunicar que el símbol en defensa dels presos polítics s’havia de retirar amb immediatesa. Però un secretari judicial és un jurista funcionari que té l’obligació i l’obsessió de fer complir qualsevol norma o ordre fins a l’última conseqüència. Un polític, en canvi, ha de valorar si una norma o ordre és injusta i es pot moure en el terreny de la desobediència civil. I més quan es tracta de polítics experts en aquesta modalitat de protesta orientada a la transformació de les lleis.

Si Ada Colau estigués d’acord amb el procés judicial al qual s’està sotmetent líders polítics i socials –i dos policies!– per l’1-O, ja no hauria penjat el llaç d’entrada. Si cregués que l’exhibició d’aquest símbol és inadequat per a una institució, tampoc. Si fos una dona poruga respecte de la llei no hauria fet el 80% de coses que ha fet a la vida.

Si va anar al Suprem a dir-li a la cara al jutge Manuel Marchena que no està d’acord amb l’empresonament dels acusats, si els ha visitat a tots a la presó… què significa aquesta retirada a última hora? Què vol dir aquesta referència naïf a la voluntat de “contribuir a generar un debat electoral serè?”, cosa que seria desitjable però que és poc probable i que, per descomptat, no s’aconseguirà amb una decisió que només dona una alegria impúdica a Manuel Valls, Cs i el PP, avui agermanats a Twitter i demà, potser, en algun lloc més.

Tot indica que el trio unionista que formen Valls-Cs, el PP i el PSC –des que Jaume Collboni que ha optat per burxar Colau dia sí i dia també amb el seu suposat acostament a l’independentisme– ha arrossegat l’alcaldessa a una decisió que no és coherent amb el seu itinerari. Ni tan sols amb la seva equidistància. En aquest cas, l’equidistància és distància respecte dels presos polítics i els seus familiars, respecte de molts ciutadans i respecte del compromís amb la democràcia i les llibertats que havia demostrat fins ara.

Més notícies
L'Ajuntament de Barcelona, sense el llaç groc. | Adrià Lizanda
L’Ajuntament de Barcelona acata l’ordre de la Junta Electoral i retira el llaç groc
Notícia: L’Ajuntament de Barcelona acata l’ordre de la Junta Electoral i retira el llaç groc
Comparteix
Fonts municipals argumenten que "vol contribuir a generar un clima de debat electoral seré i constructiu" i recorda que ja va treure una pancarta pel 21-D
Llaç groc, penó de Santa Eulàlia i pancarta de suport a Open Arms a la façana de l'Ajuntament de Barcelona / MMP
L’ordre de la Junta Electoral sobre el llaç groc s’endú de retruc la pancarta de suport a Open Arms
Notícia: L’ordre de la Junta Electoral sobre el llaç groc s’endú de retruc la pancarta de suport a Open Arms
Comparteix
L'Ajuntament l'ha retirat juntament amb el símbol en suport als presos tot i que la resolució no ho exigia
La Junta Electoral ordena a l’Ajuntament de Barcelona retirar el llaç groc
Notícia: La Junta Electoral ordena a l’Ajuntament de Barcelona retirar el llaç groc
Comparteix
Hores després que uns encaputxats hagin arrencat el símbol en defensa dels presos polítics, l'òrgan judicial pren la decisió
Cs justifica el grup d’encaputxats que ha retirat el llaç groc de l’Ajuntament
Notícia: Cs justifica el grup d’encaputxats que ha retirat el llaç groc de l’Ajuntament
Comparteix
El partit taronja ha demanat a les juntes electorals que obligui els ajuntaments a despenjar qualsevol simbologia relacionada amb el procés
Bou promet arrencar “personalment” el llaç groc de l’Ajuntament si és alcalde
Notícia: Bou promet arrencar “personalment” el llaç groc de l’Ajuntament si és alcalde
Comparteix
El candidat del PP imagina una unitat de la Guàrdia Urbana de 500 agents amb armes llargues per parar els peus a "manters que es rebel·len"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa