Els insults que va rebre l’oposició el 2015 a plaça Sant Jaume a la primera investidura de Colau

Els retrets dels comuns a l'esbroncada de dissabte contrasten amb l'oblit als insults de fa 4 anys en un clima més festiu però també molt ideologitzat

El contrast entre l’ambient a plaça Sant Jaume en la primera i en la segona investidures d’Ada Colau és evident: confeti versus banderes, majoria de suport a l’alcaldessa enfront d’una majoria hostil al nou pacte amb PSC i Manuel Valls. Aquest diumenge i dilluns han aflorat els primers retrets entre els electes pels insults que van rebre els comuns en el breu itinerari a peu des de l’Ajuntament fins al Palau de la Generalitat. En canvi, sorprèn l’oblit col·lectiu als insults que també va rebre l’oposició fa 4 anys en un clima molt més festiu però igualment molt ideologitzat.

Fa quatre anys els comuns van convocar als simpatitzants de la jove confluència, pletòrics per haver guanyat les eleccions a la primera, a celebrar i “fer seu” el ple d’investidura. Amb cadires davant la pantalla, milers de persones van seguir l’acte aplaudint cada vot que rebia l’alcaldessa i xiulant els que rebien la resta. La gran hemeroteca d’Internet deixa constància de com van aclamar el discurs d’Ada Colau, escoltar el dels qui li havien donat suport –PSC i ERC– i escridassar amb sonors “uuuuuhhh!” i “prou, prou, prou” els parlaments de l’oposició de dretes, en especial d’Alberto Fernández Díaz i Carina Mejías.

[r:1]

En arribar el moment culminant de creuar la plaça, el dispositiu policial que havia d’assegurar el passadís de pas va fer aigües davant la pressió de la multitud. Els agents feien de pantalla amb el propi cos, sense tanques com enguany, amb el conseqüent perill de robatori –o simplement cops– per les armes reglamentàries. Colau i els seus regidors anaven davant rebent un bany de masses eufòriques… però darrere hi anava l’oposició entomant una rebuda molt menys càlida. Ells també van rebre insults com els que denunciava ahir la regidora Laura Pérez (BComú) i li rebat avui Jordi Coronas (ERC).

[r:2]

En un article fa 4 anys, diversos regidors ho explicaven en aquest article: “Vaig tenir la sensació de ser un dels reus que passegen pel mig del poble a les pel·lícules de l’edat mitjana, d’aquells als quals la gent els llançava verdures podrides i els insultava”, deia Alberto Fernández Díaz (PP). “Ens van insultar tota l’estona i ens tiraven bosses plenes de confeti intentant tocar-nos al cap”, continuava explicant. Un ambient que corroborava també Alfred Bosch (ERC), que juntament amb Jaume Collboni van flanquejar Xavier Trias per por que algun dels que l’insultaven causés algun incident més greu.

Trias havia estat el gran rival electoral de Colau i després dels mítings en què els comuns deien als convergents que eren “màfia” el públic de la plaça li tenia ganes a l’exalcalde. La nova alcaldessa gairebé no se’n va adonar, de tot això. De fet, en arribar al palau de la Generalitat coberta de confeti, es va girar cap als seus regidors i els va dir: “Ha estat molt bonic, oi?”. En sortir-ne va oferir un discurs a la plaça –en una tarima on només eren convidats els comuns– i va tornar a ser aclamada abans d’entrar a l’ajuntament a firmar els seus primers decrets. Malauradament la plaça sempre és injusta amb uns o altres, però la gravetat està clar que varia segons la perspectiva.

Més informació

Comentaris

  el mussol emprenyat 17/06/2019 12:50 pm
  sense defensar aquests insults, quan els colaus i els seus, insulten a d'altres partits o col·lectius o persones que no combreguen amb el seu sectarisme, titllnat-los de feixistes,racistes,etc. , llavors no passa res perquè, segons la seva mentalitat, ells sempre tenen la raó i són purs i sans. Cinisme pur i dur
  17/06/2019 8:57 pm
  El problema d'ERC és no saber negociar. No es pot anar de súpers amb 10 regidors de 40. Compartir l'Alcaldia 2 anys cadascú (ERC i Comuns) era la cosa més assenyada, però ERC no ho va voler (anava de súper, de guanyador...).
  Joanet 18/06/2019 3:16 pm
  De fet, posats a recuperar cridades, podríeu recuperar la xiulada de la Plaça de Sant Jaume el dia de la presa de possessió de Pasqual Maragall, el 20 de desembre de 2003. En aquella ocasió, els que cridaven eren simpatitzants socialistes, convocats pel PSC, i els cridats el President Pujol i els consellers sortints.

Nou comentari