Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La CUP defensa expropiar pisos buits i demana als hotels que allotgin desnonats gratis
  • CA

La CUP proposa regularitzar les ocupacions i expropiar els pisos buits en mans de grans tenidors com a mesures per revertir l’emergència en el sector de l’habitatge a Barcelona. “Igual que la sanitat i l’educació, defensem que l’habitage ha d’estar fora del mercat“, ha assegurat la cap de llista, Anna Saliente. La formació anticapitalista ha ofert una roda de premsa aquest dilluns a la tarda a la pPlaça de la República de Nou Barris, precisament davant d’un edifici que demana expropiar. La CUP denuncia la no aplicació de la Llei 24/2015, impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Saliente ha carregat contra l’Ajuntament de Barcelona i l’alcaldessa Ada Colau, a qui acusa de “no exprimir els límits competencials” i “no voler-se enfrontar als poders fàctics”. També ha demanat un gest de bona voluntat al sector hoteler, a qui ha proposat que allotgi desnonats i famílies vulnerables de manera gratuïta.

Són algunes de les mesures urgents dels 4 paquets que la CUP-Capgirem Barcelona presentarà aquesta setmana per fer front als que considera que són els principals problemes de la ciutat. La formació ha classificat les propostes en matèria d’habitatge en dos grans objectius: zero desnonaments i sobirania residencial.

Espai de mediació a curt termini

Per a la formació anticapitalista, bona part de les mesures parteixen de la mateixa premissa: el no compliment de la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, més coneguda com a Llei Catalana contra els Desnonaments, aprovada amb els vots de tots els partits al Parlament de Catalunya i paralitzada durant tres anys per un recurs d’inconstitucionalitat del govern espanyol, que Pedro Sánchez va retirar a finals del 2018. La CUP incideix en la importància de garantir que els grans tenidors ofereixin lloguer social a les famílies pendents d’una execució hipotecària o per impagament de lloguer.

Saliente ha defensat les ocupacions de pisos buits com a mesura legítima per garantir el dret a l’habitatge: “Si la gent ha trobat solucions, com pot ser que l’Ajuntament digui que no pot fer res?” La número u de la llista proposa que el consistori creï un espai de mediació entre els propietaris i les persones que entren en habitatges buits, amb l’objectiu de regularitzar la seva relació mitjançant un contracte de lloguer. Ara bé, Saliente ha matisat que aquesta seria una mesura “a curt termini” que “no soluciona que els pisos segueixin en mans dels grans tenidors i fons voltor”, els quals defensa que cal expropiar perquè passin a formar part del parc públic d’habitatge de lloguer social.

Quants pisos buits hi ha realment?

L’alcaldable ha denunciat que hi ha 126,000 pisos a Barcelona que no s’estan fent servir com a habitatges, un càlcul fet a partir de les dades més recents de l’Institut Nacional d’Estadística. Tanmateix, la cap de llista de la CUP ha reconegut el ball de xifres a l’hora de concretar quants pisos buits hi ha a la ciutat, i ha reclamat a l’Ajuntament que faci públic el cens que rebaixava la xifra a 10.000.

A l’hora de tractar la crisi d’accés a l’habitatge, la CUP-Capgirem Barcelona posa el model turístic de la ciutat al centre del debat. La formació aposta per reduir el nombre de pisos turístics progressivament, amb l’objectiu últim d’eliminar-los, i demana “corresponsablitzar” el sector hoteler, garantint que una part de les places es dediquin a allotjar persones que formen part de la mesa d’emergència d’habitatge de manera gratuïta. També aposta per municipalitzar els albergs públics d’infància i joventut.

Més notícies
La CUP promet seguir “condicionant les polítiques” des de les dues bandes de Sant Jaume
Notícia: La CUP promet seguir “condicionant les polítiques” des de les dues bandes de Sant Jaume
Comparteix
El partit es reivindica com la "garantia" per avançar cap a unes polítiques que "si no són amb desobediència, són maquillatge"
La CUP crida a “desnonar” del poder els que han construït “una ciutat de cartró pedra”
Notícia: La CUP crida a “desnonar” del poder els que han construït “una ciutat de cartró pedra”
Comparteix
Saliente: "El dia que les veïnes decideixin farem un gir de 180 en aquesta ciutat que han construït contra nosaltres"
Bronca a la xarxa entre un regidor de Colau i la CUP pel ‘reggaeton’ de l’alcaldessa
Notícia: Bronca a la xarxa entre un regidor de Colau i la CUP pel ‘reggaeton’ de l’alcaldessa
Comparteix
Eloi Badia ha criticat que el 'Polònia' dediqués una cançó a Maragall "amb els diners de tots"
Agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra, en una operació al Raval / GUB
Tots els candidats per Barcelona menys la CUP prometen més agents de la Guàrdia Urbana
Notícia: Tots els candidats per Barcelona menys la CUP prometen més agents de la Guàrdia Urbana
Comparteix
Artadi, Collboni i Valls aposten per recuperar els antiavalots de la policia local mentre el PP vol crear una nova divisió policial
Maria Rovira, Anna Saliente i Marc Cerdà / Jordi Play
La CUP contesta a Colau que no donarà “xecs en blanc” per formar govern
Notícia: La CUP contesta a Colau que no donarà “xecs en blanc” per formar govern
Comparteix
La candidata a la reelecció per BComú va celebrar que els anticapitalistes obrissin la porta a un pacte amb comuns i ERC
La CUP encartella la Plaça Artós de Sarrià, emblema de la ultradreta
Notícia: La CUP encartella la Plaça Artós de Sarrià, emblema de la ultradreta
Comparteix
Jordi Magrinyà, número 2 de la llista, alerta que "quan l'esquerra falla, l'extrema dreta es frega les mans"
Les lluites de la CUP contra el sistema, el silenci… i la mala sort
Notícia: Les lluites de la CUP contra el sistema, el silenci… i la mala sort
Comparteix
La pluja vespertina i la suspensió del debat a Betevé escurcen una de les jornades de campanya més maratonianes d'Anna Saliente
Imatge del vídeo de campanya de la CUP. | CUP Barcelona
“I tu, què decideixes?”: el vídeo de campanya de la CUP inspirat en Spielberg
Notícia: “I tu, què decideixes?”: el vídeo de campanya de la CUP inspirat en Spielberg
Comparteix
Està inspirat en la pel·lícula 'Minority Report', de Steven Spielberg

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa