La CUP defensa expropiar pisos buits i demana als hotels que allotgin desnonats gratis

La cap de llista, Anna Saliente, presenta un paquet de mesures urgents per revertir l'emergència habitacional

La CUP proposa regularitzar les ocupacions i expropiar els pisos buits en mans de grans tenidors com a mesures per revertir l’emergència en el sector de l’habitatge a Barcelona. “Igual que la sanitat i l’educació, defensem que l’habitage ha d’estar fora del mercat“, ha assegurat la cap de llista, Anna Saliente. La formació anticapitalista ha ofert una roda de premsa aquest dilluns a la tarda a la pPlaça de la República de Nou Barris, precisament davant d’un edifici que demana expropiar. La CUP denuncia la no aplicació de la Llei 24/2015, impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Saliente ha carregat contra l’Ajuntament de Barcelona i l’alcaldessa Ada Colau, a qui acusa de “no exprimir els límits competencials” i “no voler-se enfrontar als poders fàctics”. També ha demanat un gest de bona voluntat al sector hoteler, a qui ha proposat que allotgi desnonats i famílies vulnerables de manera gratuïta.

Són algunes de les mesures urgents dels 4 paquets que la CUP-Capgirem Barcelona presentarà aquesta setmana per fer front als que considera que són els principals problemes de la ciutat. La formació ha classificat les propostes en matèria d’habitatge en dos grans objectius: zero desnonaments i sobirania residencial.

Espai de mediació a curt termini

Per a la formació anticapitalista, bona part de les mesures parteixen de la mateixa premissa: el no compliment de la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, més coneguda com a Llei Catalana contra els Desnonaments, aprovada amb els vots de tots els partits al Parlament de Catalunya i paralitzada durant tres anys per un recurs d’inconstitucionalitat del govern espanyol, que Pedro Sánchez va retirar a finals del 2018. La CUP incideix en la importància de garantir que els grans tenidors ofereixin lloguer social a les famílies pendents d’una execució hipotecària o per impagament de lloguer.

Saliente ha defensat les ocupacions de pisos buits com a mesura legítima per garantir el dret a l’habitatge: “Si la gent ha trobat solucions, com pot ser que l’Ajuntament digui que no pot fer res?” La número u de la llista proposa que el consistori creï un espai de mediació entre els propietaris i les persones que entren en habitatges buits, amb l’objectiu de regularitzar la seva relació mitjançant un contracte de lloguer. Ara bé, Saliente ha matisat que aquesta seria una mesura “a curt termini” que “no soluciona que els pisos segueixin en mans dels grans tenidors i fons voltor”, els quals defensa que cal expropiar perquè passin a formar part del parc públic d’habitatge de lloguer social.

Quants pisos buits hi ha realment?

L’alcaldable ha denunciat que hi ha 126,000 pisos a Barcelona que no s’estan fent servir com a habitatges, un càlcul fet a partir de les dades més recents de l’Institut Nacional d’Estadística. Tanmateix, la cap de llista de la CUP ha reconegut el ball de xifres a l’hora de concretar quants pisos buits hi ha a la ciutat, i ha reclamat a l’Ajuntament que faci públic el cens que rebaixava la xifra a 10.000.

A l’hora de tractar la crisi d’accés a l’habitatge, la CUP-Capgirem Barcelona posa el model turístic de la ciutat al centre del debat. La formació aposta per reduir el nombre de pisos turístics progressivament, amb l’objectiu últim d’eliminar-los, i demana “corresponsablitzar” el sector hoteler, garantint que una part de les places es dediquin a allotjar persones que formen part de la mesa d’emergència d’habitatge de manera gratuïta. També aposta per municipalitzar els albergs públics d’infància i joventut.

Més informació

Nou comentari