Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
BComú promet un nou Pla de Barris amb 10 territoris més a partir de 2021
  • CA

Els comuns han anunciat aquest dimarts a Trinitat Nova que si governen impulsaran un segon Pla de Barris per mantenir la inversió social als 16 territoris actualment beneficiaris i començar nous projectes a 10 barris més a partir de 2021. La iniciativa estaria dotada de 200 milions d’euros i aspira a comptar amb una rèplica a escala metropolitana.

El número 2 d’Ada Colau i actual comissionat de Cultura, Joan Subirats, ha detallat quins serien el 10 nous beneficiaris: Porta, el Turó de la Peira, Can Peguera, la Guineueta, Verdum, la Prosperitat, Canyelles, Raval nord, Santa Caterina i Sant Pere i el Poble-sec. “Però hi podríem afegir algun barri més els propers mesos si creiem que cal”, ha advertit. El criteri per escollir-los és la situació de vulnerabilitat, pel que la llista s’hauria d’actualitzar quan s’iniciés el pla.

Subirats ha ressaltat que, a diferència d’altres iniciatives similars, en l’actual pla 2017-2021 un terç dels 150 milions de pressupost es destinen a “despesa corrent”, és a dir, a polítiques socials i educatives com la contractació de “63 professionals” de reforç per a escoles dels 16 barris inclosos. La nova convocatòria permetria mantenir la feina a aquests suports sòcioeducatius. Els dos terços restants són per al “totxo”, és a dir, millores a la via pública i construcció d’equipaments com tres instituts-escola, un d’ells el de Trinitat Nova davant del que els comuns han celebrat la roda de premsa electoral. A més els nous projectes incorporaran també perspectiva ambiental, important actuacions com els xamfrans ampliats a escoles de l’Eixample o el Bus a demanda de Torre Baró.

Jordi Martí, número 5 de la llista i ara gerent municipal, ha recordat que l’actual Pla de Barris ja “encavalca dos mandats”, un calendari pensat per a no supeditar la inversió social al cicle electoral. “Durant l’any 2020 es planificarien tots els projectes del nou pla, que començaria el 2021”. Precisament aquest final de mandat hi ha hagut polèmica entre govern i oposició sobre el ritme d’execució de l’actual pla, que ha trigat més de l’esperat a gastar el pressupost i els dos primers anys s’ha centrat en dissenyar l’estratègia i fer processos participatius.

Salt d’escala

Els comuns prometen també que treballaran perquè l’Àrea Metropolitana impulsi el seu propi Pla de Barris, amb focus a la riba esquerra del Besòs. També volen que la Generalitat recuperi el seu Pla de Barris, una iniciativa del Tripartit de Pasqual Maragall que va quedar en stand-by el 2011 per la crisi. “La Generalitat té una llei aprovada i té l’obligació d’obrir una convocatòria perquè els ajuntaments hi presentem projectes, és un esforç que no pot caure només en les esquenes municipals”. Als comuns els agradaria que per cada euro municipal n’arribi un altre d’administracions superiors, com el Govern o la Unió Europea, el que segons Martí podria catapultar el pressupost del segon pla barceloní fins a 400 milions d’euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa