Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El pregó de Tortell Poltrona confronta polítics de l’Ajuntament a les xarxes
  • CA

El pregó de la festa de la Mercè d’enguany ha portat, com cada any, una nova dosi de polèmica. Aquesta vegada, però, qui s’ha reservat un grau especial de protagonisme en l’enrenou han estat els mateixos polítics de l’Ajuntament. Inicialment, perquè els representants de Ciutadans i Barcelona pel Canvi van marxar de l’acte, indignats per les paraules del pallasso Tortell Poltrona, però les últimes hores el debat i les opinions dels regidors han seguit alimentant Twitter. El principal motiu de discussió és el fragment del parlament en què l’artista va titllar d'”inadaptats” la gent que “rebutja la llengua i la cultura d’un lloc” alhora que va reivindicar la defensa de la llengua catalana.

Davant aquest fet, polítics com Jaume Collboni (PSC) han criticat aquest raonament, però han defensat la llibertat d’expressió. D’altres, com Jordi Coronas (ERC), han quedat encantats amb el discurs. També hi ha els que es van sentir insultats per aquelles paraules, com Manuel Valls (BCNxCanvi) o Mari Luz Guilarte (Cs). I, per últim, els que troben més censurable l’actitud d’aixecar-se del ple i marxar que no pas el que va dir Tortell Poltrona. És el cas de polítics com Ada Colau o Jordí Martí, de Barcelona en Comú.

El contingut precís de la intervenció que ha arrencat la polèmica és el següent: “Hi ha gent obstinada a pensar que la nostra llengua és el castellà i nosaltres vinga a parlar català. Es veu que devem tenir problemes mentals. Potser pensen que la seva llengua és més important que la de la meva mare. Doncs no. Qui rebutja la llengua i cultura d’un lloc, com a mínim, es pot dir que és un inadaptat”.

El líder dels socialistes a l’Ajuntament assegura que “titllar d’inadaptats una bona part de la societat catalana perquè parla castellà és tan absurd com creure que Catalunya és monlingüe i uniforme”. En una altra piulada, però, ha matisat que sempre ha defensat la llibertat d’expressió del pregoner de la Mercè i que “el respecte institucional va per davant de qualsevol altra consideració”.

En una entrevista a Els Matins de TV3 aquest matí, l’alcaldessa Ada Colau, tot i que ha estat preguntada pel fet de la lectura d’una carta de Jordi Cuixart i no per aquest raonament concret, ha reivindicat que no va tenir cap problema amb el discurs. A més, sobre el fet que marxessin alguns regidors, Colau ha apuntat que “la normalitat democràtica vol dir escoltar-nos” i que marxar del pregó de la ciutat i polititzar-lo li sembla “un error”. A més, ha destacat que el que va indignar Valls i Guilarte va ser el fragment en què “va reivindicar el català i va rememorar la imposició franquista” que va viure de petit.

En una piulada d’ahir, a més, l’alcaldessa va agraïr el text i el va titllar d’un pregó “únic” en “un moment molt complicat”.

A la banda oposada hi ha la mà dreta de Manuel Valls a la formació Barcelona pel Canvi, Eva Parera, que considera que existeix “un problema molt greu” si aquells que tenen responsabilitats polítiques no veuen que no poden “contribuir, per acció o omissió, a l’exclusió de la societat catalana”. Ho ha dit en una resposta al regidor dels comuns Jordi Martí. “Maleducat és aquell que utilitza el pregó de la festa major de tots per parlar només a uns quants”, ha afegit Parera.

El text de Parera sortia en defensa d’un comentari que Martí havia fet sobre Valls. El regidor de Barcelona en Comú ha posat en valor que el pregoner hagués dedicat un fragment de l’espectacle a un símbol com Rosa Maria Sardà i es feia creus que aquest mateix pregó escandalitzés tant l’ex-primer ministre francès com perquè se n’anés. “No es pot dir d’altra manera, el senyor Valls és un maleducat. Que bèstia!”, comenta.

A la banda republicana, mentrestant, el regidor Jordi Coronas s’ha mostrat agraït al Tortell Poltrona “per dir les coses com són”. Sobre la referència al fragment de la discòrdia, Coronas ha afegit: “prepotents, ressentits i autoritaris”.

Sorprenentment, en canvi, qui ha fet silenci des d’ahir i no s’ha expressat a les xarxes de cap manera ha estat el líder del Partit Popular al consistori, Josep Bou.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gali Boadella Montserrat a setembre 24, 2020 | 17:21
    Gali Boadella Montserrat setembre 24, 2020 | 17:21
    A Alemanya hi ha molta gent d´origen turc, pero posar un exemple, pero ningú encetaria una discussió tan bestia com quina es la llengua d´Alemanya. L´alemany no ha patit cap embestida contra la llengua per parts dels turcs, que també son part de la societat alemanya i son una bona colla. Jo mai he entés aquesta discussió. Sonc d´origen catalá, soc catamex i a Mexic sempre he parlat amb tota llibertat le meva llengua materna, pero no l´imposo. La llengua del pais es majoritariament el castellá, a mes d´altres llengues que es parlen a les comunitats indigenes. El náhuatl, en totes les seves vrietats es la principal. Jo no se qué s´empatollen amb el castellá. Mereix tot el respecta, pero evidentment un castellano parlant que viu a Catalunya i no accepta el catalá i vol imposar el castellá es, com va dir el pallasso, un inadaptat que no sap on viu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa