Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El moviment veïnal, crític amb el rumb del segon mandat de Colau
  • CA

“Suspens constructiu” al barri Gòtic, un “4 benevolent” a la Barceloneta, un irònic “No Presentat” a Ciutat Meridiana per “incompareixença”, un “5 pelat” a la Sagrada Família, Sarrià i a Sants; entre un 5 i un 6,5 al Raval segons el tema del que es faci balanç i un diplomàtic “ni aprovat ni suspès” de part de la FAVB a l’espera del pressupost. El moviment veïnal de Barcelona fa un balanç crític de l’arrencada del segon mandat d’Ada Colau, que compleix un any just aquest dilluns.

L’empremta del PSC al nou bipartit i els escassos fruits tangibles del primer any –que ha quedat reduït a 4 mesos hàbils– inquieten a l’associacionisme de barri, que havia estat un dels grans bastions dels comuns. Fins a 10 entitats representatives de la ciutat, consultades pel TOT Barcelona, han valorat la nova etapa i li han posat una nota molt justeta.

El vell relat turístic, de nou

“Estem notant un retorn als governs socialistes dels 90 i 2000 i de Xavier Trias, sobretot en temes de turisme”, sosté Martí Cusó, portaveu de Resistim al Gòtic. “La presència del PSC i el regidor Xavier Marcé s’estan notant molt”, detalla. Aquesta activa assemblea veïnal no veu amb bons ulls en absolut en nou relat del govern i el contraposa a plans del passat mandat com el pla hoteler o el pla d’usos de Ciutat Vella: “Es torna a parlar obertament de creixement turístic i de grans esdeveniments i congressos, ja no es qüestiona el model! I si alguna cosa bona té la Covid-19, és que obre una oportunitat per repensar-lo”. “Sembla que ara el govern municipal aposti de nou pel mateix de sempre”, lamenta.

Veu positiu el “discurs de drets” del consistori, en matèria de feminismes i LGTBI per exemple, però apunta que són “coses molt simbòliques”. En la mateixa línia, critica que algunes “bones intencions” es quedin en polítiques “tímides”, en particular en mobilitat sostenible i habitatge públic. Els canvis legals promesos per La Moncloa no arriben tampoc: “La regulació dels lloguers no està ni se l’espera”. “Els hi poso un suspens i espero que sigui constructiu!”, conclou.

Massa obres encalladess

“Aquest primer any no és com el mandat passat”, respon categòric Santi Serra, president de l’AVV de Sant Andreu de Palomar. “El primer mandat vam dialogar prou bé i ara estem executant coses que es van aprovar llavors; en canvi aquest segon mandat prenen decisions que no consulten, fan molta publicitat irrellevant, retallen els pressupostos…”, compara. “Els socialistes són un llast pels comuns perquè han governat massa anys i en saben massa”, dispara.

L’entitat està tipa de batallar durant anys i anys per les mateixes promeses, com les Casernes o l’estació de Sant Andreu Comtal. “D’acord que la pandèmia ha aturat adjudicacions i tràmits, però han tingut fins al març”, protesta. Entre els projectes que només depenen de l’ajuntament i que els veïns exigeixen reactivar ja hi ha la reforma de l’avinguda Meridiana fins a Fabra i Puig i la segona fase del carrer Gran. Li posa un 4,5 al govern, perquè hi ha “massa temes encallats”.

Sarcasme a Ciutat Meridiana

“Encara governa Colau? Com que no sabem res d’ella…”, contesta murri el president de l’AVV de Ciutat Meridiana, el combatiu Fili Bravo. “No hi ha contacte amb els de Colau aquest mandat, sembla que han abandonat Nou Barris als socialistes i d’aquests ja n’estàvem escaldats”, protesta. Diu que l’alcaldessa té “una amnèsia molt pronunciada” sobre el barri més pobre de Barcelona: “Aquest cop no ha vingut ni a fer el típic míting electoral”.

“Tenim encara més necessitats, hauria de mirar més cap aquí i no només al centre i al turisme”, es queixa. “Si és que li hem d’agrair al virus, a aquest maleït virus, que s’hagin aturat els desnonaments!”, exclama. La reiterada “incompareixença” el porta a posar-li un “no presentat” al govern municipal: “Un suspès seria massa generós, voldria dir que han presentat algun treball per ser avaluat i no és el cas”. “Encara no sé quin pla tenen per Ciutat Meridiana aquest mandat, francament”, insisteix. “Van entrar amb molta il·lusió fa 5 anys, però el poder contamina”, rebla.

L’aprovat amb retrets del Raval

El barri del Raval, sempre a l’epicentre de l’actualitat local, respira una mica més tranquil que l’any passat, quan l’esclat de narcopisos amargava cada dia la vida als veïns. Ara n’hi ha menys però encara n’hi ha i els col·lectius veïnals temen un relaxament municipal. “És un mandat totalment diferent a l’anterior, el tinent d’alcaldia de seguretat Albert Batlle està destinant més aviat els esforços a perseguir gent vulnerable com manters, drogoaddictes o fins i tot sensesostre”, apunta Ángel Cordero, d’Acció Raval. Li van demanar reunió i no han rebut resposta: “Notem un allunyament en el tracte que ens fa sentir desplaçats, tot i que els veïns hem estat una part important en la lluita contra els narcopisos”, afegeix.

“Les màfies s’estan fent amb nous punts, que en algun moment activaran, així que cal anar a l’arrel del problema”, assegura. Aquesta “arrel” és “l’especulació”, segons l’entitat, i si l’Ajuntament no té prou competències “ha de fer més d’altaveu”. “No veiem necessària més policia al barri ara, sinó més prevenció”, prossegueix. També demana més neteja i molts més recursos per a polítiques socialsl Posa una nota variable al govern: “un aprovat justet” per al conjunt del barri i un “6 pelat” en seguretat.

Miquel Borràs, de la Xarxa Veïnal del Raval, és una mica més optimista. “Hi ha hagut actuacions beneficioses o interessants almenys, però són insuficients”, analitza. Per exemple, veu positiu que el passat mandat es compressin diversos edificis i pisos del barri per destinar-los a lloguer social, però troba “molt desesperant” que l’administració trigui “3 o 4 anys” per rehabilitar-los i posar-los en marxa. També cita el tancament de “força pisos turístics”, però adverteix que “tot i així es colen molts pirates i els veïns han de batallar constantment”.

Posa èmfasi en què les xarxes d’ajuda mútua veïnal “han hagut de suplir molt a les administracions”, durant la pandèmia però també abans. Així, demana “unificar serveis” i invertir més pressupost en uns Serveis Socials “desbordats”. El confinament ha fet palès que “al Raval hi ha una gran quantitat de gent que treballa en l’economia submergida o amb contractes diaris o setmanals” i que cal “una actuació integral” i “accelerar l’habitatge social”. Puntua el bipartit amb un 6,5: “No van mal encaminats però sempre es queden curts”, sintetitza.

Feina i seguretat vora el mar

A la Barceloneta preocupen molt els llocs de feina. Els actuals i els del futur. “L’Ajuntament no té cap pla per dinamitzar l’economia de la Barceloneta i això no ho admetem”, assevera Manel Martínez, vicepresident de l’AVV La Barceloneta. Volen que el consistori ofereixi locals i sòl a empreses d’investigació biomèdica, tecnologia, moda o sostenibilitat per crear ocupació diversificada: “Els turistes vindran igualment, no cal decréixer sinó transformar el model econòmic amb l’arribada d’altres indústries”. És en aquest sentit que defensa l’Hermitage al port i cedir nous espais a les start-up del Barcelona Tech City.

També recalca la importància de la seguretat coma “substrat bàsic per poder treballar” i sosté que “aquest any ha empitjorat”. “Ha crescut la delinqüència i l’ús de la violència: ja no és un noi que estira una bossa de matinada, sinó un assalt en grup a plena llum del dia”, afirma. No se n’està de criticar també els desnonaments, que han pujat a causa del boom de lloguers: “No pot ser que amb una alcaldessa que anava amb la samarreta de la PAH tinguem més desnonaments que amb Xavier Trias”. Per construir més pisos públics recorda que fa anys que l’AVV demana comprar l’abandonada clínica Barceloneta i estudiar nous edificis a ‘les puntes’, els extrems de carrer propers al mar. “Els hi poso un 4 sent benevolent!”, resumeix.

Sants, Sarrià i Sagrada Família, trio de cincs pelats

Tres barris amb llarga tradició associativa com Sants, Sarrià i la Sagrada Família coincideixen en la mateixa nota, fins i tot expressada amb les mateixes paraules: “Un 5 pelat”. “Ens preocupa com quedarà el pressupost arran del coronavirus, no és moment de retallar i temem que ho faran”, apunta Joan Itxaso, de l’entitat de l’Eixample. Els inquieta que s’ajorni la inversió en el tramvia: “L’objectiu que arribi a Verdaguer aquest mandat potser no es complirà”. I l’habitatge de lloguer social, diu, “va lentíssim”. Recorda, a més, que fa 4 anys van acceptar que es destinés un solar a fer una escola en lloc de la residència d’avis prevista, però a canvi de trobar-li un nou emplaçament del que no han sabut mai més res.

El difícil encaix entre els milions de visitants del temple de Gaudí i la vida quotidiana al barri tampoc avança: “Van trigar molt a convocar la comissió de treball, fins al 5 de març; la van convertir en poc més que una presentació; i ara amb el coronavirus ens passarà l’estiu i no haurem fet res”, sospira. “És un bon moment per fer una reflexió sobre el model de turisme massiu, que està totalment esgotat, però veiem que insisteixen en el mateix i que no se n’adonen de la debilitat que suposa per a la ciutat”, agrega.

L’AVV de Sarrià assenyala coses positives i negatives del nou mandat. Li agrada “la presència i coneixement del barri” del regidor del districte, Albert Batlle, en contraposició a l’anterior etapa en la que van veure passar fins a tres regidors diferents amb poc temps per dedicar al territori. L’accessibilitat dels tècnics municipals i la participació telemàtica durant la pandèmia també formen part dels punts a favor. La peça grossa, però, és “la promesa de la construcció de la Biblioteca” de Sarrià tants anys esperada.

En canvi, lamenten seguir sent dels districtes on menys s’inverteix i que s’hagi suprimit la mesa de seguiment del pla de recollida de brossa porta a porta i la participació del veïnal al plenari del districte. Pel que queda de mandat reclamen espais per a les entitats culturals, més accions contra la contaminació, habitatge assequible perquè els joves no marxin de Sarrià i repensar la Via Augusta perquè “uneixi i no separi” els barris.

Jordi Falcó, del Centre Social de Sants, es mostra més resignat: “El primer any de mandat mai se sol fer gaire cosa, se’l passen preparant pressupostos, discutint el Pla d’Actuació Municipal (PAM)…. Malauradament és una aturada que passa cada 4 anys”. El districte el dirigia la regidora Laura Pérez abans de les eleccions i ara el porta Marc Serra, un canvi que no els fa el pes del tot: “És bon xaval, però ella s’implicava una mica més amb Sants”. Li agraden, en canvi, els talls de trànsit a Montjuïc i el Carrer de Sants i desitgen que “vinguin per quedar-se”.

L’associació degana de Sants s’ha emportat dos disgustos ja amb els pressupostos que es van aprovar al gener, que no incloïen ni la reforma del local de l’entitat –que funciona com a centre cívic de facto i està en molt males condicions– ni diverses obres a les naus veïnals de Can Batlló. En protestar els van convidar a presentar els dos projectes als pressupostos participatius perquè el veïnat els voti. “Estem molt a favor dels pressupostos participatius, però no val fer-los servir per aturar compromisos previs”, avisa. “Els hi poso un 5 pelat, o com es deia a la meva època, un “necessita millorar”. Però si no ens hi fan les obres del local, diu rient, els hi baixarà a un 4,5.

El pressupost, la prova del cotó per la FAVB

La Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), que aglutina el moviment veïnal però té veu pròpia, fa el diagnòstic més diplomàtic. L’entitat està molt pendent de les negociacions d’última hora pel pressupost 2020 i pel de 2021. “La crisi posa en primer terme les desigualtats i la dependència desorbitada que tenim del turisme, els acords hauran de tenir en compte un canvi de model que es demostra necessari”, argumenta la presidenta, Anna Menéndez. El discurs crític amb el turisme i les grans empreses globals “s’ha aparcat” des de les eleccions però espera que “ara es recuperi el relat” i es “reflecteixi” al futur Pacte per Barcelona.

L’impacte de la Covid-19 “apel·la” als tres grans consorcis d’Ajuntament i Generalitat –Sanitari, Serveis Socials i Educació–, pels que la presidenta de la FAVB exigeix “depurar responsabilitats” i revisar el funcionament: “Falta coordinació i unificar finestretes d’atenció social”. També urgeix a destinar més recursos a les cures, a la sanitat i l’educació. “No els donem més d’un Apte neutre, ni aprovat ni suspès, amb l’esperança que algunes de les polítiques que s’estan acordant ara responguin al brutal desafiament que tenim per davant”, resol.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa