Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dues protestes sense incidents mantenen la mobilització contra la sentència a Barcelona
  • CA

Dues protestes simultànies al centre de Barcelona han mantingut la mobilització contra la sentència de l’1O per 12è dia consecutiu i s’han anticipat a la gran manifestació unitària convocada per aquest dissabte. Per un costat, una manifestació estudiantil surt de plaça Universitat a les set de la tarda. Per l’altre, una convocatòria a la plaça Sant Jaume a la mateixa hora recriminava al Govern de la Generalitat no defensar prou el llegat de l’1 d’Octubre. Segons la Guàrdia Urbana, 1.100 persones han participat a la marxa estudiantil i unes 2.000 han anat a la plaça Sant Jaume.

Un miler d’estudiants recorren el centre sense incidents 

Deu minuts abans de les set, ja arribaven les primeres columnes de manifestants a la plaça Universitat. Una d’elles, d’Arran, venia a peu des de Collblanc. Molts dels joves atenien mitjans internacionals, que s’apropaven a preguntar-los pel moment polític que viu Catalunya. Ràpidament s’hi predisposaven i els responien en un anglès fluït. Un d’ells, el Cesc, explicava al mitjà China Global Television Network (CGTN) Europe que les protestes apleguen “molta gent indignada amb l’actuació del govern espanyol, més enllà de l’independentisme” i subratllava la importància de mantenir la mobilització al carrer.

Protesta estudiantil contra la sentència a plaça Universitat, aquest divendres / David Cobo

Protesta estudiantil contra la sentència a plaça Universitat, aquest divendres / David Cobo

Poc després arribava una altra gran columna amb els manifestants procedents de Sarrià, Gràcia i l’Esquerra de l’Eixample. El centre de la plaça s’ha omplert 15 minuts després de l’hora de la cita, que havien anunciat el SEPC i Arran i comptava amb el suport del CDR Catalunya. Mentre la concentració s’anava inflant de mica en mica, la policia avançava feina. El dispositiu desplegat ha estat més petit que el d’altres vegades: 6 furgonetes dels antiavalots de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra custodiaven la Gran Via juntament amb una ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

A tres quarts de vuit començava a caminar finalment la manifestació. Ha avançat pel carrer Pelai amb càntics com “Catalunya antifeixista” i una capçalera amb el lema “Si ens preneu el futur, ens trobareu als carrers!”. “Preses al carrer, amnistia i llibertat” era el hit de la mobilització al seu pas per plaça Catalunya. També han corejat “el jovent no es toca” i han reclamat la dimissió, per enèsima vegada, del conseller d’Interior, Miquel Buch.

Manifestació d'estudiants contra la sentència i la repressió policial, aquest divendres a Pelai / Europa Press

Manifestació d’estudiants contra la sentència i la repressió policial, aquest divendres a Pelai / Europa Press

 

Dues parelles de turistes del Líban s’han sumat a fer una mica de postureig amb la capçalera de la manifestació. Al xicot d’una de les noies, carregat de bosses, li ha tocat fer la foto. “Venim d’un país en lluita i ens en trobem un altre”, comentava un d’ells. Van arribar fa dos dies i marxaran a mitjans de la setmana vinent. No tenen por de les possibles escenes de violència, perquè al Líban les batusses són més greus, explicaven al TOT Barcelona. 

‘Visita’ a la comissaria de Via Laietana

Després d’arribar a plaça Catalunya, la manifestació estudiantil s’ha encaminat cap a la plaça Urquinaona i Via Laietana, on està ubicada la prefectura de la Policia Nacional. Aquesta zona va ser el principal escenari d’enfrontaments violents amb la policia la primera setmana de protestes. La comissaria estava blindada pels Mossos amb una desena de dotacions de la BRIMO envoltant el recinte i els agents fora dels vehicles. Alguns d’ells, amb pistoles de foam preparades. A tocar del Palau de la Música també hi havia furgonetes de la Policia Nacional com a reforç.

Quan els manifestants han arribat davant de la prefectura, s’han plantat amb la pancarta estesa de cara als antiavalots cantant “Urquinaona, ho tornarem a fer” i “Veniu, som gent de pau”. Després d’una pausa d’uns 10 minuts davant del cordó policial, la manifestació ha reprès la marxa Via Laietana avall molt poc a poc. Els càntics han passat a centrar-se en la temàtica policial. 

Finalment a les nou han enfilat el carrer Jaume I cap a la plaça Sant Jaume, que han trobat ja buida. Un grup ha forçat una periodista d’Antena3 a moure’s d’on tenia pensat fer la connexió en directe, a crits de “fora” i “vamos a contar mentiras tralará”. Finalment manifestants i periodistes han debatut el tractament informatiu de les protestes, encara que sense arribar a cap a acord, i la concentració s’ha anat convertint en una sentada a terra. Finalment vora les deu de la nit s’ha anat dissolent. L’ambient barrejava el desig de descans davant d’un cap de setmana amb grans mobilitzacions amb una certa decepció, amb rotllanes que discutien la recuperació de les protestes contundents dels primers dies.

    Sant Jaume: primera protesta explícitament crítica amb el Govern

    La plaça Sant Jaume s’ha anat omplint també amb retard, fins a congregar mig miler de participants en la primera concentració explícita d’independentistes contra el Govern de la Generalitat des de la sentència. El lema de la convocatòria era Assenyalem els culpables. L’ambient ha estat tranquil i el dispositiu policial només s’ha hagut de reforçar amb dues unitats ARRO dels Mossos d’Esquadra. Els concentrats han cridat consignes com “Si no teniu collons, torneu-nos els escons”, “Si no teniu ovaris torneu-nos els salaris”, “Fora les forces de col·laboració”, “Esquerra i PDECat, la paciència s’ha acabat”, “Sou gent de frau”, “Buch dimissió” i “ Govern dimissió”. A quarts de nou la concentració s’ha dissolt espontàniament.

     
    Concentració independentista a plaça Sant Jaume contra el Govern / Quico Sallés

    Concentració independentista a plaça Sant Jaume contra el Govern / Quico Sallés

    El punt àlgid ha estat l’arribada a Sant Jaume d’una marxa de torxes procedent de plaça Catalunya, amb banderes negres de victòria o mort, estelades i pancartes a favor de la llibertat presos polítics. Un gran missatge en groc de Freedom s’elevava per sobre els manifestants. Un reducte del MIC també hi era present amb una pancarta casolana que deia “Puta Espanya”. Uns quants manifestants han decorat les tanques de protecció del Palau de la Generalitat amb cartells “d’administració colonial”.

    Tanques de protecció del Palau de la Generalitat amb cartells d'

    Tanques de protecció del Palau de la Generalitat amb cartells d'”administració colonial” / Quico Sallés

     

    Nou comentari

    Comparteix

    Icona de pantalla completa