Dos tinents d’alcaldia insisteixen a reclamar un pacte entre PSOE i Unides Podem en un manifest

Dos tinents d’alcaldia intenten collar, encara més, els equips negociadors del PSOE i Unides Podem per evitar sigui com sigui una repetició d’eleccions. Són Laia Bonet (PSC) i Joan Subirats (BComú) –avals de facto de la possibilitat d’un pacte entre les dues forces– , dos dels firmants d’un manifest emès pel col·lectiu d’intel·lectuals Grup Pròleg del qual en formen part. En el text reclamen deixar els retrets a banda i entomar una “responsabilitat dels partits i els moviments” de l’esquerra que és “extraordinària”. A més, puntualitzen que cal un acord, ja “sigui amb un govern de coalició” o  “un acord programàtic comú”, per evitar l’arribada de la dreta tot coincidint amb “el Brexit”, “la sentència del Procés” o “la desmoralització causada pel desacord” entre socialistes i comuns.

Al Grup Pròleg està integrat per 18 activistes polítics, entre els quals hi ha Marc Andreu –ex-conseller tècnic del districte de Sant Martí–, Joan Coscubiela, Gemma Lienas o Lluís Rabell. Tots ells alerten que si no s’arriba a un pacte d’investidura, es podria “retrocedir dramàticament” en “perills de tota índole” si és que això suposa que la dreta acabi governant. Més encara quan hi ha “una dreta depenent de la dreta extrema”, afegeixen en referència a Vox.

El text ha sigut difós per El País –a través del qual volen arribar a l’esquerra espanyola i als líders d’opinió d’aquest àmbit– però també ha tingut accés el TOT Barcelona. El manifest, que podeu llegir aquísuplica que es faci cas a allò “les preferències dels seus electors”, “ben expressades en els estudis d’opinió”, i apunten que això “hauria de ser un argument decisiu per als dirigents de les forces progressistes si no volen decebre la confiança dels seus votants i frustrar les seves esperances”. Un fragment encoratjador que, tot i això, entra en contradicció amb el baròmetre municipal dels dies posteriors a les eleccions del 26M, quan el doble de ciutadans (20%) preferien un pacte de Colau amb Maragall a un entre socialistes i comuns (10%). 

Pacte necessari per a Catalunya

El comunicat posa el focus a Catalunya, a més, i remarca que l’acord de govern al Congrés dels Diputats “és especialment necessari” per al territori català. Ho justifica apuntant que “el fort impacte emocional i polític que es pot generar arran de la sentència del Tribunal Suprem” podria significar “una espiral d’involució”. Per això, cal un govern progressista “que obri una necessària etapa de diàleg i de negociació de solucions”.

Per últim, la missiva anunciada pel Grup Pròleg destaca que “seria un gran error caure en el fatalisme i la desmotivació després del fracàs de la investidura. Un acord de les esquerres és complicat i difícil, però és perfectament possible, d’aquí al setembre”. 

El col·lectiu l’acaben de formar Jordi Amat, Margarita Arboix, Oriol Bartomeus, Joan Botella, Victòria Camps, Joan Coscubiela, Jordi Font, Mercedes García-Aran, Gemma Lienas, Pilar Malla, Oriol Nel·lo, Raimon Obiols, Marina Subirats i Josep Maria Vallés.

Nou comentari

Més notícies

PSC, Comuns, ERC i JxCat reeditaran el quadripartit metropolità de fa 4 anys

Ada Colau i Antonio Balmón revalidaran aquest dijous els càrrecs de presidenta i vicepresident de l'AMB
Ernest Maragall i Ada Colau, en imatges recents / Jordi Play - BComú

Un 20,3% dels barcelonins volia un govern de Maragall i Colau

El baròmetre postelectoral indica que només el 10,5% dels enquestats preferia un executiu de Barcelona en Comú amb el PSC