Deixen en llibertat provisional una altra de les empresonades per les protestes a Barcelona

El col·lectiu Alerta Solidària ha anunciat que Xènia Garcia, un dels casos més sonats per la brutalitat policial amb què la van detenir, ha quedat en llibertat després de tretze dies a la presó de Wad-Ras. El jutjat d’instrucció número 30 de Barcelona, que serà el que continuarà la instrucció del cas, n’ha ordenat la llibertat provisional, una decisió que rectifica la que va prendre el jutjat de guàrdia, el número 31.

Un cop el cas va estar en mans del jutge que l’ha d’instruir, Jaime Conejo Heredia, l’advocat de la jove, Benet Salellas, va demanar que se li tornés a prendre declaració i es van presentar vídeos de la detenció. En aquest acte, en va tornar a demanar la llibertat. Segons la interlocutòria que ordena l’allibertament, el jutge considera que després de 13 dies a Wad-ras ja no podrà interferir en la investigació i també remarca que no té antecedents penals. 

En canvi, sí que li imposa dues mesures cautelars: s’ha de presentar cada quinze dies al jutjat –per deixar constància que no ha fugit– i té prohibit participar en manifestacions “de qualsevol poble de Catalunya”. El magistrat argumenta que aquesta mesura és pertinent pel “context en què es van produir presumptament els fets investigats amb motiu dels incidents tumultuaris que dies enrere s’han produït a Barcelona”.

La mare de la jove va denunciar que la Xènia havia estat agredida a l’interior de la furgoneta policial fins i tot després de ser emmanillada. També va acusar els cossos policials d’haver col·locat a la bossa de la jove objectes, com una bola pesant, que no li pertanyien per incriminar-la.

Companys de la Xènia que es manifestaven amb ella en el moment de la detenció van explicar a aquest diari que va ser qüestió de “mala sort”. Segons el relat dels amics de la jove, la van enxampar a ella “tot i que no havia fet res”. El grup de suport de la Xènia assegura que la noia, de 22 anys, es va trobar amb les càrregues policials juntament amb una altra amiga. Aquesta última va rebre l’impacte d’una porra a la cara i va quedar ferida, però va aconseguir escapar per la Via Laietana. La Xènia, en canvi, va quedar detinguda des de llavors.

És el segon cas de llibertat dictada per un jutge després dels empresonaments provisionals decretats a partir de les protestes posteriors a la sentència de l’1-O. La primera que va sortir de la presó va ser la Paula, una jove barcelonina que va quedar alliberada després que no es pogués aclarir la seva implicació en els fets que li atribuïen. 

Nou comentari