Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Des de Puigdemont fins a Valls: crítica unànime de l’oposició al macroconcert de Colau
  • CA

La reacció de l’oposició ha estat unànime: al macroconcert anunciat per l’alcaldessa Ada Colau li han plogut les crítiques des de tot l’arc ideològic, des de l’expresident Carles Puigdemont (JxCat) i Ernest Maragall (ERC) fins als grups municipals de Ciutadans i de Manuel Valls. Després d’una nit molt moguda a la xarxa, en què caps de cartell com Txarango, Sopa de Cabra o Els Catarres van anunciar que es retiraven del projecte, l’Ajuntament ha intentat apagar el foc amb l’anunci que El Terrat i MediaPro n’assumiran íntegrament el cost. 

La maniobra no ha aplacat a l’oposició, a qui justament el govern BComú-PSC vol seduir en el Pacte per Barcelona. JxCat i ERC s’han esplaiat en les crítiques al concert, sabent-se socis prioritaris per a pactar nous pressupostos les properes setmanes. Ciutadans i Manuel Valls també suquen pa a la polèmica, subratllant altres finalitats a les que al seu parer serien més útils els 200.000 euros previstos.

ERC i JxCat, molt crítics

Però a més a més van quedar explicitades les crítiques d’ERC i Junts per Catalunya, els grups polítics amb què el govern municipal de Colau i Jaume Collboni ha arribat als acords més importants, com ara els pressupostos aprovats a principi d’any.

Junts per Catalunya ja havia demanat explicacions dijous mateix sobre la partida de 200.000 euros que l’Ajuntament havia decidit destinar al projecte quan el dia abans havia admès una caiguda d’ingressos de 300 milions a causa de la pandèmia de Covid-19 i l’aturada de l’activitat econòmica que ha comportat el confinament. Ahir a la nit, el portaveu del grup municipal, Jordi Martí, va fer un pas més i va demanar la suspensió del concert.

 

Aquest matí s’hi ha afegit la presidenta del grup, Elsa Artadi, que ha advertit Colau que la confiança que el govern municipal demana a l’oposició “arribarà prenent mesures reals i urgents, no fent concerts”. També l’expresident Carles Puigdemont ha dedicat dures paraules al concert: “Hi ha un populisme, estès també a certa esquerra, que considera que la cultura ha de tendir a ser gratis, perquè pensen que així és accessible”.

I el president del grup municipal d’ERC, Ernest Maragall, va exigir a Colau que rectifiqués. “Abandoni els espectacles de lluïment propi”, li demanava en una piulada. I afegia “prou despesa inútil”. Esquerra demanarà explicacions sobre el procediment de contractació d’El Terrat i MediaPro –la via urgent que es reserva per a emergències– i la regidora Gemma Sendra proposa mesures alternatives per ajudar a companyies i artistes de la cultura de base de la ciutat.

“Es diu homenatge a la ciutadania però més aviat ens avergonyim, és clar que caldrà homenatges però no ara ni així”, ha criticat Maragall en un comunicat de premsa en vídeo. Tambe ha titllat l’anunci de “barreja de personalisme i frivolitat a expenses de l’interès general” i de “menysteniment explícit del sector cultural i la seva situació crítica”.

Cs reclama dol oficial i Valls preferiria ajudes

Les crítiques al concert també han arribat des de les files de Ciutadans. La presidenta del grup municipal, Luz Guilarte, ha retret a l’alcaldessa que no declari el dol oficial a la ciutat –com porta setmanes demanant-li Cs– i li ha exigit per “responsabilitat” que inverteixi els 200.000 euros que costa el concert en mesures sanitàries com comprar tests de detecció de coronavirus per als funcionaris municipals. El grup del PP a l’Ajuntament també ha denunciat el cost del concert “en un moment de crisi” com l’actual.

La número 2 de Manuel Valls, la regidora Eva Parera, també ha deixat palès el rebuig de Barcelona pel Canvi al macroconcert. Ha sostingut que el que costa podria “ajudar a pagar la quota” d’autònoms de més 650 barcelonins, que consideraria un millor homenatge. També ha aprofitat la controvèrsia per replicar al republicà Jordi Coronas, que retreia la “rectificació” de l’alcaldessa”, per defensar que Valls fes alcaldessa Colau amb tres vots decisius a la investidura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa