Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Recta final per obrir l’hospital de campanya a la Fira de Barcelona
  • CA

L’última gran injecció de llits al sistema sanitari, l’hospital de campanya a la Fira de Barcelona, entra en la recta final de preparatius per obrir portes “els propers dies”. La setmana vinent estarà ja en funcionament, confirmen fonts de Salut al TOT Barcelona. Anomenat Fira Salut, aportarà de moment 336 places extra d’atenció a pacients amb coronavirus, tot i que podria arribar a acollir 2.000 llits si fes falta. L’espai el coordina la Generalitat de Catalunya, a través de CatSalut, però el gruix de les obres se l’ha repartit amb Fira de Barcelona.

La institució firal ha mobilitzat a les empreses amb qui ja col·labora regularment per muntar salons i congressos. De fet, molts dels materials són similars als que s’usen en estands: les habitacions usen parets panel·lars units amb juntes metàl·liques. Llits, matalassos i tauletes ja estan col·locats, així com els subministraments bàsics. Ara falten els aparells mèdics –respiradors, per exemple– i altres serrells de tipus estrictament sanitari. I el personal, és clar: 300 professionals sanitaris, entre metges, infermeria, auxiliars i zeladors. Se’ls oferirà una formació específica per treballar en aquestes instal·lacions.

Hospital de campanya al recinte firal de la Gran Via, a mig muntar / Salut

Hospital de campanya al recinte firal de la Gran Via, a mig muntar / Salut

Una quinzena d’administracions, empreses i entitats han col·laborat en una setmana frenètica de muntatge al recinte firal de la Gran Via, on aquest febrer s’hagués celebrat el Mobile World Congress. De dimarts a dijous, en tres dies, es va fer la major part de les obres. La consellera de Salut, Alba Vergés, va visitar l’espai divendres. Entre els agents públics que hi han participat hi ha els ajuntaments de Barcelona i L’Hospitalet i les dues guàrdies urbanes, els Bombers de Barcelona i de la Generalitat, els Mossos, la Diputació de Barcelona i Metges Sense Fronteres. 

El rol discret de l’Exèrcit

I també l’Exèrcit, que ha subministrat i instal·lat 3 mòduls de dutxes. Sense publicitat mediàtica ni política, comandaments militars van assistir dilluns passat a la primera reunió logística, on es va fer el repartiment bàsic de tasques. “Van preguntar què necessitàvem i vam dir-los que calien dutxes”, indica Salut. Després d’enviar un informe al ministeri de Defensa, amb la descripció de la necessitat concreta, mitja dotzena de militars va tornar dijous a la Fira amb el material, carregat en tres camions.

Res a veure amb el grau d’implicació i la polseguera que ha aixecat la participació de l’Exèrcit en l’hospital de campanya de Sabadell, ni tampoc amb el rol central de la Unitat Militar d’Emergències (UME) en el muntatge del macro alberg municipal per a sense sostre a Montjuïc.

Fonts de Salut obren la porta a que la Generalitat pogués demanar sanitaris militars si l’epidèmia s’agreugés molt i manquessin professionals als hospitals. Es tracta de l’únic personal sanitari directament depenent de l’Estat central, ja que les competències en Sanitat estan descentralitzades. De moment no s’ha sol·licitat aquesta ajuda, que de totes formes tindria un abast limitat pel nombre reduït d’especialistes existent.

Hotels, poliesportius i hospitals

Salut ha ampliat places hospitalàries a través de tres tipus diferents d’espais auxiliars: hotels medicalitzats, 4 poliesportius reconvertits en annexos dels 4 grans centres sanitaris –Clínic, Mar, Sant Pau i Vall d’Hebron– i dos grans hospitals temporals a l’Hospitalet de Llobregat i Sabadell.

El perfil de pacient que va a cada espai no és una ciència exacta. En línies generals, als hotels s’envien pacients que encara necessiten atenció mèdica però que ja estan estables i fora de perill. No són UCIs. No obstant, fonts sanitàries consultades pel TOT Barcelona asseguren que l’evolució dels malalts no sempre es pot anticipar i també hi ha hagut defuncions en hotels.

L’hotel medicalitzat que dona oxígen a l’Hospital Clínic | Francisco Avia – Clínic

Els poliesportius són, de facto, una planta més de l’hospital al que estan adscrits. Cada centre administra aquestes places segons les seves necessitats, pel que pot decidir enviar-hi tant pacients crítics com malalts a punt de rebre l’alta. Aquest diumenge han entrat en funcionament els poliesportius CEM Guinardó i Claror Marítim, adscrits a Sant Pau i el Mar respectivament. El CEM Olímpic Vall d’Hebron ja va entrar en servei fa una setmana. L’últim serà el del Clínic, el pavelló annex a l’INEFC de Montjuïc, que obrirà a mitjans de la setmana vinent.

Els llits preparats a l’hospital de campanya al poliesportiu de la Vall d’Hebron / Ajuntament

El rol dels hospitals temporals de Sabadell i la Fira està per acabar de determinar i s’esclarirà molt possiblement aquest mateix dilluns. Diverses fonts apunten al TOT Barcelona que s’hi enviaran sobretot pacients de coronavirus en estat greu procedents d’arreu de Catalunya. De mitjana un cas greu s’està a la UCI entre 14 i 20 dies, apunten, pel que cal preveure un alt nombre d’UCIs davant la baixa rotació de llits. El Fira Salut disposarà d’ipads per a la comunicació entre pacients i familiars i un sistema informàtic per accedir a tota la informació mèdica i a les fitxes dels pacients. Per al personal hi haurà vestuaris, guixetes, dutxes, sala de descans i cafeteria.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Millor encara que amb molt de retard a abril 05, 2020 | 19:32
    Millor encara que amb molt de retard abril 05, 2020 | 19:32
    Ha costat que l'exèrcit espanyol aprengués a coordinar-se amb les autoritats sanitàries del nostre país, en comptes d'anar per lliure sense cap coordinació. Cal celebrar que un cos militar que els catalans també paguem, finalment hagi reaccionat en positiu. El que no capirem mai és la militarització espanyola de la lluita contra el covid-19 a la resta d'Europa els exercits col·laboren però no fa ne teloners de les autoritats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa