Barcelona demana al Govern un preu màxim de 1.900 euros pel servei funerari bàsic

L'alcaldessa Ada Colau i els regidors Eloi Badia, Gemma Tarafa i Albert Batlle compareixen per explicar les novetats, que també inclouen un servei d'atenció psicològica

L’Ajuntament de Barcelona demana al Govern que dicti un preu màxim de 1.900 euros pel servei funerari bàsic als tanatoris de la ciutat. La inhumació o cremació al cementiri, que presta una empresa municipal, costaria un preu fixe de 550 euros i per tant el cost final s’elevaria a 2.450 euros. Es tracta d’una proposta que el consistori voldria afegir al decret anunciat aquest matí per la Generalitat i que habilita als ajuntament per comandar tot el circuit funerari local. Les famílies tindrien igualment dret de sol·licitar un servei funerari més car –amb més prestacions– si així ho desitgen i les que tinguin assegurança de decessos podrien demanar que se’ls retorni l’import no gastat si opten pel servei bàsic.

L’anunci ha sorprès després de l’aprovació fa just un mes de la privatització completa de l’empresa mixta Serveis Funeraris de Barcelona, on l’Ajuntament encara tenia un 15% d’accions. Sense notícies de la funerària pública anunciada, el consistori no pot fixar a dia d’avui un preu màxim pel seu compte. Si el Govern no recull el guant i l’habilita, no tindrà marge de maniobra per garantir la prestació del servei a un preu concret. Es dona el cas, però, que ja existeix un servei bàsic assequible. La seva escassa publicitat i el fet que el 70% dels enterraments es facin a través d’assegurances fa que els serveis bàsics prestats siguin molt escassos i les famílies sense assegurança es gastin de mitjana 6.000 euros, segons dades del consistori. 

El regidor d’Emergència Climàtica i president de Cementiris de Barcelona, Eloi Badia, ha argumentat que l’import s’ha calculat en base als preus de les companyies privades, que estan publicats de forma pública: “És un preu real que ja es pot demanar a dia d’avui, però fixant-lo volem evitar la sobrecàrrega de les famílies”. A preguntes del TOT Barcelona, Badia ha assegurat que el consistori ha “informat” a les tres funeràries privades sobre el preu màxim sol·licitat però ha insistit que amb qui “treballa” el consistori per fixar-lo és amb la Generalitat.

No obstant, el regidor ha evitat tota crítica a les funeràries privades i ha assegurat que ara per ara no s’ha detectat cap abús ni picaresca a Barcelona ciutat. També ha confiat que col·laboraran i facilitaran la informació del preu bàsic a totes les famílies afectades: “Podem assegurar que serem capaços de fer arribar la informació”. A més ha recordat que les famílies que no puguin pagar ni tan sols el servei funerari bàsic segueixen tenint a disposició com sempre el servei d’enterraments de beneficència.

Una funerària per a cada hospital

A Barcelona ciutat, el nou protocol assigna cada hospital a una de les 3 empreses funeràries que operen a Barcelona per agilitzar el procés. Així quan mori un malalt ingressat, la funerària de referència d’aquell centre “contactarà amb els familiars i els indicarà que tenen dret a accedir al servei bàsic” assequible si així ho desitgen. L’objectiu és fer més ràpida la gestió i desvincular-la dels hospitals al màxim per contribuir a descongestionar-los. Si la mort es produeix en un domicili o una residència d’avis, la família haurà de trucar la funerària que vulgui o la seva asseguradora, com fins ara.

Cinquè forn crematori i urna a domicili

D’altra banda, el consistori treballa per obrir un cinquè forn crematori les pròximes setmanes al Cementiri de Montjuïc. Ha detectat un augment de demanda percentual d’incineracions, tot i que la inhumació està permesa també per als casos positius de coronavirus. També segueix plenament vigent tot el catàleg de taüts i no cal cap fèretre especial per a les víctimes de l’epidèmia. 

L’efecte del coronavirus ja es nota en els serveis funeraris. Si habitualment hi havia uns 300 serveis a la setmana, durant la primera setmana de decret d’alarma se’n van prestar 387 i el consistori estima que la segona setmana arribaran a uns 450. “Hi ha una correlació clara amb el coronavirus”, ha reconegut Badia. L’Ajuntament es prepara per si aquest volum creix encara més i ha anunciat que augmentarà l’espai de dipòsit dels cadàvers a les seves instal·lacions i els vehicles disponibles per fer el trasllat de difunts.

A banda, el consistori ofereix portar gratuïtament a domicili les urnes amb les cendres, per evitar desplaçaments. Actualment aquest servei es presta amb agilitat però Badia preveu que l’increment de serveis creï una certa demora i les properes setmanes es lliurin les urnes amb un lleuger retard d’uns dies. 

Donat que les vetlles estan prohibides des del 14 de març i a partir d’aquest dissabte tampoc es podrà acompanyar els fèretres el dia de l’enterrament, Cementiris de Barcelona també obre la porta a que les famílies puguin celebrar comiats en diferit, d’aquí unes setmanes quan s’aixequin les restriccions de moviments. L’autorització de les repatriacions de cadàver, que usualment sol·liciten moltes famílies immigrants per enterrar al país d’origen, ara depen en exclusiva del Ministeri d’Exteriors.

En canvi, s’ha aturat el procés de trasllat de restes de difunts de nínxols en mal estat a espais nous, que estava fent Cementiris de Barcelona. Aquest procés es feia en presència dels familiars i donat que no poden ser-hi i no era una tasca de màxima urgència s’ha decidit ajornar. 

Nou comentari