Colau: "No comparteixo que Madrid ho fa tot malament i Catalunya tot bé"

L'alcaldessa diu que Quim Torra "planteja el confinament amb termes abstractes"

Ada Colau ha afirmat que no comparteix "que Madrid ho fa tot malament i Catalunya tot bé", en relació a la gestió de la pandèmia del coronavirus. 

Ho ha dit en una entrevista a Ràdio 4 on l'alcaldessa de Barcelona ha aprofitat per instar el president de la Generalitat, Quim Torra, que "digui exactament quines activitats s'han d'aturar, què és essencial i què no". Ha defensat que tots els polítics amb responsabilitats tenen la prioritat de protegir a la població, però li ha demanat a Torra que especifiqui quines activitats vol parar: "Quim Torra planteja el confinament amb termes abstractes", ha asseverat. "Nosaltres com Barcelona, quan es va fer el decret d'alarma, traiem un decret detalladíssim, molt abans que la Generalitat, dient què era un servei essencial i què no".

Colau ha reclamat a Torra una millor gestió en les residències de gent gran -ha assegurat que molts ajuntaments estan atabalats davant la situació- i li ha picat el crostó: "No entenc que es passi tot el dia parlant del confinament, i que competències que li són pròpies no s'estiguin gestionant amb el màxim esforç".

Colau ha recordat que "la Generalitat no havia aturat les obres" i per això demana que es concreti "el debat del confinament". Ha apuntat que igual que ella demana a l'Estat que pari les obres, també demana a la Generalitat que actuï millor amb les residències. "Al govern de l'Estat li dic que aturi les obres ja i al de la Generalitat que s'ocupi de les residències d’avis i ho dic amb el màxim d'esperit constructiu", ha demanat l'alcaldessa.

"El pitjor serà la setmana que ve"

L'alcaldessa ha afirmat que el pitjor de la pandèmia del coronavirus arribarà la setmana que ve: "Hem preparat tots els recursos disponibles per esperar el pitjor, que serà la setmana que ve". Tanmateix, Colau ha explicat que l'Ajuntament està pendent que arribi un avió de la Xina amb material de protecció. En la mateixa línia, considera que l'estat "hauria de demanar ajuda a Xina a Corea on hi ha hagut personal sanitari que ha sabut fer-ho bé."

Colau també ha destacat que a Barcelona hi ha famílies que viuen en pisos molt petits amb condicions higièniques molt justes, "una crisi amb un biaix social molt gran", per la qual cosa ha plantejat que, si és necessari, es puguin utilitzar hotels per aïllar contagis.

També ha destacat la necessitat de suspendre els lloguers de privats "si o sí", com ha fet l'Ajuntament amb els seus 12.000 lloguers municipals, i ha concretat que s'ha de fer en el cas de botigues i altres comerços que havent de tancar, hagin disminuït els seus recursos. No obstant això, ha subratllat que la impossibilitat de fer-ho es materialitza en la incapacitat d'anteriors consistoris de no haver fet un parc públic de lloguers.

Segons Ada Colau, aquesta "crisi ens canviarà": "La majoria dels ciutadans eren conscients de les retallades. A Catalunya és de les comunitats on més s'ha retallat i la gent a partir d’ara no ho permetrà perquè no s'hi pot especular".

Comentaris