Colau acaba el seu confinament i posa l’Ajuntament a disposició de la sanitat pública

L'alcaldessa compareix per primer cop des del consistori, després d'estar confinada a casa

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha comparegut per primer cop des de l’inici de la crisi pel coronavirus des de l’Ajuntament en persona, després d’estar confinada a casa 10 dies per haver tingut contacte amb un treballador municipal contagiat. Ha anunciat que dona barra lliure absoluta al sistema sanitari públic per disposar dels recursos de l’Ajuntament, en tot allò que pugui ser d’ajuda a hospitals i centres de salut per afrontar una setmana que s’espera “molt dura i difícil”. Han acompanyat Ada Colau en la roda de premsa el tinent d’alcaldia de seguretat Albert Batlle i la regidora de salut, Gemma Tarafa, que els darrers dies ja han informat de les novetats municipals en un únic contacte informatiu diari.

Colau ha enumerat 3 prioritats municipals per als propers dies. El primer és ajudar a la sanitat pública i a les residències geriàtriques públiques i privades, amb qui ha assegurat que el consistori està en “contacte permanent” per “detectar necessitats”. Els ha ofert mobilitzar hotels o reconvertir poliesportius propers a centres sanitaris, així com transport i qualsevol altre servei que pugui prestar el municipi. 

En segon lloc ha assegurat que es prioritzarà als col·lectius vulnerables en els serveis essencials i en tercer lloc, insta a totes les administracions a buscar més eines per pal·liar la crisi econòmica “que avança en paral·lel a la sanitària”. En aquest darrer camp, ha demanat al govern de Pedro Sánchez que “segueixi treballant” per buscar com aplicar “algun tipus de suspensió dels lloguers” del mes de març a famílies sense recursos i al petit comerç, molt “angoixat” per l’arribada dels rebuts a final de mes. També obre la porta a una renda bàsica per garantir ingressos mínims. “S’està fent el màxim esforç perquè no es produeixin acomiadaments, però sabem que ja se n’estan produint”, ha admès.

El pavelló habilitat per l’Exèrcit obre dimecres

L’alcaldessa també ha anunciat que l’allotjament provisional en el pavelló Victòria Eugènia de la Fira de Barcelona entrarà en funcionament aquest dimecres al matí en una primera fase amb més llits del previst. Podrà oferir fins a 225 places, cent més de les anunciades, i la gestió anirà a càrrec de Creu Roja i l’Ajuntament. La segona fase, que encara no té data, tindrà 225 places més. 

Segons Colau, l’ha muntat l’Exèrcit –en col·laboració amb Bombers– perquè en detectar-se la necessitat d’un gran alberg d’emergència es va sol·licitar ajuda a la Generalitat i en aquell moment no podia atendre-la de forma immediata: “Estaven desbordats i vam buscar un altre recurs disponible”. Tarafa ha detallat que s’usarà “bàsicament per a persones sense llar” però no en exclusiva: “Si sorgeixen més necessitats que no poguem cobrir amb altres recursos, també es podran fer servir aquestes places”. “Els equips de carrer aniran acompanyant a les persones que puguin necessitar aquest allotjament”, ha afegit.

Nou comentari