Ada Colau tanca els parcs i atura tota obra no essencial

L'alcaldessa detalla l'aplicació a Barcelona de l'estat d'alarma en una compareixença en directe des de casa seva

L’alcaldessa Ada Colau ha comparegut des de casa seva per detallar l’aplicació a Barcelona de l’estat d’alarma. El govern BComú-PSC ha aprovat un Decret d’Alcaldia que concreta noves mesures. Entre altres, l’Ajuntament ha decidit tancar tots els 158 parcs i jardins de la ciutat per ajudar a fer complir el confinament. També cancel·la totes les obres públiques d’iniciativa municipal, amb l’excepció de les essencials. Els serveis de seguretat, neteja, sanitaris i socials de Barcelona es consideren “essencials” i faran treballar als seus espais laborals habituals el 44% de la plantilla, mentre que la resta farà teletreball.

Colau avala, així, l’estat d’alarma decretada dissabte pel govern espanyol, i ha demanat a totes les administracions “anar a tots a l’una sense excepcions”: “Veiem positiu l’estat d’alarma per garantir la màxima coordinació entre administracions i ciutadania, necessitem anar tots a l’una sense excepció”. Tot i així, l’alcaldessa ha demanat al govern de Pedro Sánchez mesures “ambicioses” ben aviat per mitigar l’impacte sobre els llocs de treball: “No volem que amb aquesta crisi econòmica torni a passar com la del 2008 i hem de prioritzar aquelles mesures com les moratòries de pagament de la hipoteca i dels lloguers en casos de les families mes vulnerables i sense ingressos”.

“És necessari un marc de coordinació, és moment de fer el màxim esforç i prendre tots alhora les mateixes mesures per poder contenir el contagi”, ha afegit en la compareixença telemàtica. “Tothom que pugui, que es quedi a casa”, ha remarcat. Així mateix, ha agraït la tasca del personal sanitari i de les farmàcies i ha celebrat la reacció ciutadana d’aplaudir-los des dels balcons i ha convidat a que els aplaudiments “es facin extensius” a altres actors que estan jugant un paper important en el confinament: “Les treballadores familiars que estan fent atenció sanitària a les persones més vulnerables, als treballadors dels supermercat, als agents de seguretat…”.

Sis positius i 167 en quarantena

Tot seguit, el tinent d’alcaldia de seguretat Albert Batlle i la regidora de salut Gemma Tarafa han donat més detalls del Decret d’Alcaldia. Tarafa ha precisat, sobre el brot de coronavirus municipal, que s’eleva a 6 les persones que han donat positiu i 167 estan en quarantena. El servei de recollida de residus està garantit arreu així com el servei de neteja de carrers, on hi haurà un equip de 625 persones cada dia per mantenir la neteja de la ciutat.

El decret preveu també desdoblar equips i comandaments perquè cap servei quedi en precarietat per una baixa mèdica o un confinament. L’Ajuntament també garantirà els serveis bàsics, els alimentaris, infraestructures bàsiques, combustibles i distribució farmacèutica.

A més, es reforcen certs serveis, com els de neteja, seguretat i especialment els de serveis socials. Colau ha explicat, a més, que es donarà una targeta moneder per aquelles famílies que tenen una beca menjador per algun dels seus fills. Tarafa ha detallat que la targeta estarà operativa en “dos, tres dies” perquè ara és la Generalitat qui ho està gestionant amb La Caixa.

Entre altres, els equipaments per a les persones sensellar i els menjadors socials queden oberts, es manté el servei per a les víctimes de violència masclista i el d’assistència domiciliària: “Per a les persones sense llar mantenim tots els serveis oberts i les 2.000 places gestionades per entitats.  Els menjadors socials estaran oberts i aplicaran els protocols”, ha dit Tarafa. També es reforçaran els àpats a domicili per a les persones vulnerables, el Centre d’Emergències Socials i la teleassistència, que atén unes 100.000 persones.

Un centre obert perquè puguin dormir les persones sensellar s’ha hagut de tancar quinze dies abans del previst perquè s’han detectat dos positius. La previsió és obrir-ne un altre en 48 hores. Hi ha més de 400 equipaments oberts, però el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat que queden a disposició de l’Ajuntament per si calgués obrir-los per atendre el coronavirus.

Batlle ha fet una crida al sentit comú i ha remarcat que la Guàrdia Urbana no vol haver de sancionador ningú per no complir amb les restriccions imposades per l’estat d’alarma: “No volem sancionar ningú, volem que la ciutadania prengui consciència i compleixi els protocols”
 

Més informació

Comentaris

  joanr 15/03/2020 1:01 pm
  Hola Colau. El teu govern decreta un 155 encobert i usurpa competències de la Generalitat de Catalunya. Quelcom a dir-ne?
  Tongo colau€valls 15/03/2020 3:28 pm
  Mesures simbòlicas. Pensaba que hace tiempo que ya estaban *tancades*. Trepa.
  A l'aguait 15/03/2020 6:22 pm
  I no s'ha quedat tancada en un dels parcs? Tan inútil com aquells de madrid.
  Gerard de sarria 15/03/2020 11:37 pm
  Quins gran Estadista es la Maga Colau una autoritària comunista espanyola que accepte els vots de Cs. Quin glamur. Quin fastic
  rd 16/03/2020 9:27 am
  que es quedi confinada a perpetuïtat

Nou comentari