Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau aspira a revalidar l’alcaldia i liderar una coalició d’esquerres
  • CA

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha ofert aquest dimecres el darrer col·loqui L’alcaldessa respon del mandat, organitzat pel Col·legi de Periodistes. L’última edició… i tot un tret de sortida per la campanya electoral. Colau ha confirmat que ha triat a Joan Subirats com a número 2 de la seva llista i ha tret pit de l’acció de govern durant els tres anys i mig al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona: lluita contra les desigualtats, habitatge públic, promoció econòmica… La cita estrenava enguany un format d’entrevista –amb Milagros Pérez Oliva, directora de la revista municipal Barcelona Metròpolis– que també ha facilitat abordar els temes d’actualitat més immediata, com la crisi del taxi i l’inici del judici als presos polítics. 

“Em presento amb la perspectiva no només de tornar a guanyar, sinó d’ampliar el suport; ara bé, a la ciutat li convé un govern estable“, ha valorat Colau. “És molt més estable un govern de coalició, que et permet aprovar coses sense tants esforços”, ha afegit. En aquest sentit, ha apostat per pactar preferentment amb els partits d’esquerres com PSC i ERC. “He estat sempre nítida i transparent: prioritzem les formacions d’esquerres, amb qui tenim més coincidències programàtiques”, ha dit. No obstant ha reivindicat els pactes puntuals amb altres grups de l’oposició, com l’aprovació del Pla d’Habitatge amb el PDECat. Ha reconegut que la cerca de suports al ple li ha complicat el mandat, però també ha assumit que la fragmentació del ple ha vingut per quedar-se: “S’ha acabat l’època de les grans majories absolutes, la ciutadania és diversa i és normal que el plenari ho reflecteixi”.

La conversa i les preguntes del públic han versat també sobre la situació política de Catalunya i Espanya i el posicionament dels comuns sobre la independència. “L’eix democràtic és el que genera els grans consensos i com a ciutat ens hem de fer forts en aquest eix: estem en contra de què hi hagi presos polítics, de que es retalli la llibertat d’expressió, en contra de l’autoritarisme, de les càrregues de l’1-O…”, ha defensat. “Tot això ens allunya de la solució”, ha afegit. Sobre l’anunci de Joaquim Forn d’encapçalar la llista del PDECat, ha reiterat que no vol que els seus “adversaris polítics estiguin injustament a la presó” i ha demanat “desjudicialitzar la política”. 

Una “proposta de sentit comú” per acabar amb el conflicte del taxi

El conflicte entre taxistes i empreses VTC també ha tingut un lloc destacat en el col·loqui, marcat per un to més cordial i intervencions menys punyents que en altres edicions. L’alcaldessa ha defensat la proposta “de sentit comú” d’una hora de precontractació, mentre a menys d’un carrer l’assemblea de taxistes vota si posa fi a la vaga, i avisa que “la llei de la selva perjudica a tothom”. “Cal distingir clarament què és un taxi i què és una VTC, i això no és anar contra ningú”, ha argumentat. Confia que tancarà el conflicte i permetrà a la ciutat “tornar a la normalitat”: “Ens ho mereixem”. No ha lamentat, en canvi, l’amenaça de Cabify i Uber d’abandonar la ciutat: “Barcelona és una ciutat oberta a inversions i idees innovadores, però no a plataformes globals especulatives que facin competència deslleial”. “Ja ens va passar amb Airbcn, hi ha plataformes que anuncien només pisos amb llicència i n’hi ha altres que aprofiten internet per promoure la irregularitat i la il·legalitat”, ha acusat.

La periodista Milagros Pérez Oliva, l'alcaldessa Ada Colau i la degana Neus Bonet / Meritxell M. Pauné

La periodista Milagros Pérez Oliva, l’alcaldessa Ada Colau i la degana Neus Bonet / Meritxell M. Pauné 

Sobre seguretat, Colau ha defensat que “Barcelona no és una ciutat insegura que té un problema específic de seguretat”. Ha defensat les actuacions recents contra el narcotràfic a Ciutat Vella, que “no ha desaparegut però s’ha reduït molt”. “Hem aconseguit que s’incrementés una mica la presència de Mossos, s’han tancat més de cent pisos en un any i s’han fet diferents operatius, un d’ells molt gran que tenia darrere molta investigació policial”, ha enumerat. Colau també s’ha referit al tramvia, que es votarà novament al ple d’aquest divendres, i ha confiat que s’aprovarà.

Desigualtat social i habitatge

Pérez Oliva li ha demanat fer balanç sobre el compliment d’eixos del seu programa electoral de 2015, com reduir les desigualtats i garantir el dret a l’habitatge. Colau ha recollit el guant i ha presumit de polítiques socials, com el desplegament del Pla de Barris, l’estrena de sis escoles bressol o l’increment de beques menjador. I també del nou servei de dentista municipal que vol aprovar aquest divendres, que ha rebut dures crítiques del Col·legi d’Odontòlegs: “És una mesura que molta gent ha celebrat i hi ha molts dentistes que hi estan a favor, no anem a fer competència deslleial”. Segons Colau, el seu govern no només ha frenat “l’augment de les desigualtats” que va “trobar a l’inici de mandat” sinó que detecta ja un lleuger canvi de tendència: “La inversió social es nota, no és assistencialisme”.  

Pel que fa a l’habitatge, ha negat la major sobre les crítiques de l’oposició d’haver produït uns 700 pisos públics en lloc dels 4.000 en quatre anys que va prometre en campanya: “Hem impulsat més de 4.600 habitatges, que s’entregaran el proper mandat”. “Hem posat la maquinària al màxim i hem augmentat molt la inversió, ni la Generalitat ni cap altre ajuntament està fent més”, ha argumentat. Per cada 100 euros invertits en habitatge per l’Ajuntament, ha assegurat, la Generalitat n’ha destinat 21 i l’Estat només 10. Tot i així, ha reconegut, continua havent-hi una emergència habitacional a Barcelona sense resoldre, que justifica “intervenir en el mercat privat” amb mesures com la reserva del 30% de sostre públic en noves promocions i grans rehabilitacions. Pel que fa als lloguers, ha defensat la posició de Podemos d’endarrerir la prolongació de la durada dels contractes a l’espera de la limitació dels augments de preu, per evitar que els propietaris apliquin de cop als nous llogaters l’increment equivalent a 5 o 7 anys. “Si d’alguna cosa sabem totes les confluències, és d’habitatge!”, ha proclamat.

Relació amb els poders econòmics

“Hem après molt però hem estat absolutament coherents amb el programa i amb el que dèiem abans del mandat”, ha respost l’alcaldessa, sobre la progressiva institucionalització del discurs de BComú en matèria econòmica. Entre l’activista que va visitar una tancada de treballadors precaris de Telefónica tot just després de les eleccions i l’alcaldessa actual que reivindica el Mobile World Congress, assegura, no hi ha diferència de model econòmic: “Barcelona havia apostat massa en ser una destinació turística i pel totxo, feia falta diversificar i apostar per sectors estratègics com la ciència o la innovació tecnològica”. “Tots els indicadors econòmics demostren que la ciutat ha millorat malgrat que han estat anys difícils”, ha replicat, en referència a la visió molt més pessimista de Manuel Valls. “No hem perdut cap congrés i n’hem atret de nous, com el de l’audiovisual que es feia a Amsterdam”, ha recalcat. “Si de cas hauria de ser Valls qui fes propostes concretes, només l’he sentit criticar molt i dir que desfaria tot el que està fent aquest ajuntament”, li ha etzibat.

Més notícies
Joan Subirats serà el número dos d’Ada Colau a les municipals
Notícia: Joan Subirats serà el número dos d’Ada Colau a les municipals
Comparteix
El comissionat de Cultura de l’Ajuntament seria l’escollit per l’alcaldessa per intentar revalidar la victòria el proper 26 de maig
Colau fusiona tres plens aquest divendres i eclipsa el debat sobre inseguretat
Notícia: Colau fusiona tres plens aquest divendres i eclipsa el debat sobre inseguretat
Comparteix
L'oposició ha fet sentir el seu malestar a la Junta de Portaveus, en considerar que s'intenten amagar les crítiques a la inseguretat i a la gestió municipal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa