Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Clatellot a la fiscalia: el jutge defensa els votants de l’1-O davant les “vexacions policials”
  • CA

Dura clatellada a la fiscalia arran dels processos oberts per l’1-O. El magistrat del jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona, que investiga l’operatiu policial contra el referèndum a diversos col·legis a Barcelona, ha rebutjat arxivar la causa. En una breu, però molt contundent interlocutòria, desestima la petició de la Fiscalia perquè, si bé encara queda molta prova, hi ha indicis d’una activitat policial que “no s’ajusta a la llei” i que va ser degradant pels ciutadans. A més, recorda al ministeri públic que la sentència de Manuel Marchena sobre el procés no l’afecta.

En la interlocutòria, a la que ha tingut accés El Món, el magistrat Francisco Miralles, assegura que arxivar la instrucció esdevindria una “clara violació del principi de presumpció d’innocència”. Així, recorda que la causa no versa sobre la legitimitat de l’actuació policial, “sinó en la manera en què aquesta es va produir en relació als ciutadans que es trobaven concentrats en el lloc”. “En aquest sentit”, afegeix, “la manera que es va realitzar l’actuació, en diverses ocasions, no es va ajustar de cap manera a allò previst a la legislació vigent ni als protocols existents dins del Cos Nacional de Policia ni als estàndards internacionals en la matèria”.

A més, el magistrat no descarta que la violència policial no fos esperonada per les ordres dels superiors. “Si bé és cert que, a dia d’avui, no existeixen indicis de que hi hagués una ordre concreta d’actuar amb especial violència el dia 1 d’Octubre, però, al no haver-se practicat totes les diligències necessàries, la decisió processal al respecte no s’ha de realitzar en aquest moment”.

Article 175, del tot
La interlocutòria també és manté ferma en la prova que acreditaria la comissió de l’article 175 del Codi Penal, que descriu el delicte d’abús d’autoritat. Un extrem que la Fiscalia nega. Miralles recorda els tres elements del delicte i es relaciona amb els fets provats fins ara. D’aquesta manera destaca, en primer terme, “l’acte vexatori” que al seu criteri mostren “les múltiples imatges de persones arrossegades pel terra de qualsevol manera, el pèl o des de la mandíbula, tirats escales avall, trepitjats per agents, ignorats una vegada presenten ferides de consideració, sense entrar en els insults que alguns ciutadans denuncien haver rebut”.

En segon terme, assenyala els 300 comunicats de lesions que consten a la causa com a concurrència d’un patiment físic. I en darrer lloc, el comportament degradant i humiliant: “n’hi ha prou en observar les imatges de la causa, on en múltiples casos els ciutadans són tractats amb absoluta falta de consideració no només a la seva integritat física, sinó a la seva pròpia dignitat”.

Marchena?
Per altra banda, el magistrat es desentén de la tesi del Fiscal que defensa la vinculació d’aquesta causa amb la sentència del procés dictada per Manuel Marchena. Miralles insisteix que aquella sentència valora els fets des d’una òptica, una finalitat i uns mitjans de prova totalment diferents a les de les seves diligències”.

Més notícies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa