Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Centenars de persones es manifesten davant la Comissió Europea en suport a Torra i Junqueras
  • CA

Centenars de persones s’han concentrat davant la seu de la Comissió Europea a Barcelona convocats per l’ANC i Òmnium en suport de Quim Torra i Oriol Junqueras sota el lema ‘Justícia a Europa, injustícia a l’estat espanyol’. La manifestació s’ha convocat el dia que el TSJC ha dictat la inhabilitació del president Torra i el TJUE ha donat la raó a Oriol Junqueras i li reconeix la immunitat en ser elegit eurodiputat.

Hi han assistit el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; diversos consellers del Govern, i representants dels partits i entitats independentistes, com el líder d’ERC en el Parlament, Sergi Sabrià; la portaveu de JxCat en el Congrés, Laura Borràs; el diputat de la CUP en el Parlament Carles Riera; la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri. Els concentrats han exhibit cartells de ‘Free Junqueras’ i banderes independentistes. Entre les consignes més escoltades hi ha hagut ‘Llibertat’, ‘1-O ni oblit ni perdó’ i ‘Fora, fora, fora la justícia espanyola’. També han corejat ‘President’ en suport a Torra quan ha arribat a la concentració.

“Qui més ha de parlar perquè Espanya abandoni la via repressiva?”, s’ha preguntat el vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que l’estat està en una “guerra judicial contra l’independentisme”. En un text conjunt d’ANC i Òmnium, que han llegit la politòloga Tània Verge, el politòleg Carles Boix i l’escriptora Sílvia Soler, han exigit la nul·litat del judici de l’1-O i han carregat contra la justícia espanyola: “L’Estat nega drets i Europa els atorga”, i han afegit que la justícia europea ha desmuntat el relat de la justícia espanyola, per la qual cosa demanen que els presos sobiranistes siguin alliberats.

Han criticat la sentència del TSJC que condemna Torra a un any i mig d’inhabilitació, com “un nou exemple de la utilització que l’Estat espanyol fa de la via judicial per reprimir políticament les institucions catalanes”. “Amb la decisió del TSJC, l’Estat culmina un any ple de despropòsits, que hauria de fer saltar les alarmes a totes les persones demòcrates que viuen, no només a Catalunya, sinó també en l’Estat espanyol i a Europa”, han subratllat.

Consideren que l’Estat cada dia “es distancia més de les democràcies del segle XXI i europees” i que el que Europa considera drets, a Espanya són causes delictives. Han insistit que la legitimitat democràtica la decideixen els votants i no un jutge, i han advertit: “No podem tolerar més intromissions de la injustícia, que decideix qui pot ser candidat a la Presidència de la Generalitat, qui pot ser eurodiputat, qui pot ser diputat en el Congrés espanyol o en el Parlament”.

“Volen guanyar a través de la justícia allò que no han pogut guanyar mai amb els vots. Volen decidir, d’una banda, qui pot ocupar aquest càrrec, i per l’altra, volen convocar uns nous comicis electorals per la porta de darrere, com ja van fer el 21 de decembre de 2017”, han conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa