Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La protesta per les detencions de Girona acaba amb una invasió de vies a l’estació de França
  • CA

Protestaven per les 16 detencions practicades a les comarques gironines contra presumptes participants en la invasió de vies de l’AVE a Girona de l’1 d’octubre passat –en l’aniversari del referèndum– i han acabat envaint les vies de l’estació de França de Barcelona. “Companyes de Girona, no esteu soles!”, cridaven. Així ha evolucionat el que havia començat com una concentració de centenars de persones davant de la Prefectura de la Policia Nacional, a la Via Laietana, i que s’ha convertit després, esponrtàniament, en una manifestació fins a l’estació. 

Les detencions, que han començant amb els alcaldes de Celrà, Daniel Cornellà, i de Verges, Ignasi Sabater, tots dos de la CUP, i han continuat amb altres independentistes. L’operació ha sigut iniciativa de la policia, que en lloc de citar prèviament els investigats per suposats delictes de desobediència per una protesta feta l’1 d’octubre, ha decidit detenir-los sense autorització judicial, cosa que la policia pot fer però que no és habitual en casos de delictes poc greus i quan els investigats estan arrelats i perfectament localitzables. La mateixa alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recriminat a la policia aquesta manera d’actuar i ha demanat al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska que doni explicacions.

De fet, quan han sigut posats en llibertat, la mateixa acta de la policia indicava que no tenia sentit allargar la detenció ni fer-los passar la nit al calabós perquè no hi ha cap motiu per pensar que no es presentaran davant del jutge si se’ls cita, informa Quico Sallés des de Girona.

Arran de l’operació, partits i entitats independentistes han convocat protestes aquest vespre a tot el país. A Barcelona, s’ha convocat davant de la Prefectura, on s’han reunit centenars de persones. Però uns tres quarts d’hora després, els concentrats han començat a caminar Via Laietana avalls cridant consignes com “fora, fora, fora la justícia espanyola”, “fora les forces d’ocupació”, “borbones a los leones”, “canya, canya, canya contra Espanya” i crits d'”independència” i de “llibertat”.

Concentració a Via Laietana en suport dels alcaldes detinguts / S.B.

Concentració a Via Laietana en suport dels alcaldes detinguts / S.B.

 

Quan han arribat al final de la Via Laietana i han enfilat el passeig Isabel II i l’avinguda Marquès de l’Argentera, de seguida es veien els llums blaus dels furgons dels Mossos d’Esquadra darrere de les reixes tancades del recinte de la Ciutadella, per prevenir un hipotètic intent dels manifestants d’arribar fins al Parlament. Hi ha hagut uns moments de desconcert i d’improvisació: els manifestants s’han deviat i han començat a endinsar-se al Born, però després han girat cua i han desfet part del camí per anar a ficar-se a l’estació de França.

La manifestació de protesta per les detencions de Girona, arribant a l'estació de França de Barcelona / S.B.

La manifestació de protesta per les detencions de Girona, arribant a l’estació de França de Barcelona / S.B.

 

Un cop a l’estació, on encara hi havia trens a punt de sortir, hi ha hagut uns moments d’indecisió però després els manifestants s’han encaminat cap al final de les andanes i, uns quants –havien anat perdent efectius pel camí– han fet finalment una invasió de les vies que ha sigut simbòlica: han estat uns minuts en una via i uns minuts més en una altra –Renfe ha arribat a enviar a la premsa un comunicat per advertir de la incidència i de la seva decisió de finalitzar els recorreguts a Sants– i després tothom ha tornat a les andanes i han marxat de l’estació.

 

Més notícies
Colau demana que Marlaska doni explicacions sobre els alcaldes detinguts
Notícia: Colau demana que Marlaska doni explicacions sobre els alcaldes detinguts
Comparteix
L'alcaldessa de Barcelona visita Carme Forcadell a la presó i torna a denunciar "l'abús de la presó provisional" i les "acusacions infundades" contra els líders independentistes

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa